Απλησίαστα τείνουν να γίνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα με τις αυξήσεις μέσα σε έναν χρόνο να υπερβαίνουν το 10% και ειδικά τη φέτα να κοντεύει να εξελιχθεί σε είδος πολυτελείας.

Από τον Ιούλιο μέχρι και τον Αύγουστο, και χωρίς εμφανή εξήγηση, το γάλα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, πήρε μια αύξηση 2%. Τα γαλακτοκομικά μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκαν κατά 11,9%.  Σήμερα, η τιμή του γιαουρτιού κυμαίνεται από 3,13 – 6,73€/ kg, ενώ το βούτυρο, που εκτός από επιτραπέζιο αποτελεί και πρώτη ύλη παρασκευής άλλων προϊόντων, πετάει στα 12,45 – 17,47€/ kg.

«Έχει αυξηθεί η πρώτη ύλη. Το γάλα, το βούτυρο, το τυρί. Ό,τι είναι γαλακτοκομικό έχει αυξηθεί 30-40% και μας δυσκολεύει στην παραγωγή. Αναγκαστικά αυξήσαμε κι εμείς 20 με 30%. Η τυρόπιτα από 1-1,10 ευρώ πήγε αυτόματα στο 1,40-1,50. Τα γλυκά από 10-11 ευρώ το κιλό, πήγαν 13 με 14», δήλωσε υπεύθυνος αρτοποιείου στο MEGA.

Φέτα: Πού θα φτάσει η τιμή της – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Μάλιστα αυτή η αύξηση παρατηρείται ειδικά στα τυριά. Συγκεκριμένα, η φέτα ανά κιλό που το 2022 ήταν με μεγαλύτερη τιμή στα 9€, σήμερα αρχίζει από τα 11,5€ και φτάνει μέχρι και τα 14€. Αύξηση 15 – 25%, η γραβιέρα από 14,25 μέχρι 25 ευρώ και το κασέρι δεν το βρίσκει κανείς κάτω από 18 ευρώ, με το πιο ακριβό να ξεπερνά τα 27 ευρώ το κιλό.

Λευκό τυρί

Στο «ράλι» της ακρίβειας τη δική του θέση διεκδικεί και το λευκό τυρί. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα στα σουπερμάρκετ κοστίζει από 7 μέχρι 9,5€ όταν έναν χρόνο πριν  κόστιζε από 5 μέχρι 6,5 €.

Έτσι οι καταναλωτές παραπονιούνται ότι πλέον η φέτα που δεν έλλειπε από το τραπέζι του νοικοκυριού είτε στη χωριάτικη σαλάτα είτε σαν συνοδευτικό του φαγητού, πλέον αντικαθίσταται από ένα κίτρινο ή κάποιο άλλο λευκό τυρί, καθώς η τιμή της αυξάνεται διαρκώς. «Ένα τέταρτο φέτα παίρνουμε γιατί πλέον έχει φτάσει στον Θεό η φέτα οπότε είναι λίγο δύσκολο να πάρουμε παραπάνω», είπε χαρακτηριστικά μία καταναλωτής μιλώντας στο MEGA.

«Είναι απαράδεκτο αυτήν τη στιγμή η φέτα που είναι ελληνικό προϊόν να πωλείται σε αυτήν την τιμή», λένε οι παραγωγοί.

«Έχει ανοδική τάση αυτή τη στιγμή, δεν ξέρουμε που θα φτάσει. Όλα επηρεάζονται από την πρώτη ύλη», είπε ιδιοκτήτης παντοπωλείου.

Αδικαιολόγητη αύξηση με αφορμή τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου

«Έχει ανέβει πάρα πολύ. Το τυρί αυτό παρήχθη στην καλύτερη περίπτωση πριν από δύο και τρεις και τέσσερις και πέντε μήνες. Οι τελευταίες πλημμύρες με μάξιμουμ παραγωγή και αν όλα αυτά τα ζώα ήταν παραγωγικά, μπορεί να έχει μείωση 2 με 5% της παραγωγής του συνολικό γάλακτος που παράγεται στη χώρα μας», λέει ο καθηγητής γαλακτοκομίας, Θεοφύλακτος Μασούρας.


Το παράδειγμα της φέτας είναι, ίσως, το πιο χαρακτηριστικό ενός τρόφιμου στο οποίο η αισχροκέρδεια είναι πια ανεξέλεγκτη, ενώ οι επαγγελματίες των τροφίμων εφιστούν την προσοχή και στην εστίαση, όπου παρατηρείται το φαινόμενο να παρουσιάζονται, ως φέτα, διάφορα λευκά τυριά.

«Κάποτε τη φέτα τη βάζαμε στο τραπέζι πλούσια και ωραία και τώρα τη βάζουμε κομματάκι κομματάκι. Αυτό είναι ανήκουστο. Καλύτερα να πάρουμε κρέας, αρνί, μοσχάρι κτλ. παρά φέτα. Κοιτάζω τις τιμές 13-15. Δεν φτουράει με τίποτα», είπε μία καταναλωτής στο MEGA.

«Υπάρχουν άλλα τυριά που είναι πολύ πιο αξιόλογα και μπορούμε να πάρουμε κάτι άλλο αντί για φέτα», λέει άλλος καταναλωτής, ενώ άλλος από την πλευρά του υπογραμμίζει: «Κάνουμε συνδυασμούς, προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε τις προσφορές των σούπερ μάρκετ».

Οι FT γράφουν για τη φέτα

Το θέμα απασχόλησε πρόσφατα και τους Finacial Times, οι οποίοι σε εκτενές άρθρο τους περιγράφουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τη θεομηνία που έπληξε τη Θεσσαλία, εστιάζοντας κυρίως στη φέτα.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι το περίπου το 40% των μαλακών τυριών της χώρας παρασκευάζονται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα που παράγεται στην κεντρική περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία καταστράφηκε από τις πλημμύρες που έπληξαν αρκετές μεσογειακές χώρες αυτόν τον μήνα. Οι Έλληνες αγρότες έχασαν περίπου 80.000 κατσίκες και πρόβατα στην καταστροφή και η διατήρηση των ζώων που επέζησαν είναι δύσκολη, καθώς μεγάλες εκτάσεις παραμένουν κάτω από το νερό και οι ζωοτροφές σπανίζουν.

«Το μεγαλύτερο πλήγμα είναι ότι πολλοί κτηνοτρόφοι της περιοχής λένε ότι μετά την πλημμύρα δεν θέλουν να επιστρέψουν στο επάγγελμά τους», δηλώνει στους FT, ο Χρήστος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γάλακτος.

Οι αγρότες αναμένουν ζημιές εκατομμυρίων ευρώ από την καταιγίδα Daniel, τη χειρότερη που έπληξε τη χώρα εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Περισσότεροι από 700 τόνοι βροχής ανά στρέμμα έπεσαν σε μόλις 12 ώρες στις 7 Σεπτεμβρίου — σχεδόν διπλάσιο από αυτό που συνήθως πέφτει στην Αθήνα σε έναν ολόκληρο χρόνο.

Και περίπου το ένα τέταρτο της γης που χρησιμοποιείται για τη γεωργία και τη βιομηχανική παραγωγή στη Θεσσαλία πλημμύρισε, και πιθανότατα δεν θα είναι εύφορη για τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Παπαθανάσης: Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης εκσυγχρονίζονται τα λιμάνια Σούδας και Στυλίδας
Λιμάνια |

Παπαθανάσης: Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης εκσυγχρονίζονται τα λιμάνια Σούδας και Στυλίδας

Τα δύο έργα περιλαμβάνονται στον πυλώνα «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας» του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Υπουργείο ευθύνης και φορέας χρηματοδότησης για τα δύο έργα είναι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής