Τέλος στην αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του νέου προέδρου της UBS, Sergio Ermotti, βάζει με δηλώσεις του ο πρώην περιφερειακός διευθυντής και κορυφαίο τραπεζικο στέλεχος Tom Naratil.

Μιλώντας στο Bloomberg και αποκαλώντας τον «αστέρα της διεθνούς τραπεζικής σκηνής», το πρώην στέλεχος της UBS Group AG πιστεύει ότι ο σημερινός επικεφαλής της είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να επιτύχει την απορρόφηση της Credit Suisse.

UBS: Ανασχηματισμός στην κεφαλή της τράπεζας

«Αν σκεφτεί κανείς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η UBS σήμερα, ο Sergio Ermotti είναι ο κατάλληλος CEO να αναλάβει τα ηνία», δήλωσε ο Naratil σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg στη Νέα Υόρκη.

Ο Naratil φαίνεται πως είναι το ιδανικό στέλεχος να εκφέρει τη γνώμη του, αφού πέρασε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες στη UBS προτού ενταχθεί στην εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Lightyear Capital με έδρα τη Νέα Υόρκη νωρίτερα μέσα στη χρονιά. Κατείχε διάφορες ανώτερες θέσεις, μεταξύ των οποίων εκείνη του οικονομικού διευθυντή και του co-head της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην ελβετική τράπεζα.

Γιατί επελέγη ο Ermotti

Η UBS αποφάσισε να επιλέξει ξανά τον Ermotti ως διευθύνοντα σύμβουλο για να επιβλέψει αυτή τη φορά την ιστορική εξαγορά της Credit Suisse, αφού η τελευταία έφτασε κοντά στην κατάρρευση τον Μάρτιο, θεωρώντας ότι ήταν καταλληλότερος για να επιβλέψει την εξαγορά σε σχέση με τον τον προκάτοχό του Ralph Hamers. Ο Ermotti διηύθυνε προηγουμένως την UBS από το 2011 έως το 2020.

Η απόφαση αυτή απέπνεε σιγουριά αφού ο Ermotti είχε διατελέσει στο πρόσφατο παρελθόν Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου της UBS για εννέα χρόνια, από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Οκτώβριο του 2020, αλλάζοντας τη φιλοσοφία και το αφήγημα της τράπεζας που είδε τις αγορές να αλλάζουν και εκείνη  να επιβιώνει με θριαμβευτικά αποτελέσματα, αφού κατά τη διάρκεια της θητείας του αναβάθμισε τις πολιτικές διακυβέρνησης της τράπεζας.

Ήταν ο ίδιος άνθρωπος που όταν ανέλαβε ξανά τα ηνία της UBS, αποκάλυψε πως από το 2015 είχαν επισημανθεί τα προβλήματα της Credit Suisse, αρνούμενος ωστόσο ότι ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Ulrich Koerner, συνέβαλε στην κατάρρευσή της και πως δεν ήταν κατάλληλος για ανώτερο ρόλο στο νέο ενοποιημένο σχήμα, επισημαίνοντας ότι έχει υπάρξει στο παρελθόν μέλος της διοικητικής ομάδας της UBS.

Ήδη από τα μέσα Αυγούστου η UBS έχει προχωρήσει στη σταδιακή διαγραφή του διεθνούς εμπορικού σήματος της Credit Suisse, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Η αντικατάσταση των πινακίδων στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στις ΗΠΑ και ο σχεδιασμός αλλαγών σε άλλα σημεία, σηματοδοτούν το τέλος μιας εποχής. Το όνομα Credit Suisse καταργείται σταδιακά παγκοσμίως, αν και μπορεί να διατηρηθεί στην Ελβετία αν η UBS πουλήσει τις εγχώριες επιχειρήσεις του πρώην ανταγωνιστή της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή