Λίγες ώρες μετά από την ψηφοφορία αποπομπής του Μακάρθι από την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, δύο Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές κατευθύνθηκαν λίγα τετράγωνα μακριά από το Καπιτώλιο και μπήκαν στο στούντιο ηχογράφησης του Στίβεν Μπάνον.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, αυτοί ήταν ο βουλευτής Ματ Γκέιτζ από τη Φλόριντα ή αλλιώς ο εμπνευστής της εξέγερσης και η Νάνσι Μέις από τις Νότια Καρολίνα, μίας από τους άλλους επτά Ρεπουμπλικάνους που ψήφισαν για να απομακρύνουν τον Μακάρθι από την προεδρία. Όμως το ερώτημα παραμένει. Γιατί οι δύο βουλευτές επισκέφθηκαν τον πρώην σύμβουλο του Τραμπ

Πώς υποκίνησε την πτώση του Μακάρθι

Τον τελευταίο καιρό είχε βάλει ως στόχο την ανατροπή του Μακάρθι, ο οποίος εκπροσωπεί μία συγκεκριμένη πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, η οποία μετά την αποπομπή του από την προεδρία, αποδυναμώθηκε αρκετά.

Έχοντας ως στόχο την αποπομπή του πρώην προέδρου της Βουλής, ο κ. Μπάνον χάραζε, εδώ και αρκετό καιρό, στρατηγική με τον κ. Gaetz για να ανατρέψει τον Μακάρθι. Μάλιστα, όταν ο βουλευτής κατέθεσε την πρόταση του για την απομάκρυνση του προέδρου της Βουλής, ο Μπάνον έστειλε «KABOOM» σε έναν δημοσιογράφο.

Στην συνέχεια, ο κ. Μπάνον ενθάρρυνε την ακροδεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών, να χρησιμοποιούν το βήμα της Βουλής για να τραβήξουν τη νομοθεσία όσο το δυνατόν πιο δεξιά – κερδίζοντας έτσι την προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Η συμβουλή του δε προς αυτούς είναι: «Φτιάξτε μια τροπολογία. Κάντε την όσο το δυνατόν πιο ακραία. Απλά να είστε εκεί – μην ανησυχείτε αν δεν είστε στο Fox – θα το κόψουμε και θα το παίξουμε.»

«Χρειάζομαι βοήθεια γιατί με κυνηγούν»

Σε συνέντευξη που έδωσε η κα Μέις στον Μπάνον, ανέφερε ότι πριν την ψηφοφορία για την αποπομπή του Μακάρθι, την απείλησαν. Ανέφερε δε ότι  δέχεται τεράστια πίεση, αλλά και ότι της τηλεφωνούν στο προσωπικό της τηλέφωνο για να την τρομάξουν.

Το ακροατήριό του εξακολουθεί να είναι επιφυλακτικό απέναντι στην κ. Μέις, μια δημοσιονομικά συντηρητική που κλίνει προς το κέντρο σε ορισμένα κοινωνικά ζητήματα και ψήφισε υπέρ της ποινικής περιφρόνησης του κ. Μπάνον επειδή αψήφησε την κλήτευση της επιτροπής της 6ης Ιανουαρίου. Η κ. Μέις έχει στραφεί παλιότερα ενάντια στον κ. Γκέιτς. Αλλά όλα αυτά φάνηκε να είναι πλέον παρελθόν, το πρωί μετά την απομάκρυνση του κ. Μακάρθι. Ήταν, τουλάχιστον προσωρινά, σύμμαχοι.

Ο κ. Bannon, από την πλευρά του, τρέφει δέος για τον κ. Γκέιτς, τον οποίο συγκρίνει με τον Daniel Webster. Πιστώνει στον Ρεπουμπλικανό της Φλόριντα ότι αναγνώρισε από νωρίς πέρυσι πόσο χρήσιμη θα μπορούσε να είναι μια ισχνή πλειοψηφία της ακροδεξιάς μέσα στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Εκπροσωπεί τους MAGA

Εδώ και πολλά χρόνια, ο Στιβ Μπάνον προσπαθεί να προωθήσει το ψέμα ότι οι Δημοκρατικοί έκλεψαν την νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2020, βάλλοντας κατά των εντολών για τον κοροναϊό και κατά αυτού που αποκαλεί «εγκληματική εισβολή στα νότια σύνορα».

Στην ουσία, ο Μπάνον εκπροσωπεί ένα κομμάτι της βάσης του MAGA, καθοδηγώντας τα παράπονα των ατόμων προς το Κογκρέσο. Ο ρόλος του στην κατάρρευση που διαδραματίστηκε αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων εξηγεί την εσωκομματική έριδα μεταξύ των Ρεπουμπλικανών.

Δύο λόγια για τον πρώην συνεργάτη του Τραμπ

Ο Στιβ Μπάνον θεωρείται από ορισμένους ως ένας άνθρωπος που αν και έχει αναλάβει υποψηφίους που έχουν αποτύχει, όπως ο υποψήφιος για τη Γερουσία στην Αλαμπάμα, Ρόι Μουρ, έχει υπερβολική αίσθηση της δικής του επιρροής.

Ακόμη, κατηγορήθηκε για εξαπάτηση δωρητών που έδιναν χρήματα για την κατασκευή τείχους στα νότια σύνορα, προτού του δοθεί χάρη από τον κ. Τραμπ. Καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες φυλάκιση για ποινική περιφρόνηση του Κογκρέσου, επειδή αψήφησε κλήτευση και είναι ελεύθερος όσο ασκεί έφεση κατά της καταδίκης του.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News