To κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλό για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, επανέλαβε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι μελλοντικές αποφάσεις της ΕΚΤ «θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια θα καθοριστούν σε αρκετά περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί», δήλωσε η Λαγκάρντ την Τετάρτη σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

Λαγκάρντ: Σφυροκόπημα Σοσιαλιστών και Αριστερών για τα επιτόκια στο Ευρωκοινοβούλιο

Aναφερόμενη στην ανάγκη μετατόπισης στη χάρακη της νομισματικής πολιτικής, η Λαγκάρντ υπογράμμισε τα ακόλουθα:

«Αντιμετωπίσαμε μια σειρά από επικαλυπτόμενα σοκ προσφοράς και ζήτησης που δημιούργησαν ένα σύνθετο και ταχέως μεταβαλλόμενο μακροοικονομικό τοπίο. Και ως αποτέλεσμα, είδαμε μια μετατόπιση στη χάραξη νομισματικής πολιτικής. Εκεί που κάποτε οι κεντρικές τράπεζες στις προηγμένες οικονομίες ήταν αντιμέτωπες με την υπέρβαση του κατώτερου ορίου των επιτοκίων, το τελευταίο διάστημα όμως έχουν αποδυθεί στον ταχύτερο κύκλο αύξησης επιτοκίων που έχει καταγραφεί ποτέ.»

Τρία κριτήρια

Κάνοντας λόγο για πολυπλοκότητα και αβεβαιότητα στο οικονομικό περιβάλλον, η Λαγκάρντ διαμήνυσε πως [στην ΕΚΤ] «έχουμε αποφασίσει ότι οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα βασίζονται σε τρία κριτήρια: τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Αυτό το πλαίσιο μας βοήθησε να χαράξουμε μια πορεία για τη σύσφιξη της πολιτικής μας που ξεκίνησε απότομα για να επιβραδύνει στη συνέχεια σε πιο φυσιολογικό ρυθμό. Πλέον, με βάση την τρέχουσα εκτίμηση μας, θεωρούμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΤΚ έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα τα οποία αν διατηρηθούν για επαρκώς χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή