Κεφάλι δεν μπορεί να σηκώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές πλέον να κυριαρχούν και να το οδηγούν σε νέα χαμηλά, δοκιμάζοντας πλέον τον 200αρη που οριοθετεί και την μεσο-μακροπρόθεσμη πορεία της αγοράς.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,95% στις 1.159,14 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4 εκατ. τεμάχια. Πτώση επίσης 0,95% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.813,29 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 1,72% στις 896,39 μονάδες.

Με το βλέμμα στο εξωτερικό

Η εστίαση στο ΧΑ παραμένει στο εξωτερικό, όπου το κλίμα είναι εύθραυστο και αρνητικό, παρά τα ψήγματα αισιοδοξίας που έχουν φανεί το τελευταίο 24ωρο. Τα σενάρια για περισσότερο «πόνο» από το αυξημένο κόστος δανεισμού, τόσο αυτό που καθορίζεται από τις κεντρικές τράπεζες όσο και εκείνο από τις αποδόσεις των ομολόγων, εξακολουθούν να επηρεάζουν τις αγοραστικές κινήσεις, με το ΧΑ να είναι ευάλωτο σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που έκανε τη δική του διόρθωση μετά το μεγάλο ράλι ανόδου.

Το αυτό επιβεβαιώνει και ο Πέτρος Στεριώτης, CEO κυπριακής ΑΕΠΕΥ, καθώς η εύθραυστη ψυχολογία των εγχώριων επενδυτών, που οφείλεται στα εδώ τεκταινόμενα, συμπίπτει με ένα νέο κύκλο ρευστοποιήσεων στις διεθνείς αγορές. Υπό αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη, δεν μπορούμε να αναμένουμε γενναίες αγοραστικές πρωτοβουλίες από ξένους κωδικούς, οι οποίοι έχουν τα δικά τους “ζητήματα” εν μέσω ομοβροντίας bear market στις παγκόσμιας αγορές ομολόγων και μετοχών.

Για τον Γενικό Δείκτη, η περιοχή των 1.150-1.160 μονάδων χωρίζει τεχνικά την μακροπρόθεσμη τάση σε ανοδική και καθοδική. Πιθανή απώλεια της εν λόγω στήριξης θα άνοιγε το δρόμο προς τις στηρίξεις της άνοιξης, οι οποίες έχουν αμφίβολη ανθεκτική ισχύ. Υπό αυτό το πρίσμα, οι επενδυτές που βλέπουν κάποια από τα λογιστικά κέρδη των τελευταίων μηνών να εξανεμίζονται, καλούνται να αναδιατάξουν τα χαρτοφυλάκια τους με έμφαση σε εισηγμένες υψηλής μερισματικής απόδοσης, θετικού outlook και λογικού beta, αξιοποιώντας χωρίς βιασύνες το εν εξελίξει σκέλος διόρθωσης της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil χάνει 3,07% με την Τέρνα Ενεργειακή να είναι στο -3,01%, ενώ Aegean και Eurobank ακολουθούν με πτώση 2,99% και 2,44% αντίστοιχα. Άνω του 1% είναι η πτώση σε Πειραιώς, Alpha Bank, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Τιτάν και Quest.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Autohellas, Cenergy, Εθνική, Coca Cola, Μυτιληναίος και Jumbo, ενώ ήπια ανοδικά οι Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Σαράντης και ΟΤΕ. Η ΕΥΔΑΠ κερδίζει 1,82%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες