Οι εθελοντικές περικοπές πετρελαίου, που ανακοίνωσαν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία και οι περαιτέρω περιορισμοί στην προσφορά που έχουν δημιουργήσει έλλειμμα στην αγορά, προκάλεσαν σημαντικές ανατιμήσεις στο πετρέλαιο, με τις τιμές να εκτινάσσονται το περασμένο τρίμηνο κατά περίπου 30%, στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους.

Με το πετρέλαιο να διαμορφώνεται κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι, να αναμένετε μείωση της ζήτησης αυτό το τρίμηνο, ανέφεραν οι αναλυτές της JPMorgan.

«Μετά την επίτευξη του στόχου των 90 δολαρίων τον Σεπτέμβριο, ο στόχος μας στο τέλος του έτους παραμένουν τα 86 δολάρια [ανά βαρέλι]», έγραψε η Νατάσα Κανέβα, επικεφαλής της παγκόσμιας ομάδας στρατηγικής εμπορευμάτων της JPMorgan.

Νέο ράλι στον μαύρο χρυσό – Ποια funds «ποντάρουν» στα 100 δολ. το βαρέλι

Στα καύσιμα

«Ο περιορισμός της ζήτησης από τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου γίνεται και πάλι ορατός στις ΗΠΑ και την Ευρώπη», αναφέρει το σημείωμα με τίτλο «Η καταστροφή της ζήτησης έχει αρχίσει (ξανά)».

«Η Κίνα και η Ινδία οδήγησαν στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου φέτος, αλλά η Κίνα επέλεξε να αντλήσει από τα εγχώρια αποθέματα αργού τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου», αναφέρει.

Η τάση αυτή έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται στην αγορά της βενζίνης και του ντίζελ: « Υπάρχουν ήδη σημάδια ότι οι καταναλωτές έχουν ανταποκριθεί μειώνοντας την κατανάλωση καυσίμου», έγραψε η Κανέβα και η ομάδα της.

Ράλι στις τιμές

Προ δεκαημέρου η JP Morgan είχε προειδοποιήσει ότι η πρόσφατη άνοδος της τιμής του Brent θα μπορούσε να συνεχιστεί προς τα 150 δολάρια το βαρέλι μέχρι το 2026.

Ο επικεφαλής της έρευνας ενεργειακών μετοχών στην ΕΜΕΑ της JPMorgan, Κρίστιαν Μάλεκ απέδωσε την εκτίμηση αυτή σε μια σειρά καταλυτών, συμπεριλαμβανομένων των κραδασμών χωρητικότητας, ενός ενεργειακού υπερκύκλου – και φυσικά, των προσπαθειών να απεξαρτηθεί ο κόσμος από τα ορυκτά καύσιμα.

Πιο πρόσφατα, οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν λόγω των περικοπών της παραγωγής του ΟΠΕΚ+, με επικεφαλής κυρίως τη Σαουδική Αραβία, η οποία σχεδόν μόνη της έβγαλε 1 εκατομμύριο bpd από την αγορά, ακολουθούμενη από την απαγόρευση εξαγωγής καυσίμων από τη Ρωσία. Η αυξημένη ζήτηση αργού σε συνδυασμό με τους περιορισμούς της προσφοράς, ενισχύουν τις τιμές του αργού πετρελαίου και συμβάλλουν στην ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων.

«Προσδεθείτε»

«Προσδεθείτε. Θα είναι ένας πολύ ασταθής υπερκύκλος», δήλωσε ο Μάλεκ στο Bloomberg, προειδοποιώντας για τις περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ και την έλλειψη επενδύσεων σε νέα παραγωγή πετρελαίου.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η JPMorgan εκτιμούσα ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι απίθανο να φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι φέτος, εκτός και αν υπάρξει κάποιο σημαντικό γεωπολιτικό γεγονός που τάραξε τις αγορές, προειδοποιώντας ότι ο OPEC+ θα μπορούσε να προσθέσει έως και 400.000 bpd στις παγκόσμιες προμήθειες, με τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας να ανακάμπτουν δυνητικά.  Εκείνη την εποχή, η JPMorgan υπολόγιζε 770.000 bpd αύξηση της ζήτησης από την Κίνα – μικρότερη από αυτή που εκτιμούσαν ο ΔΟΕ και ο ΟΠΕΚ.

Η JPMorgan βλέπει τώρα την παγκόσμια ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης στα 1,1 εκατομμύρια bpd το 2025, με το έλλειμμα να διαμορφώνεται σε 7,1 εκατομμύρια bpd έως το 2030.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια