Πτωτικά κινείται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον δεν μπορεί να ελέγξει και να αναχαιτίσει τις εντολές των πωλητών, οδεύοντας στην διακεκαυμένη ζώνη που ορίζουν εκθετικός και απλός 200αρης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,68% στις 1.160,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 12 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,74% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.808,53 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,88% στις 874,00 μονάδες.

Στο επίκεντρο η Optima Bank

Σαφώς στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης είναι το ντεμπούτο της διαπραγμάτευσης της Optima Bank, η οποία βρέθηκε στα πρώτα λεπτά έως το -4,44% και στα 6,88 ευρώ, από τα 7,20 ευρώ που άρχισε στο ταμπλό, αλλά περιορίζει αυτήν την ώρα στο -1,53%. Έχει διακινήσει, δε, σχεδόν 1 εκατ. μετοχές, ανεβάζοντας τον τζίρο της αγοράς κατά 7 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται εδώ ότι τις τρεις πρώτες ημέρες το όριο διαπραγμάτευσης είναι ελεύθερο.

Κατά τα λοιπά όμως το κλίμα είναι αρνητικό. «Τελεία», όπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, δείχνοντας το τι συμβαίνει παγκοσμίως. Το sell off των αμερικανικών ομολόγων διαχέεται σταδιακά σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας τριγμούς ακόμη και σε αγορές που είναι «προστατευμένες», όπως εκείνη των ιαπωνικών ομολόγων. Και μπορεί αρχικά οι εκτιμήσεις να ανέφεραν ότι ήταν μια προσαρμογή λόγω της παρατεταμένης περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, αλλά πλέον υπάρχουν φόβοι ότι η συνεχής πίεση στην αγορά ομολόγων θέτει σε κίνδυνο όλο το σύστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι και το γερμανικό 10ετές ομόλογο έφτασε να έχει απόδοση 3%, για πρώτη φορά από το 2011.

Έτσι το timing για την ελληνική αγορά να βγάλει αντίδραση είναι κακό. Μετά από 10 εβδομάδες διόρθωσης δεν μπορεί να δείξει ότι μπορεί να ανακτήσει έστω και λίγο από το χαμένο έδαφος. Ειδικά όταν οι αποδόσεις των προηγούμενων μηνών είναι τόσο ελκυστικές ώστε να αφεθούν από τους υφιστάμενους να ροκανιστούν σε ενδεχόμενη μίνι κρίση που θα έρθει εισαγόμενη. Το ερώτημα είναι επομένως το πότε θα αποφασίσουν οι μακροπρόθεσμοι να αρχίζουν να χτίζουν κάποιες θέσεις και σε ποια επίπεδα.

Στο ταμπλό

Εκτός από την Optima Bank, ο Μυτιληναίος βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο, με απώλειες 2,19%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Eurobank, Βιοχάλκο, Motor Oil< Πειραιώς, Cenergy και Τέρνα Ενεργειακή.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Coca Cola, Εθνική, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Alpha bank, Aegean, Λάμδα, ΟΤΕ και Autohellas, ενώ ήπια ανοδικά οι Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, Quest και Ελλάκτωρ, με τον ΟΠΑΠ να είναι στο +1,10%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών