Πτωτικά κινείται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον δεν μπορεί να ελέγξει και να αναχαιτίσει τις εντολές των πωλητών, οδεύοντας στην διακεκαυμένη ζώνη που ορίζουν εκθετικός και απλός 200αρης.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,68% στις 1.160,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 12 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,74% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.808,53 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,88% στις 874,00 μονάδες.
Στο επίκεντρο η Optima Bank
Σαφώς στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης είναι το ντεμπούτο της διαπραγμάτευσης της Optima Bank, η οποία βρέθηκε στα πρώτα λεπτά έως το -4,44% και στα 6,88 ευρώ, από τα 7,20 ευρώ που άρχισε στο ταμπλό, αλλά περιορίζει αυτήν την ώρα στο -1,53%. Έχει διακινήσει, δε, σχεδόν 1 εκατ. μετοχές, ανεβάζοντας τον τζίρο της αγοράς κατά 7 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται εδώ ότι τις τρεις πρώτες ημέρες το όριο διαπραγμάτευσης είναι ελεύθερο.
Κατά τα λοιπά όμως το κλίμα είναι αρνητικό. «Τελεία», όπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, δείχνοντας το τι συμβαίνει παγκοσμίως. Το sell off των αμερικανικών ομολόγων διαχέεται σταδιακά σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας τριγμούς ακόμη και σε αγορές που είναι «προστατευμένες», όπως εκείνη των ιαπωνικών ομολόγων. Και μπορεί αρχικά οι εκτιμήσεις να ανέφεραν ότι ήταν μια προσαρμογή λόγω της παρατεταμένης περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, αλλά πλέον υπάρχουν φόβοι ότι η συνεχής πίεση στην αγορά ομολόγων θέτει σε κίνδυνο όλο το σύστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι και το γερμανικό 10ετές ομόλογο έφτασε να έχει απόδοση 3%, για πρώτη φορά από το 2011.
Έτσι το timing για την ελληνική αγορά να βγάλει αντίδραση είναι κακό. Μετά από 10 εβδομάδες διόρθωσης δεν μπορεί να δείξει ότι μπορεί να ανακτήσει έστω και λίγο από το χαμένο έδαφος. Ειδικά όταν οι αποδόσεις των προηγούμενων μηνών είναι τόσο ελκυστικές ώστε να αφεθούν από τους υφιστάμενους να ροκανιστούν σε ενδεχόμενη μίνι κρίση που θα έρθει εισαγόμενη. Το ερώτημα είναι επομένως το πότε θα αποφασίσουν οι μακροπρόθεσμοι να αρχίζουν να χτίζουν κάποιες θέσεις και σε ποια επίπεδα.
Στο ταμπλό
Εκτός από την Optima Bank, ο Μυτιληναίος βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο, με απώλειες 2,19%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Eurobank, Βιοχάλκο, Motor Oil< Πειραιώς, Cenergy και Τέρνα Ενεργειακή.
Ήπια πτωτικά κινούνται οι Coca Cola, Εθνική, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Alpha bank, Aegean, Λάμδα, ΟΤΕ και Autohellas, ενώ ήπια ανοδικά οι Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, Quest και Ελλάκτωρ, με τον ΟΠΑΠ να είναι στο +1,10%.
Latest News
Πού στοχεύει το rebranding της ΕΧΑΕ - Εξέλιξη και μετασχηματισμός στο επίκεντρο
Μετά από 150 χρόνια λειτουργίας του ΧΑ, η νέα εταιρική ταυτότητα σηματοδοτεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΧΑΕ
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών