«Καταδικασμένα» να συνεχίσουν το sell off είναι, κατά την Barclays, τα ομόλογα παγκοσμίως, εκτός και αν συμβεί κάτι συνταρακτικό. Όπως ένα sell off στις μετοχές, το οποίο θα οδηγήσει τους επενδυτές στην ασφάλεια των ομολόγων, αναζωογονώντας την ελκυστικότητα των περιουσιακών στοιχείων σταθερού εισοδήματος.

Σύμφωνα με την Barclays, «δεν υπάρχει ιδανικό επίπεδο αποδόσεων που, όταν επιτευχθεί, θα προσελκύσει αυτόματα αρκετούς αγοραστές για να πυροδοτήσει ένα ράλι ομολόγων». Επομένως, για να σταματήσουν να πέφτουν, έστω και βραχυπρόθεσμα, το μόνο σενάριο που μπορεί να τα ευνοήσει είναι εάν τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, όπως οι μετοχές, μειωθούν απότομα τις επόμενες εβδομάδες.

Οι τελευταίοι τριγμοί στην αγορά ομολόγων έχουν προκληθεί από το νέο αφήγημα ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πλέον οι περισσότεροι επενδυτές τιμολογούν ότι οι κεντρικές τράπεζες, ειδικά η Federal Reserve, θα κρατήσει τα επιτόκια υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό σενάριο βέβαια μπορεί να αλλάξει, εάν τα στοιχεία από την αγορά εργασίας δείξουν στοιχεία αποδυνάμωσης, ικανά να αλλάξουν το αφήγημα της Fed.

Ο ρόλος της Fed

Παρόλα αυτά, η Barclays θεωρεί ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι απίθανο να χαλαρώσει το λεγόμενο πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιξης, που την καθιστά καθαρό πωλητή ομολόγων. Επιπλέον, η αύξηση της προσφοράς ομολόγων λόγω του αυξανόμενου ελλείμματος οδηγεί επίσης στην αύξηση του premium.

Η ζήτηση θα είναι ασθενής καθώς οι καθαρές αγορές από ξένες κεντρικές τράπεζες επιβραδύνονται, εξηγούν οι αναλυτές. Οι Ιάπωνες επενδυτές, οι μεγαλύτεροι κάτοχοι ομολόγων στο εξωτερικό, είναι πιθανό να ευνοήσουν το εσωτερικό χρέος καθώς οι αποδόσεις θα αυξηθούν όταν η Τράπεζα της Ιαπωνίας προσαρμόσει τη μέχρι τώρα διευκολυντική πολιτική της.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η μοίρα της αγοράς ομολόγων βρίσκεται στα χέρια των μετοχών, σύμφωνα με την Barclays. Η πτώση περίπου 5% του δείκτη S&P 500 τους τελευταίους τρεις μήνες είναι πολύ μικρότερη από αυτό που χρειάζεται για να ενεργοποιηθεί η ανάκαμψη των τίτλων του σταθερού εισοδήματος, έγραψαν.

«Το μέγεθος της πώλησης ομολόγων ήταν τόσο εκπληκτικό που οι μετοχές είναι αναμφισβήτητα πιο ακριβές από ό,τι πριν από έναν μήνα, από άποψη αποτίμησης», εξήγησαν, επαναλαμβάνοντας ότι η τελική πορεία για τη σταθεροποίηση των ομολόγων έγκειται στην περαιτέρω ανατιμολόγηση των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές