
Έπειτα από τόσα Μνημόνια και κρίσεις η Ελλάδα είναι… περασμένα μεγαλεία. Η αγοραστική ικανότητα των Ελλήνων έχει καταρρεύσει.
Μέσα σε όλα ο πληθωρισμός και η χαμηλότερη αύξηση των μισθών σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ καθιστούν τη χώρα μας ως τη μοναδική οικονομία στην Ευρώπη της οποίας ο πληθυσμός έχει χάσει τόσο μεγάλη αγοραστική δύναμη από το 2000, όπως αντικατοπτρίζεται στο Datadicto του Mercado Libre με στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, οι Ελληνες έκλεισαν το 2022 με αγοραστική δύναμη κατά 18,2% χαμηλότερη από το 2000, μπροστά μόνο από Ιταλία (-2,2%) και Ισπανία (-0,7%). Ολες οι άλλες χώρες σημείωσαν θετικό πρόσημο.
Στον αντίποδα ξεχωρίζουν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, των οποίων η αγοραστική δύναμη έχει εκτοξευθεί στα ύψη τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Η απώλεια αγοραστικής δύναμης είναι ακόμη μεγαλύτερη αν αναλυθεί μόνο το καλάθι αγορών, αφού η τιμή των τροφίμων έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2002. Για τις συγκρίσεις, η Πορτογαλία είδε την αγοραστική της δύναμη να αυξάνεται κατά 17% την ίδια περίοδο. Ομοίως θετικές οι Γερμανία (15%), Σουηδία (8%) και Γαλλία (7%). Ωστόσο, κερδισμένες κατά πολύ ήταν οι ανατολικές χώρες, ιδίως εκείνες που ανήκουν στη γερμανική σφαίρα επιρροής (Πολωνία και Τσεχία) ή της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία).Κατά κάποιο τρόπο ήταν αναμενόμενο: το άθροισμα της ευνοϊκής φορολογίας, των χαμηλών μισθών, του ανθρώπινου κεφαλαίου και των ευρωπαϊκών κεφαλαίων οδήγησε σε έναν κύκλο θεαματικής ανάπτυξης.
Καλύτερη όλων η Λετονία με απίστευτη αύξηση μισθών (637,3%) που υπερκάλυψε την επίσης θεαματική αύξηση τιμών (+153,5%). Η αγοραστική δύναμη των Λετονών αυξήθηκε κατά 190,9%.Η Ελλάδα ναι μεν έχει καλύτερους μισθούς (+26,5%) σε σχέση με το 2000, αλλά η αύξηση των τιμών κατά 54,7% έχει αδειάσει το πορτοφόλι μας.
Μάλιστα, για την τριετία 2019-2022 έχουμε τη δεύτερη μικρότερη αύξηση μισθών πανευρωπαϊκά. Χειρότερη είναι η Μάλτα με -2,4% και μετά εμείς με +1,7% και η Ισπανία με 3,8%.Με τον πληθωρισμό να κάνει σπριντ, φαίνεται ότι θα γίνουμε ακόμη πιο φτωχοί.


Latest News
![Jefferies: Αθήνα ή… Βερολίνο; – Το μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/05/anaptyxi-1-600x399.jpg)
Jefferies: Αθήνα ή… Βερολίνο; – Το μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας [γραφήματα]
Γιατί η Ελλάδα ξεχωρίζει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την πρόοδο των δημοσιονομικών της

Αύξηση 28,3% στα καινούρια αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν τον Νοέμβριο
Τι δείχνουν τα στοιχεία στο 11μηνο

Η ακρίβεια «Δούρειος Ίππος» για την κυβέρνηση - Νέες υποσχέσεις Μητσοτάκη
Τη ΔΙΜΕΑ επισκέφθηκαν ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Ανάπτυξης και επανέλαβε τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί

Νέα εκπαιδευτική ακαδημία λογιστών - Τι αναφέρει η EY Ελάδος
Πώς γίνεται η επανεκπαίδευση (reskilling) και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων (upskilling) των εργαζόμενων

Μπαράζ πληρωμών από σήμερα - Πότε καταβάλλονται δώρα, επιδόματα & συντάξεις
Όλα τα ποσά και οι ημερομηνίες ανά κατηγορία δικαιούχων

O «Mr Bond» της Ελλάδας – Ποιος είναι και πώς διαχειρίζεται το δημόσιο χρέος
Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους κ. Δ. Τσάκωνας μιλά στο «Βήμα»

Μετά το λάδι, και το κρασί παίρνει την ανηφόρα [πίνακας]
Η κλιματική αλλαγή και οι γεωπολιτικές εξελίξεις δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ανατιμήσεων

«Αλμυρό» το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Πόσο θα κοστίσει φέτος
Το ΙΝΚΑ... «έστρωσε» το τραπέζι τω Χριστουγέννων με παραδοσιακά εδέσματα

Το παζάρι στην ΕΕ, ο «ξεπερασμένος» προϋπολογισμός και η απειλή των τριών «Τ»
Η μεγάλη πρόκληση ενόψει των ευρωεκλογών

Σε τρεις άξονες η μάχη κατά της ακρίβειας
Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος