Το βασικό επιτόκιο δανεισμού της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας (Reserve Bank of India) παρέμεινε σταθερό για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση την Παρασκευή, όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται περισσότερο στο σχέδιο διαχείρισης ρευστότητας της ρυθμιστικής αρχής εν μέσω αναζωπύρωσης του πληθωρισμού στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής (MPC) της χώρας διατήρησε αμετάβλητο στο 6,50% το επιτόκιο των repo με ομόφωνη απόφαση. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά, οπότε αυτή η απόφαση δεν προκάλεσε έκπληξη.

Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 250 μονάδες βάσης από τον Μάιο του 2022 σε μια προσπάθεια να μειώσει τις αυξανόμενες τιμές.

Ο Ινδός υπουργός Ενέργειας προειδοποιεί για «οργανωμένο χάος» αν ξεπεράσει τα 100 δολάρια ανά βαρέλι

Στόχος για πληθωρισμό 4%

Η επιτροπή παραμένει «αποφασιστικά επικεντρωμένη στην ευθυγράμμιση του πληθωρισμού με τον στόχο του 4% σε διαρκή βάση», δήλωσε ο διοικητής της RBI, Shaktikanta Das.

Η RBI διατήρησε επίσης αμετάβλητη την πολιτική της που επιδιώκει να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός ευθυγραμμίζεται σταδιακά με τον στόχο της επιτροπής, ενώ παραμένει υποστηρικτής της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο αντίκτυπος των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων πρέπει να γίνει ακόμη πλήρως αισθητός σε ολόκληρη την οικονομία, επισήμανε ο Das.

Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας διατήρησε σταθερό το βασικό της επιτόκιο

Ο ετήσιος πληθωρισμός λιανικής υποχώρησε στο 6,83% τον Αύγουστο, από το υψηλό 15 μηνών του 7,44% τον Ιούλιο, αλλά παρέμεινε πολύ πάνω από το εύρος άνεσης 2%-6% της κεντρικής τράπεζας.

Οι απότομες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων ήταν ο κύριος μοχλός, καθώς οι ασταθείς καιρικές συνθήκες βλάπτουν την παραγωγή βασικών προϊόντων όπως τα λαχανικά, το γάλα και τα δημητριακά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή