Προσπάθειες αντίδρασης κάνουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, χωρίς όμως να δείχνουν ότι μπορούν να καλύψουν σημαντικό μέρος από το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ημερών.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,3%, με τον κλάδο των τροφίμων να κερδίζει 0,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,06% στις 7.416 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,04% στις 15.105 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,12% στις 7.004 μονάδες.

Το κλίμα

Οι αγορές βρίσκουν κάποιες στηρίξεις από την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων, αλλά οι οικονομικές προοπτικές για την ευρωπαϊκή περιοχή συνεχίζουν να φαίνονται αρκετά ζοφερές.

Οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 1,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της Τετάρτης, πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, υποδεικνύοντας ασθενέστερη καταναλωτική ζήτηση καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός.

Μάκρο

Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών, που ανακοινώθηκε επίσης την Τετάρτη, έδειξε ότι η οικονομία της ευρωζώνης πιθανώς συρρικνώθηκε το περασμένο τρίμηνο, καθιστώντας πιο πιθανή την ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς η παραγωγή μειώθηκε τόσο στις υπηρεσίες όσο και στη μεταποίηση.

Θετικά όμως λειτουργεί η ανακοίνωση ότι το εποχικά προσαρμοσμένο πλεόνασμα εξωτερικού εμπορίου της Γερμανίας διαμορφώθηκε στα 16,6 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, μειωμένο από το προσαρμοσμένο ποσό των 17,7 δισ. ευρώ του Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Destatis.

Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 127,9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 1,2% σε μηνιαία βάση και πτώση 5,8% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022. Οι εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθαν σε 69,9 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες ανήλθαν σε 58,3 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, αλλά αυξήθηκαν κατά 16,8% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 111,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα αγαθά αξίας 60,0 δισ. ευρώ προέρχονταν από την ΕΕ. Οι εισαγωγές από τρίτες χώρες ανήλθαν σε 51,3 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές