Η Exxon Mobil βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξαγορά της Pioneer Natural Resources σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να αποτιμήσει τον παραγωγό της λεκάνης σχιστόλιθου Permian σε περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσαν άτομα που γνωρίζουν το θέμα την Πέμπτη.

Η εξαγορά θα ήταν η μεγαλύτερη της Exxon από τη συμφωνία της με την Mobil, ύψους 81 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 1998, και θα επεκτείνει το αποτύπωμά της σε μια από τις πιο κερδοφόρες περιοχές του πετρελαίου των ΗΠΑ.

Η Pioneer, της οποίας η αξία αποτιμάται στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στη λεκάνη Permian, μετά τη Chevron και την ConocoPhillips. Αυτή η λεκάνη, που εκτείνεται σε τμήμα του Τέξας και του Νέου Μεξικού, είναι η πιο περιζήτητη για την ενεργειακή βιομηχανία των ΗΠΑ λόγω του σχετικά χαμηλού κόστους εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Υδρογονάνθρακες: Τέλος του 2024 με αρχές του 2025 η γεώτρηση της ExxonMobil στην Κρήτη [χάρτης]

Εάν οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν επιτυχώς, θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Exxon και της Pioneer τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις πηγές.

Οι εκπρόσωποι των Exxon και Pioneer αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις σχετικές αποκαλύψεις που έκανε η Wall Street Journal την Πέμπτη, εκτιμώντας ότι πλησιάζει μια συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών.

Κορυφαίος παραγωγός

Η Exxon, της οποίας η αξία αποτιμάται σε 436 δισεκατομμύρια δολάρια είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου των ΗΠΑ με μέσο όρο 3,8 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα (boed) από τις παγκόσμιες δραστηριότητές της.

Πέρυσι είχε κέρδη ρεκόρ 55,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων χάρη στις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και έκλεισε τη χρονιά με ταμειακά διαθέσιμα ύψους 29,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο εκτιμάται ότι τα κέρδη της έχουν μειωθεί καθώς οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες αυξήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μειώθηκαν λόγω των ανησυχιών για μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση που επιβαρύνει τη ζήτηση καυσίμων.

Η εξαγορά της Pioneer θα έδινε στην Exxon ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα παραγωγής πετρελαίου όταν τη χρειάζεται, αντί να διακινδυνεύσει τα ταμειακά διαθέσιμά της για την ανάπτυξή της σε πεδία αμφίβολης απόδοσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια