Λιγότερες κατά σχεδόν 1,1 τρισ. δολάρια εκτιμάται ότι ήταν οι αποταμιεύσεις των Αμερικανών τα τελευταία έξι χρόνια σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα κυβερνητικά στοιχεία.

Πόσο αντέχει η αμερικανική οικονομία; Τι δείχνουν τα στοιχεία

Στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης ενημέρωσης ορισμένων από τα πιο σημαντικά οικονομικά στατιστικά στοιχεία της χώρας, το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης (ΒΕΑ) υπολογίζει ότι οι Αμερικανοί αποταμίευσαν κατά μέσο όρο 8,3% του διαθέσιμου εισοδήματός τους ετησίως από το 2017 έως το 2022, από 9,4% που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Η απόκλιση αυτή οφείλεται σε μια λογιστική προσαρμογή που μείωσε το προσωπικό εισόδημα από τα αμοιβαία κεφάλαια και τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία.

Η κατάσταση των οικονομικών των νοικοκυριών είναι ένα βασικό ζήτημα, καθώς οι καταναλωτές πιέζονται από τις υψηλές τιμές των καυσίμωνκαι την επανέναρξη των πληρωμών των φοιτητικών δανείων.

Οι Αμερικανοί είχαν τη δυνατότητα για επιπλέον αποταμιεύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εν μέρει χάρη στη μεγάλη κρατική στήριξη, όμως έκτοτε οι αποταμιεύσεις «διαβρώνονται» από τον αυξημένο πληθωρισμό και την επιστροφή σε πιο φυσιολογικά καταναλωτικά πρότυπα.

Η ολοκληρωμένη επικαιροποίηση, η οποία πραγματοποιείται περίπου κάθε πέντε χρόνια, αναθεώρησε εκ νέου το έτος αναφοράς από το 2012 στο 2017 για μια πιο αντιπροσωπευτική εικόνα των αλλαγών στην οικονομική δραστηριότητα. Κατά τη διάρκεια αυτών των επικαιροποιήσεων, η BEA ενσωματώνει τις νέες πηγές δεδομένων και ανανεώνει τη μεθοδολογία της.

Μεγάλο μέρος της μείωσης των προσωπικών αποταμιεύσεων που παρατηρείται στα αναθεωρημένα στοιχεία συνέβη πριν από την πανδημία, οπότε οι επιπτώσεις δεν είναι ξεκάθαρες.

Γενικότερα, το οικονομικό τοπίο που παρουσιάζεται στην επικαιροποίηση μοιάζει σε μεγάλο βαθμό ίδιο με πριν, σύμφωνα με τον διευθυντή της BEA Βίπιν Αρόρα. Ακολουθούν ορισμένες από τις υπόλοιπες αλλαγές:

Πληθωρισμός

Όπως μετράται από τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο ρυθμός του πληθωρισμού αναθεωρήθηκε υψηλότερα. Για το δ΄ τρίμηνο του περασμένου έτους, ο εν λόγω δείκτης θεωρείται τώρα ότι σημείωσε άνοδο 4,1% – από 3,7% προηγουμένως, ρυθμός υπερδιπλάσιος του στόχου 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

ΑΕΠ

Η συρρίκνωση εξαιτίας της πανδημίας θεωρείται λιγότερο σοβαρή από ό,τι είχε θεωρηθεί προηγουμένως. Πλέον το ΑΕΠ υπολογίζεται ότι μειώθηκε με ετήσιο ρυθμό 28% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, αντί για 29,9%, καθώς η κυβέρνηση έκλεισε τμήματα της οικονομίας για να καταπολεμήσει την εξάπλωση του ιού.

Όμως η ανάκαμψη από τότε ήταν κάπως πιο αργή, καθώς για πέρυσι αναθεωρήθηκε στο 1,9% από 2,1%.

Ακαθάριστο εγχώριο εισόδημα

Η έκθεση προσφέρει κάποια εικόνα για έναν από τους πολλούς γρίφους της αμερικανκής οικονομίας: τη σημαντική απόκλιση μεταξύ του ΑΕΠ -της συνολικής αξίας όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται στην οικονομία- και του ακαθάριστου εγχώριου εισοδήματος (ΑΕΕ), το οποίο υπολογίζει το σύνολο του εισοδήματος που παράγεται από την παραγωγή αυτών των αγαθών και υπηρεσιών. Θεωρητικά, τα δύο αυτά μεγέθη θα έπρεπε να είναι ίσα, αλλά στην πράξη, οι μετρήσεις αυτές μπορούν κατά καιρούς να προσφέρουν διαφορετικές εικόνες της οικονομίας.

Οι αναθεωρήσεις μείωσαν τη διαφορά μεταξύ τυους. Το 2021, αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό σε μια ανοδική προσαρμογή του ρυθμού αύξησης των ΑΕΕ. Το 2022, αντανακλούσε κυρίως μια αναθεώρηση προς τα κάτω του ΑΕΠ.

«Υπερπυρήνας» πληθωρισμού

Η συνολική επικαιροποίηση δημιούργησε επίσης δύο νέες μετρήσεις για τον δείκτη τιμών PCE (προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες): τον δείκτη τιμών PCE χωρίς τρόφιμα, ενέργεια και στέγαση- και τις τιμές για τις υπηρεσίες όπου απουσιάζουν η ενέργεια και η στέγαση.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed έχουν χαρακτηρίσει τον τελευταίο, γνωστό στην καθομιλουμένη από οικονομολόγους και επενδυτές ως «υπερπυρήνα» του πληθωρισμού, ως βασικό στοιχείο για τις προοπτικές του πληθωρισμού. Τα στοιχεία αυτά θα είναι διαθέσιμα ανά τρίμηνο και ανά μήνα. Οι οικονομολόγοι έπρεπε προηγουμένως να υπολογίζουν οι ίδιοι αυτό το μέτρο.

Η BEA θα συμπεριλάβει επίσης έναν νέο πίνακα σχετικά με τη συμβολή στις τιμές PCE, ρίχνοντας φως στο ποια συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες επηρέασαν τον πληθωρισμό τον συγκεκριμένο μήνα ή τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή