Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007 εκτοξεύτηκε η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, που αποτελεί και δείκτη αναφοράς για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων ενώ λειτουργεί ως βαρόμετρο εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Η απόδοση του ανήλθε 4,727%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 15 Αυγούστου 2007, που είχε φθάσει στο 4,745%. Η απόδοση του 2ετούς, του ομολογιακού τίτλου που είναι ευαίσθητο στις αλλαγές της νομισματικής πολιτικής, σκαρφάλωσε στο 5,115%.

Wall Street: Υπό το φόβο των ομολόγων

Η άνοδος των αποδόσεων σημειώνεται με φόντο την πρόσφατη απόφαση των νομοθετών των ΗΠΑ, με την οποία αποφεύχθηκε το shutdown της κυβέρνησης. Ένα shutdown θα μπορούσε να είχε επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ καθώς και την οικονομία της χώρας.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να σταθμίζουν τις επόμενες κινήσεις της Fed όσον αφορά τα επιτόκια, όπως αναφέρει το CNBC Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας στις τριμηναίες τους προβλέψεις καταγράφουν το ενδεχόμενο η Fed να προχωρήσει σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του χρόνου. Ωστόσο οι πρόσφατες δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών αναδεικνύουν την διχογνωμία στο αν θα υπάρξει περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Συμφωνούν όμως ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μεγάλη χρονική περίοδο.

Οι δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed

«Συνεχίζω να αναμένω ότι θα χρειαστούν πιθανώς περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% εγκαίρως», τόνισε η διοικήτρια της Fed Μισέλ Μπάουμαν μιλώντας στους ττραπεζίτες στο Banff του Καναδά. «Βλέπω τον συνεχιζόμενο κίνδυνο ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν να αντιστρέψουν κάποια από την πρόοδο που έχουμε δει στον πληθωρισμό τους τελευταίους μήνες.»

Μιλώντας επίσης τη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της Fed για την εποπτεία Μισέλ Μπαρ τόνισε ότι είναι λιγότερο σημαντικό να επικεντρωθούμε σε μια ακόμη αύξηση και πιο κρίσιμο να κατανοήσουμε ότι τα επιτόκια πιθανότατα θα παραμείνουν αυξημένα «για κάποιο χρονικό διάστημα». Και η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ Λορέτα Μέστερ, η οποία δεν ψήφισε φέτος στην FOMC, ανέφερε ότι «ίσως χρειαστεί να αυξήσουμε το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων άλλη μια φορά φέτος και στη συνέχεια να το κρατήσουμε εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα».

Η αβεβαιότητα της αγοράς παραμένει σχετικά με το πότε και αν μπορεί να πραγματοποιηθεί αύξηση των επιτοκίων. Απομένουν δύο συνεδριάσεις πολιτικής της κεντρικής τράπεζας φέτος, στις 31 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου και στις 12-13 Δεκεμβρίου. Η τιμολόγηση της αγοράς το πρωί της Τρίτης έδειχνε μόλις 25,7% πιθανότητα αύξησης την 1η Νοεμβρίου, αλλά σχεδόν 45% πιθανότητα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την τιμολόγηση των προθεσμιακών συμβολαίων που μετράει το εργαλείο FedWatch Tool της CME Group.

Έρχονται «οι εκδικητές ομολόγων»

Η εκτόξευση των αποδόσεων αναζωπύρωσε τη συζήτηση για τους «εκδικητές ομολόγων» της αγοράς, έναν όρο που επινόησε ο οικονομολόγος Ed Yardeni για να περιγράψει τις επιπτώσεις όταν οι επενδυτές σταθερού εισοδήματος εγκαταλείπουν την αγορά λόγω ανησυχιών για το αμερικανικό χρέος. Ουσιαστικά ανφέρεται σε traders  ομολόγων που απειλούν να πουλήσουν ή πουλάνε πραγματικά ένα μεγάλο ποσό ομολόγων για να διαμαρτυρηθούν ή να δηλώσουν την αποστροφή του για τις πολιτικές του εκδότη. Η πώληση των ομολόγων συμπιέζει τις τιμές τους, ανεβάζοντας τα επιτόκια και καθιστώντας πιο δαπανηρή τη λήψη δανείων από τον εκδότη. Ο όρος επινοήθηκε το 1980 όταν οι έμποροι ομολόγων πούλησαν ομόλογα ως απάντηση στην αυξανόμενη δύναμη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και των πολιτικών της στην αμερικανική οικονομία.

Τα επίμονα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα είναι ένας παράγοντας για την αύξηση του κόστους δανεισμού. Το δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει φέτος τα 32,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το χρέος έχει ανέλθει σχεδόν στο 120% του συνολικού ΑΕΠ.

«Η ανησυχία είναι ότι το κλιμακούμενο ομοσπονδιακό δημοσιονομικό έλλειμμα θα δημιουργήσει μεγαλύτερη προσφορά ομολόγων από ό,τι μπορεί να καλύψει η ζήτηση, απαιτώντας υψηλότερες αποδόσεις για να καθαρίσει η αγορά. Αυτή η ανησυχία ήταν το σύνθημα εισόδου των Vigilantes των ομολόγων», έγραψε την Τρίτη ο Yardenimornning σε σημείωμα με τίτλο «Οι Vigilantes των ομολόγων είναι στην πορεία».

«Τώρα η άγρια ομάδα φαίνεται να έχει πάρει τον πλήρη έλεγχο της αγοράς  ομολόγων και παρακολουθούμε για να δούμε αν η αγορά υψηλών αποδόσεων είναι η επόμενη», πρόσθεσε. «Εξακολουθούμε να βασιζόμαστε στη συγκράτηση του πληθωρισμού για να σταματήσουν τα χτυπήματα στην αγορά ομολόγων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές