Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περαιτέρω την Πέμπτη, μετά τη βουτιά περίπου 6% της Τετάρτης τόσο για το αργό Brent όσο και για το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate.

Το Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, υποχώρησε 1,4% στα 84,59 δολάρια το βαρέλι και οι τιμές στις ΗΠΑ υποχώρησαν 1,6% στα 82,90 δολάρια. Η υποχώρηση έρχεται μετά την άνοδο των τιμών κατά 30% τους τελευταίους δύο μήνες.

Η απότομη πτώση την Τετάρτη ακολούθησε τα εβδομαδιαία στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας που έδειξαν χαμηλότερη ζήτηση βενζίνης. Και οι αναλυτές στρατηγικής της JPMorgan προειδοποίησαν ότι η ζήτηση πετρελαίου θα μπορούσε να αποδυναμωθεί από τις υψηλές τιμές του καλοκαιριού και την επιβράδυνση των εποχιακών ταξιδιών.

JP Morgan: Άρχισε [ξανά] η κατάρρευση της ζήτησης στο πετρέλαιο

Πτώση ζήτησης

«Η πτώση της ζήτησης έχει αρχίσει (ξανά)», δήλωσε στο Insider η Νατάσα Κανέβα της JPMorgan την Τετάρτη. Έχει στόχο τιμής στο τέλος του έτους στα 86 δολάρια το βαρέλι για το πετρέλαιο και σημείωσε ότι «οι παγκόσμιες αναλήψεις αποθεμάτων πετρελαίου έληξαν».

Πρόσφατες αναφορέςς υποδηλώνουν ότι τα παγκόσμια εμπορικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 8 εκατομμύρια βαρέλια κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, ενώ τα αποθέματα πετρελαϊκών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 38 εκατομμύρια βαρέλια, με αποτέλεσμα καθαρή αύξηση των συνολικών πετρελαϊκών υγρών κατά 30 εκατομμύρια βαρέλια.

Οι αναφορές ανέφεραν επίσης ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης εξαγωγής ντίζελ. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία θα διατηρήσουν τις περικοπές παραγωγής τους που επέτρεψαν στις τιμές του αργού να αυξηθούν τις τελευταίες εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, το δολάριο ΗΠΑ ενισχύθηκε αυτή την εβδομάδα σε υψηλό 10 μηνών, που συμπίπτει με την πτώση των τιμών του πετρελαίου τις τελευταίες δύο ημέρες.

Όταν το δολάριο είναι ισχυρό έναντι των ανταγωνιστικών νομισμάτων και οι τιμές του πετρελαίου είναι υψηλές ταυτόχρονα, επιδεινώνει το ενεργειακό κόστος για άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, τόνισαν οι αναλυτές στρατηγικής της Saxo Bank σε ανακοίνωση της Δευτέρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities