Η απεργία του συνδικάτου εργατών αυτοκινητοβιομηχανίας-UAW των ΗΠΑ δεν πλήττει μόνο την παραγωγή και διανομή αυτοκινήτων. Επηρεάζει και την τιμή του χάλυβα.

Η απεργία κόστισε στις τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες περίπου 1,12 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες, σύμφωνα με την Anderson Economic Group. Τώρα, στην τρίτη του εβδομάδα, και με σχεδόν το ένα πέμπτο του συνδικάτου σε απεργία, οι επιπτώσεις αρχίζουν να γίνονται αισθητές,- και η αγορά χάλυβα των ΗΠΑ αρχίζει να αισθάνεται τον αντίκτυπο.

Χάλυβας: Μάχη γιγάντων στη χαλυβουργία – Πληθαίνουν οι «μνηστήρες» για την US Steel

Οι τιμές σποτ για το ρολό φύλλο χάλυβα αναφοράς, που χρησιμοποιείται συνήθως για την κατασκευή τμημάτων αυτοκινήτων, μειώθηκαν κατά 40% από τον Απρίλιο, ανέφερε τη Δευτέρα η Wall Street Journal. Ο αμερικανικός δείκτης χάλυβα υποχώρησε κατά 5,92% τον περασμένο μήνα.

Αν και η απεργία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, η αγορά χάλυβα είχε αρχίσει να προετοιμάζεται για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους, μειώνοντας τις τιμές που ήδη ανέκαμψαν από την αργή ζήτηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα μέλη του UAW ζητούν αυξήσεις στους μισθούς, επιστροφή στα παραδοσιακά συνταξιοδοτικά προγράμματα και υγειονομική περίθαλψη συνταξιούχων μεταξύ άλλων αιτημάτων.

Το μισό υλικό ενός αυτοκινήτου είναι χάλυβας

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Σιδήρου και Χάλυβα, ο χάλυβας αποτελεί σήμερα περίπου το 54% του υλικού που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του μέσου οχήματος. Πηγαίνει στην κατασκευή του αμαξώματος του αυτοκινήτου, σιγαστήρες, σωλήνες εξάτμισης και πολλά άλλα. Αλλά με τους εργαζόμενους σε απεργία πλήττονται 43 βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε όλες τις ΗΠΑ, κάτι που επιβραδύνει τη ζήτηση για χάλυβα.

Οι εκτιμήσεις της S&P που επικαλείται το WSJ λένε ότι μέχρι στιγμής, η απεργία έχει μειώσει την παραγωγή κατά 6.030 οχήματα την ημέρα που χρειάζονταν περίπου 5.982 τόνους χάλυβα για να κατασκευαστούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities