Μπορεί οι χθεσινές μεγάλες μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου να έδωσαν μια πρόσκαιρη ανάσα στους καταναλωτές σε όλον τον κόσμο, ωστόσο, σήμερα φαίνεται να ανακάμπτουν ανακτώντας ένα μέρος από τις απώλειες.

JP Morgan: Άρχισε [ξανά] η κατάρρευση της ζήτησης στο πετρέλαιο

Χθες Τετάρτη οι τιμές έπεσαν περισσότερο από 5 δολάρια το βαρέλι, με το Brent να διαμορφώνεται στα 85,81 δολάρια (-5,6%) και το αμερικανικό αργό στα 84,22 δολάρια (-5,01%), καθώς οι φόβοι για τη ζήτηση που απορρέουν από τις μακροοικονομικές αντιξοότητες αντιστάθμισαν τις δεσμεύσεις της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να συνεχίσουν τις περικοπές στην παραγωγή αργού μέχρι το τέλος του 2023.

Σήμερα, ωστόσο, η αγορά κινείται διορθωτικά προς τη μεγάλη πτώση, αν και συγκρατημένα δεδομένων των ζωηρών ανησυχιών για διαταραχές στη ζήτηση λόγω της αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent βρίσκονται αυτή την ώρα στα 86,23 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,41%, ενώ στα 84,53 κινείται το αμερικανικό αργό με αύξηση 0,31% σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε την αγορά σε έλλειμμα κατά το τέταρτο τρίμηνο και οι χαμηλότερες τιμές μειώνουν την πιθανότητα ο ΟΠΕΚ να χαλαρώσει τους περιορισμούς της προσφοράς», ανέφεραν σε σημείωμά τους αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας της Αυστραλίας.

Από την άλλη, η οικονομία της ευρωζώνης πιθανώς συρρικνώθηκε το περασμένο τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι η ζήτηση μειώθηκε τον Σεπτέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες εν μέσω αυξανόμενου κόστους δανεισμού και τιμών.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν επίσης απότομη μείωση της ζήτησης βενζίνης στις ΗΠΑ. Οι πωληθείσες ποσότητες βενζίνης  μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε περίπου 8 εκατομμύρια bpd, το χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του τρέχοντος έτους, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA).

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+

Η διαδικτυακή συνεδρίαση της Μεικτής Υπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης (JMMC) του ΟΠΕΚ+ την Τετάρτη διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική παραγωγής του Οργανισμού.

«Η Επιτροπή εξέφρασε επίσης την πλήρη αναγνώριση και υποστήριξή της στις προσπάθειες του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας που αποσκοπούν στη στήριξη της σταθερότητας της αγοράς πετρελαίου και επανέλαβε την εκτίμησή της για την πρόσθετη εθελοντική μείωση του Βασιλείου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως και για την παράτασή της μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2023. Η επιτροπή αναγνώρισε επίσης τη Ρωσική Ομοσπονδία για την παράταση της πρόσθετης εθελοντικής μείωσης των εξαγωγών της κατά 300 kbd μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2023.» αναφέρει η ανακοίνωση.

Το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι θα συνεχίσει την εθελοντική μείωση της προσφοράς αργού κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους

Οι αγορές πετρελαίου κινούνται προς τη «σωστή κατεύθυνση», εξισορροπώντας την προσφορά και τη ζήτηση, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός πετρελαίου του Κουβέιτ, Saad Al Barrak, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο KUNA.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι οι κοινές εθελοντικές περικοπές της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας συνέβαλαν στην εξισορρόπηση των αγορών πετρελαίου. Ο Νόβακ εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη θετική επίδραση που είχε στην εγχώρια αγορά η απαγόρευση εξαγωγής ντίζελ και βενζίνης από το Κρεμλίνο.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η εφημερίδα Kommersant ανέφερε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι έτοιμη να χαλαρώσει την απαγόρευση ντίζελ τις επόμενες ημέρες, επικαλούμενη άγνωστες πηγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities