Θεσμικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και τις αγορές, κίνητρα για την ενθάρρυνση ιδιωτικών επενδύσεων σε τομείς υψηλής τεχνολογίας και εξαγωγικού προσανατολισμού, δημόσιες επενδύσεις σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία, βελτίωση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, πολιτικές εκπαίδευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων, καθώς και προώθηση συγχωνεύσεων και συμπράξεων, είναι ορισμένες από τις πολιτικές για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, οι οποίες προτάθηκαν από τους κοινωνικούς εταίρους και ενδιαφερόμενους φορείς, περιλαμβάνουν, στο πλαίσιο της πρώτης διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης που διεξήχθη από το Εθνικό Συμβούλιο Παραγωγικότητας της Ελλάδας και της δημοσίευσης του πρώτου τεύχους του Productivity Reviews.

Αυτή η διαδικασία στοχεύει κυρίως στη συλλογή απόψεων των κοινωνικών εταίρων και ενδιαφερομένων μερών μέσω ερωτηματολογίων, την ανάλυσή τους και τη διάδοση σχετικά με θέματα που αφορούν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για αυτά τα ζητήματα, προκειμένου να επιτευχθεί επαρκής κοινωνική συναίνεση για κατάλληλες πρωτοβουλίες πολιτικής. Παράλληλα, επιδιώκεται ο καλύτερος συντονισμός των πολιτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις κύριες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση, η τεχνολογική πρόοδος και η γήρανση του πληθυσμού.

Οι τομείς της διαβούλευσης

Η διαβούλευση καλύπτει βασικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, τη δίδυμη (ψηφιακή και πράσινη) μετάβαση της ελληνικής οικονομίας, και τον ρόλο της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων. Τα ευρήματα καταδεικνύουν τη σημαντική ποικιλότητα των αντιλήψεων και τη συνθετότητα των επιλογών πολιτικής που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως κατάλληλες για την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων τα οποία αφορούν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας.

Όσον αφορά τις απόψεις για τους βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, τα ευρήματα δείχνουν ότι ένας συνδυασμός βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων πολιτικών, όπως η αύξηση των δημόσιων δαπανών, και η ενίσχυση της παραγωγικότητας στον δευτερογενή τομέα και η προώθηση των εξαγωγών, θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Επιπρόσθετα με τη στήριξη σημαντικών κλάδων-κλειδιών, όπως διάφορες μεταποιητικές βιομηχανικές δραστηριότητες και υπηρεσίες αποθήκευσης και μεταφορών, η μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές θα μπορούσε να προωθήσει μία πιο βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη και να μειώσει την ανεργία. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι κοινωνικοί εταίροι και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς χρησιμοποιούν διαφορετικά κριτήρια για την επιλογή των βασικών κλάδων και δεν λαμβάνουν επαρκώς υπόψη την υψηλή εξάρτηση από τις εισαγωγές των περισσότερων κλάδων που ανήκουν στον δευτερογενή και πρωτογενή τομέα.

Πράσινη μετάβαση

Όσον αφορά το θέμα της πράσινης μετάβασης, μεταξύ άλλων, οι ενδιαφερόμενοι έθεσαν το ζήτημα της δίκαιας μετάβασης, ενώ οι σημαντικότερες προτεινόμενες πολιτικές αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την κυκλική οικονομία, καθώς και την ανακύκλωση.

Όσον αφορά τα ζητήματα της εκπαίδευσης, των δεξιοτήτων και της αγοράς εργασίας, περισσότερες από τις μισές απαντήσεις των ενδιαφερομένων επικεντρώθηκαν στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βελτιωθούν τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα και οι επιδόσεις στην αγορά εργασίας μέσω

i) της δια βίου μάθησης,

ii) των μεταρρυθμίσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,

iii) της ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων,

iv) της διασύνδεσης μεταξύ της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και των αναγκών της αγοράς εργασίας και

v) των μεταρρυθμίσεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οι φορείς που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο είναι η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (ΟΚΕ), το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΙΝΕ- ΓΣΕΕ), το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝ.ΣΕΤΕ), ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), το Ίδρυμα Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ), το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, η Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού (Foresight) της Προεδρίας της Κυβερνήσεως, η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος, η Διεύθυνση Μελετών της Εθνικής Τράπεζας, η Διεύθυνση Μελετών της Τράπεζας Πειραιώς, η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank και η Διεύθυνση Μελετών της Eurobank.

Το πλήρες κείμενο της ετήσιας έκθεσης είναι διαθέσιμο στον ακόλουθο σύνδεσμο Productivity Reviews

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΑΒ Βασιλόπουλος: Μεγαλύτερο δίκτυο franchise στην Ελλάδα με 300 καταστήματα
Επιχειρήσεις |

ΑΒ Βασιλόπουλος: Μεγαλύτερο δίκτυο franchise στην Ελλάδα με 300 καταστήματα

Με τη συνεργασία 223 επιχειρηματιών και περισσότερων από 2.000 εργαζομένων, η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο franchise στην Ελλάδα, που συμπληρώνει φέτος 300 καταστήματα πανελλαδικά, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της για βιώσιμη επιχειρηματικότητα και στήριξη της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρίας. Από το δίκτυο των 300 καταστημάτων franchise στην Ελλάδα, τα […]

ΕΣΕΕ: Πόσο πιο ακριβά πληρώνουν τα δάνεια οι ελληνικές επιχειρήσεις [πίνακες]
Επιχειρήσεις |

Πόσο πιο ακριβά πληρώνουν τα δάνεια οι ελληνικές επιχειρήσεις - Η ανάλυση της ΕΣΕΕ [πίνακες]

H κατανομή της χρηματοδότησης σε μια οικονομία είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς μπορεί, σε αρκετές περιπτώσεις, να αλλάξει δραματικά τον ανταγωνισμό, επισημαίνεται σε ανάλυση της ΕΣΕΕ