Υπέρ της απαγόρευσης της χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού κατά δημοσιογράφων «εκτός εάν μπορεί να δικαιολογηθεί ως έσχατο μέτρο» ψήφισαν σήμερα οι Ευρωβουλευτές, απαιτώντας παράλληλα από τα ΜΜΕ να είναι διαφανή ως προς το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Πρόστιμο σε ευρωβουλευτή από το Λουξεμβούργο για bullying στο προσωπικό της

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της θέσπισης κανόνων για τον τρόπο με τον οποίον οι μεγάλες πλατφόρμες διαχειρίζονται δημοσιεύσεις από ενημερωτικούς ιστοτόπους.

Το σχέδιο κανόνων απαιτεί από τις διαδικτυακές πλατφόρμες να συνεχίσουν να παρουσιάζουν ειδησεογραφικό περιεχόμενο για 24 ώρες προτού το αφαιρέσουν, εάν αυτό παραβιάζει τους κανόνες τους για τη μετριοπάθεια του περιεχομένου τους.

Συναγερμός

Γνωστή ως άρθρο 17 της Πράξης για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης που πρότεινε πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διασφάλιση της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης και τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της σύνταξης, η ρήτρα αυτή έχει σημάνει συναγερμό στις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει «να ενημερώνονται για την πρόθεση της πλατφόρμας να διαγράψει ή να περιορίσει το περιεχόμενό τους» και θα πρέπει να τους δίνεται 24ωρο περιθώριο για να απαντήσουν, ανέφεραν οι ευρωβουλευτές σε δήλωσή τους. Η πλατφόρμα μπορεί να διαγράψει, να περιορίσει ή να παραπέμψει την υπόθεση στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές μετά το 24ωρο, εάν το περιεχόμενο εξακολουθεί να είναι αντίθετο με τους όρους και τις προϋποθέσεις της πλατφόρμας.

Η ομάδα πίεσης των εταιρειών τεχνολογίας CCIA Europe, στα μέλη της οποίας περιλαμβάνονται η Google, η Meta και η X, αντέδρασε λέγοντας ότι το άρθρο 17 θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από ορισμένους για τη διάδοση παραπληροφόρησης.

«Η εξαίρεση για τα μέσα ενημέρωσης θα ενισχύσει τους αθέμιτους φορείς, δημιουργώντας νέα παραθυράκια για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων αντί να διορθώσει οτιδήποτε», ανέφερε σε δήλωσή της η ανώτερη υπεύθυνη πολιτικής της CCIA Europe Mathilde Adjutor.

Ανησυχία

Οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να διευθετήσουν τις λεπτομέρειες των προτεινόμενων κανόνων με τις χώρες της ΕΕ τους επόμενους μήνες, προτού αυτοί εγκριθούν.

Οι ανησυχίες σχετικά με την πολιτική παρέμβαση στα μέσα ενημέρωσης αυξάνονται ενόψει των κρίσιμων εκλογών στην Πολωνία αυτόν τον μήνα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω