Ριζικές αλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών που σχεδιάζεται να τεθούν σε ισχύ στις αρχές του 2024 προωθεί η διοίκηση της ΕΧΑΕ, με επίκεντρο τις νέες εισαγωγές, τη διασπορά των μετοχών και τις χρεώσεις. Στόχος των παρεμβάσεων που θα αποτυπωθούν στον κανονισμό λειτουργίας του ΧΑ είναι να καταστεί η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά περισσότερο ελκυστική στην επενδυτική κοινότητα, να ενισχυθεί η συναλλακτική δραστηριότητα και να αναβαθμιστεί το κύρος της Κύριας Αγοράς.

Εξοχικές κατοικίες: Μεγάλη η φετινή αύξηση της ζήτησης από Έλληνες ομογενείς

Σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης ο CEO του Χρηματιστηρίου, Γιάννος Κοντόπουλος, τίθεται ελάχιστο όριο κεφαλαιοποίησης στα 40 εκατ. ευρώ για τις εταιρείες που επιθυμούν να εισαχθούν στο ταμπλό, αλλά και ελάχιστο όριο 25% όσον αφορά στη διασπορά των μετοχών των εισηγμένων με κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των 200 εκατ. ευρώ και 15% για εταιρείες με υψηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Ο έλεγχος της ελεύθερης διασποράς θα γίνεται σε συνεχή και μόνιμη βάση. «Θέλουμε να σταματήσουν τα αστεία με αυτή τη διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντόπουλος διευκρινίζοντας πως τα νέα όρια διασποράς θα ισχύσουν και για τις ήδη εισηγμένες επιχειρήσεις αν και θα τους δοθεί και μια μεταβατική περίοδος ενός έτους.

Έρχονται ποινές για διασπορά κάτω του 10%

Για όσες δεν καταφέρουν να συμμορφωθούν αναμένεται να υπάρξουν ποινές, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα σε συνεννόηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο κ. Κοντόπουλος έστειλε μήνυμα σχεδόν μηδενικής ανοχής για όσες εταιρείες έχουν διασπορά κάτω από 10%. «Θα έχουμε πολύ μικρή ανοχή σε εταιρείες που η διασπορά τους πέφτει κάτω από 10%», είπε εμφατικά.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, μέτρα λαμβάνονται για όσες εταιρείες έχουν διασπορά κάτω του 10% και λιγότερο από 30 μετόχους.

Παράλληλα, η ΕΧΑΕ σε μια προσπάθεια να καταργήσει τις προϋποθέσεις που λειτουργούν ανασταλτικά στην εισαγωγή εταιρειών, σκοπεύει να περιορίσει το χρόνο παραμονή των εταιρειών σε επιτήρηση και αναστολή. Αλλαγές δρομολογούνται και στον κανονισμό της Εναλλακτική Αγοράς του ΧΑ, οι οποίες πρόκειται να ανακοινωθούν την Τρίτη 7 Νοεμβρίου.

Για την ενίσχυση της ρευστότητας και της συναλλακτικής δραστηριότητας προωθείται περαιτέρω ο θεσμός του ειδικού διαπραγματευτή (market maker), ώστε να ενισχυθεί η δευτερογενής ρευστότητα των εισηγμένων.

Road Shows σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη

Για το φλέγον ζήτημα των νέων εισαγωγών (IPOs), ο CEO της ΕΧΑΕ σημείωσε πως μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να υποδεχθεί τρεις εταιρείες, την Orilina Properties, την Trade Estates και την Noval Property ενώ ανέφερε ότι αναμένεται και η μετάταξη δυο εταιρειών. Αποκάλυψε ακόμη ότι ετοιμάζεται και η εισαγωγή τριών νέων εταιρειών στην Εναλλακτική Αγορά.

Επιχείρηση… γοητείας νέων κεφαλαίων ωστόσο θα στηθεί και στο εξωτερικό, με τον κ. Κοντόπουλο να τονίζει ότι η ΕΧΑΕ προγραμματίζει διάφορα roadshows με βασικά αυτό που θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχόμενη φορά στο Λονδίνο σε συνεργασία με τη Morgan Stanley καθώς και το επενδυτικό roadshow που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στις 25 Ιανουαρίου σε συνεργασία με την J.P. Morgan.

Στην «πίστα» των ανεπτυγμένων

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Κοντόπουλος στην επιστροφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές, μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία. Όπως είπε ο οίκος FTSE διαπίστωσε την εκπλήρωση των ποιοτικών κριτηρίων από την ελληνική αγορά τον Σεπτέμβριο και μένει να διαπιστωθεί η κάλυψη των ποσοτικών κριτηρίων που έχουν να κάνουν με τη κεφαλαιοποίηση και τη συναλλακτική δραστηριότητα.

Εκτίμησε πως το Χρηματιστήριο Αθηνών θα μπει στην «λίστα παρακολούθησης» (watchlist) για τις ανεπτυγμένες αγορές εντός του 2024 και σημείωσε πως αυτή η διαδικασία διαρκεί συνήθως ένα με ενάμιση χρόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών