Συγκρατημένη αύξηση σημείωσαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ  την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι απολύσεις μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν σφιχτές στο τέλος του τρίτου τριμήνου.

Οι προοπτικές της οικονομίας κατά το τελευταίο τρίμηνο ενισχύθηκαν από άλλα στοιχεία, τα οποία έδειξαν ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου συρρικνώθηκε στο στενότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών ετών τον Αύγουστο, με τις εξαγωγές κεφαλαιουχικών αγαθών να σημειώνουν υψηλό ρεκόρ. Η οικονομία έχει μέχρι στιγμής αντέξει τις ισχυρές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ με στόχο τον περιορισμό της ζήτησης. Αυτή η ανθεκτικότητα αυξάνει τον κίνδυνο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους.

ΠΟΕ: Χαμηλώνει τον πήχη για το παγκόσμιο εμπόριο

«Η ζήτηση στην οικονομία συνεχίζει να ενισχύεται, γεγονός που μπορεί να ανησυχήσει ακόμη περισσότερο τους αξιωματούχους της Fed και θέτει σε κίνδυνο την πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού», εξηγεί στο Reuters ο επικεφαλής οικονομολόγος της FWDBONDS στη Νέα Υόρκη, Κρίστοφερ Ρούπκεϊ.

Η ανεργία

Οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 2.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 207.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 210.000 αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος του Σεπτεμβρίου, οι αιτήσεις κυμάνθηκαν στο κατώτερο άκρο του φάσματος  των 194.000-265.000 για φέτος. Οι εργοδότες είναι γενικά απρόθυμοι να απολύσουν τους εργαζομένους τους μετά τις δυσκολίες εξεύρεσης εργατικού δυναμικού μετά την πανδημία. Έρευνα του Institute for Supply Management την Τετάρτη διαπίστωσε ότι οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών εξακολουθούν να θεωρούν την αγορά εργασίας ως «πολύ ανταγωνιστική», με ορισμένους εργοδότες να αναφέρουν δυσκολίες στην αναπλήρωση θέσεων εργασίας.

Οι μη προσαρμοσμένες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 2.875 σε 172.775 την περασμένη εβδομάδα.

Οι αιτήσεις θα μπορούσαν να ωθηθούν υψηλότερα αυτόν τον μήνα, καθώς η απεργία των Εργαζομένων της Ένωσης Εργαζομένων στην Αυτοκίνηση (UAW), που διανύει τώρα την τρίτη εβδομάδα της, περιορίζει τις αλυσίδες εφοδιασμού και αναγκάζει τους κατασκευαστές να απολύσουν προσωρινά περισσότερους μη απεργούς εργαζόμενους. Η Ford Motor, η General Motors  και η μητρική της Chrysler Stellantis  έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα και απολύσει εκατοντάδες εργαζόμενους λόγω των επιπτώσεων της απεργίας.

Αν και οι συνθήκες παραμένουν σφιχτές, η αγορά εργασίας σταδιακά χαλαρώνει. Η κυβέρνηση ανέφερε την Τρίτη ότι υπήρχαν 1,51 κενές θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο τον Αύγουστο και οι μη καλυμμένες θέσεις αυξήθηκαν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων δύο ετών.

Το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ  συρρικνώθηκε κατά 9,9% στα 58,3 δισ. δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2020. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος στα 62,3 δισ. δολάρια.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,6% στα 256 δισ. δολάρια. Οι εξαγωγές αγαθών εκτινάχθηκαν κατά 1,8% στα 171,5 δισ. δολάρια, με τις αποστολές κεφαλαιουχικών αγαθών να σημειώνουν ρεκόρ. Ωστόσο, οι εξαγωγές τροφίμων, ζωοτροφών και ποτών ήταν οι χαμηλότερες από τον Αύγουστο του 2020. Με 84,5 δισ. δολάρια, οι εξαγωγές υπηρεσιών ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 0,7% στα 314,3 δισ. δολάρια. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,9% σε 256 δισ. δολάρια εν μέσω μειώσεων στις εισαγωγές καταναλωτικών και κεφαλαιουχικών αγαθών, που ενδεχομένως σηματοδοτούν την εξασθένηση της εγχώριας ζήτησης εν μέσω υψηλότερου κόστους δανεισμού.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών στα 26,2 δισ. δολάρια ήταν το υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2018. Ο ετήσιος ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 2,1%. Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου φτάνουν έως και το 4,9%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής