Πιο φιλόδοξη ενίσχυση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2024-2027, σε σχέση με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητάει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Λαγκάρντ: Σφυροκόπημα Σοσιαλιστών και Αριστερών για τα επιτόκια στο Ευρωκοινοβούλιο

Σε συνέχεια της πρότασης της Επιτροπής για ενδιάμεση αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε. (2024-2027), η οποία ζητά ενίσχυση κατά 65,8 δισ. ευρώ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά επιπλέον 10 δισ. ευρώ για τομείς όπως η μετανάστευση, η αντιμετώπιση κρίσεων, οι εξωτερικές προκλήσεις και η στρατηγική αυτονομία.

Συγκεκριμένα, υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξωτερικών προκλήσεων, ιδίως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των αυξανόμενων θεμάτων που συνδέονται με τη μετανάστευση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά ενίσχυση των σχετικών δημοσιονομικών τομέων κατά 2 δισ. ευρώ, επιπλέον 3 δισ. ευρώ για τη νέα «Πλατφόρμα Στρατηγικών Τεχνολογιών για την Ευρώπη» (STEP) και ακόμη 5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ικανότητας της Ε.Ε. να ανταποκρίνεται σε καταστάσεις κρίσης.

Όσον αφορά την αποπληρωμή του χρέους από το σχέδιο ανάκαμψης, οι ευρωβουλευτές ζητούν να εξαιρεθούν τα ποσά αυτά από τα δημοσιονομικά όρια της Ε.Ε. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί ότι δεν κινδυνεύουν τα προγράμματα της Ε.Ε. που ωφελούν άμεσα τους πολίτες, δεδομένης της δυνητικής αστάθειας του κόστους αυτού με την αύξηση των επιτοκίων.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η ταχεία έγκριση του τροποποιημένου κανονισμού είναι καίριας σημασίας, καθώς η αναθεώρηση του πολυετούς προϋπολογισμού θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ έως την 1η Ιανουαρίου 2024.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του για την ενδιάμεση αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, με 393 ψήφους υπέρ, 136 κατά και 92 αποχές και τώρα είναι έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο της Ε.Ε., το οποίο όμως δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τη θέση του.

Σημειώνεται ότι το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) για την περίοδο 2021-2027, το οποίο εγκρίθηκε το 2020, προβλέπει την επανεξέταση της λειτουργίας του, με κατά περίπτωση προτάσεις αναθεώρησης έως την 1η Ιανουαρίου 2024. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ενδιάμεση αναθεώρηση στις 20 Ιουνίου 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή