Ορίστηκε την Τετάρτη το σώμα των ενόρκων για τη δίκη του Σαμ Μπάνκμαν – Φριντ, ο οποίος κατηγορείται για την κλοπής δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX.

Η δίκη του 31χρονου πρώην δισεκατομμυριούχου ξεκίνησε την Τρίτη, σχεδόν έναν χρόνο μετά την κατάρρευση του FTX, η οποία συγκλόνισε τις χρηματοπιστωτικές αγορές και αμαύρωσε τη φήμη του εκκολαπτόμενου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου.

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Λιούις Κάπλαν εξέτασε την Τετάρτη από μια ομάδα περισσότερων από 40 ειδικευμένων ενόρκων, αφού απέρριψε δεκάδες την Τρίτη που δεν μπορούσαν να υπηρετήσουν για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους ή δεν θα μπορούσαν να καταλήξουν σε αμερόληπτη ετυμηγορία.

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Δίκη «ορόσημο» για 2,4 εκατ. επενδυτές κρυπτονομισμάτων

Η επιτροπή των 12 ενόρκων που επέλεξε τελικά ο ίδιος και οι δικηγόροι και των δύο πλευρών την Τετάρτη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μια 47χρονη βιβλιοθηκονόμο γυμνασίου που ζει με την αδερφή της και έχει δύο γάτες και έναν 68χρονο συνταξιούχο τραπεζίτη επενδύσεων που φοίτησε στο Stanford Business School .

Οι έξι αναπληρωματικοί ένορκοι περιλαμβάνουν μια 22χρονη εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ που ζει με τους γονείς της και μια 58χρονη που δουλεύει στο Metro-North Railroad της περιοχής της Νέας Υόρκης.

Οι εισαγγελείς και η υπεράσπιση αναμένεται να παρουσιάσουν τις υποθέσεις τους σύντομα και τότε θα κληθεί και ο πρώτος μάρτυρας.

Οι γονείς στο δικαστήριο

Όπως γράφει το Reuters, oι γονείς του Μπάνκμαν-Φριντ, καθηγητές της Νομικής Σχολής του Στάνφορντ, Τζόζεφ Μπάνκμαν και Μπάρμπαρα Φριντ, εθεάθησαν να φτάνουν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο κάτω Μανχάταν το πρωί της Τετάρτης. Δεν είχαν παραστεί την πρώτη μέρα της δίκης.

Ήταν και οι δύο σε μια λίστα που διάβασε ο εισαγγελέας την Τρίτη με πιθανούς μάρτυρες ή άτομα που μπορεί να αναφέρονται διαφορετικά στην κατάθεση, μαζί με τον αδελφό του κατηγορούμενου, Γκάμπριελ Μπάνκμαν-Φριντ και τον πρώην υπάλληλο του Ντόναλντ Τραμπ, Άντονι Σκαραμούτσι. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα κληθούν να καταθέσουν.

Δεν παραδέχεται υπεξαίρεση ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ

Ήδη από τις αρχές του 2022 το κρυπτονόμισμα Bitcoin βρίσκεται σε ελεύθερη η πτώση με αποτέλεσμα αρκετά χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων να οδηγηθούν στην πτώχευση. Το φθινόπωρο της περσινής χρονιάς η κρίση χτυπά την πόρτα και του χρηματιστηρίου FTX, το οποίο τότε ανήκει στα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Λίγο αργότερα αρχίζουν να κυκλοφορούν φήμες για μια πιθανή χρεοκοπία. Ως αντίδραση πελάτες και επενδυτές αποσύρουν τα κεφάλαιά τους και έτσι στις 11 Νοεμβρίου ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταθέτει αναγκαστικά αίτηση πτώχευσης.

Η αμερικανική εισαγγελία τον κατηγορεί ότι υπεξαίρεσε δισεκατομμύρια από τα χρήματα πελατών για να καλύψει ζημίες σε ένα από τα αμοιβαία κεφάλαια που διατηρούσε. Το αμοιβαίο αυτό κεφάλαιο τζογάριζε για χρόνια με κρυπτονομίσματα και έπεσε έξω όταν ξεκίνησαν οι αναταραχές στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Ο κατηγορούμενος αρνείται ότι ιδιοποιήθηκε ξένα κεφάλαια. Παραδέχεται ωστόσο ότι πραγματοποιούσε πλημμελείς ελέγχους και ότι από ένα σημείο και πέρα δεν είχε πια εποπτεία των κεφαλαιακών ροών. Πολλοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το χρηματιστήριο FTX ήταν στην ουσία μια απάτη στηριζόμενη στην «πυραμίδα επενδυτών», η οποία λειτουργεί μόνο όσο εισρέουν νέα επενδυτικά κεφάλαια. Όταν σταμάτησε η ροή του χρήματος, το FTX κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News