Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 χρόνων διολίσθησε η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Μια εξέλιξη που αναπτέρωσε τις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν θα επιμείνει με τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς η εικόνα της αγορά εργασίας αποτελεί βασικό παράγοντα στη διαμόρφωση της νομισματικής της πολιτικής.

ΗΠΑ: «Τρύπα» 1,1 τρισ. δολαρίων στις αποταμιεύσεις το διάστημα 2017/22

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ADP σε συνεργασία με το Stanford Digital Economy Lab, τον περασμένο μήνα οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 89.000. Πρόκειται για τη μικρότερη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2021, ενώ είναι και σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με τις 153.000 νέες θέσεις που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία για τον Αύγουστο αναθεωρήθηκαν ανοδικά ελαφρώς, καθώς εντέλει δημιουργήθηκαν 180.000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 177.000 θέσεις.

Η έκθεση έδειξε επίσης ότι οι μισθοί για όσους άλλαξαν εργασία ενισχύθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 9% σε ετήσια βάση, όταν τον Αύγουστο επιβραδύνθηκαν κατά 9,7%.

«Βλέπουμε μια απότομη μείωση των θέσεων εργασίας αυτό το μήνα», δήλωσε η Νέλα Ρίτσαρτζσον, επικεφαλής οικονομολόγος της ADP. «Επιπλέον, βλέπουμε μια σταθερή μείωση των μισθών τους τελευταίους 12 μήνες».

Η επιβράδυνση οφείλεται στις μεγάλες επιχειρήσεις, στις οποίες θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 83.000. Οι μικρές επιχειρήσεις πρόσθεσαν 95.000 θέσεις εργασίας, ενώ στις μεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 72.000.

Η μεταποίηση έχασε 12.000 θέσεις εργασίας, ενώ οι κλάδοι του εμπορίου, των μεταφορών και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας έχασαν 13.000 θέσεις. Από την άλλη, η απασχόληση στον κλάδο των επαγγελματικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών μειώθηκε κατά 32.000 θέσεις.

Η έκθεση της ADP δημοσιεύθηκε πριν από την ανακοίνωση την ερχόμενη Παρασκευή της πιο ολοκληρωμένης έκθεσης του Γραφείου Στατιστικής του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας αναμένεται να ανακοινώσει ότι οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 160.000 τον Σεπτέμβριο. Συμπεριλαμβανομένων της κυβερνητικών θέσεων εργασίας, το σύνολο των θέσεων προβλέπεται να έχει αυξηθεί κατά 170.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, μετά από αύξηση κατά 187.000 τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή