Πάνω από 7,5% ανήλθε το επιτόκιο των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2000, ενώ οι αιτήσεις για αγορά κατοικίας έπεσαν σε χαμηλό επίπεδο πολλών δεκαετιών, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Το συμβατικό επιτόκιο για ένα 30ετές σταθερό στεγαστικό δάνειο αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης, το μεγαλύτερο από τα μέσα Αυγούστου, στο 7,53% την εβδομάδα που έληξε στις 29 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Τραπεζών Υποθηκών που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Ο δείκτης των αιτήσεων αγοράς κατοικίας μειώθηκε κατά 5,7% στο 136,6, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1995. Η συνολική μέτρηση των αιτήσεων υποθηκών, η οποία περιλαμβάνει τη δραστηριότητα αναχρηματοδότησης, διολίσθησε κατά 6% στην ασθενέστερη μέτρηση από το 1996.

Ομόλογα ΗΠΑ: Το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος

Βαρύ πλήγμα στην αγορά ακινήτων

Η αγορά ακινήτων έχει υποστεί το βάρος των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ από τις αρχές του περασμένου έτους. Την ίδια ώρα η αγορά ομολόγων σηματοδοτεί ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το κόστος δανεισμού συνέχισε να αυξάνεται μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα και το Mortgage News Daily,που έχει πιο πρόσφτα στοιχεία έθεσε το επιτόκιο των 30ετών σταθερών στεγαστικών δανείων στο 7,72% την Τρίτη.

Τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων και οι αυξημένες τιμές των κατοικιών, που οφείλονται εν μέρει στην περιορισμένη προσφορά, διαμορφώνουν μία από τις πιο δυσπρόσιτες αγορές κατοικιών που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Με μια ισχυρή αγορά εργασίας να εξακολουθεί να τροφοδοτεί τις καταναλωτικές δαπάνες, οι αξιωματούχοι της Fed έχουν δηλώσει ότι θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για το προσεχές μέλλον – και θα μπορούσαν κάλλιστα να προβούν σε άλλη μια αύξηση των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους – σε μια προσπάθεια να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό,

Η έρευνα του MBA, η οποία διεξάγεται εβδομαδιαία από το 1990, χρησιμοποιεί απαντήσεις από τραπεζίτες ενυπόθηκων δανείων, εμπορικές τράπεζες και τράπεζες με τραπεζικά ιδρύματα. Τα στοιχεία καλύπτουν περισσότερο από το 75% του συνόλου των αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια λιανικής στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή