Η δημοφιλέστατη τραγουδοποιός τροφοδότησε την αμερικανική οικονομία για μεγάλο μέρος του καλοκαιριού και οδήγησε χιλιάδες να εγγραφούν για να ψηφίσουν. Τώρα, έχει καταστεί παράθυρο ευκαιρίας και πλουτισμού, τόσο για το NFL όσο και για το Χόλιγουντ.

Τι έκανε για το Αμερικανικό φουτμπόλ

Η Σουίφτ εθεάθη να επευφημεί την ομάδα του NFL (Ομοσπονδία αμερικανικού φουτμπόλ) Kansas City Chiefs στο πλευρό της Ντόνα Κέλσι μητέρας του παίκτη των Chiefs, Τράβις Κέλσι, κατά τη διάρκεια του αγώνα της περασμένης Κυριακής εναντίον των Chicago Bears.

Το «φαινόμενο Τέιλορ Σιφτ» εκτοξεύει τα κέρδη στο ποδόσφαιρο

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μετάδοσης, το κανάλι Fox εστίασε στη Σουίφτ εννέα φορές στη διάρκεια του παιχνιδιού βάζοντας φωτιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το NFL αναμετέδιδε εικόνες της Σουίφτ στα γραφικά καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, ενώ κυκλοφόρησε 10 TikToks στον επίσημο λογαριασμό του, αλλάζοντας το σλόγκαν του σε “24/9/23. Η Τέιλορ ήταν εδώ”,  και το NFL στο Fox «έβγαλε» ακόμη και διαφήμιση αξιοποιώντας τον ρομαντικό δεσμό της με την Κέλσι.

Ο Κέλσι είναι επίσης ωφελημένος από το φαινόμενο Σουίφτ. Μέσα σε 24 ώρες μετά το ματς, απέκτησε πάνω από 300.000 νέους οπαδούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσε αύξηση 400% στις πωλήσεις εμπορευμάτων και το podcast του κατατάχθηκε #1 στα charts της Apple.

Τι λένε οι αριθμοί

Η παρουσία της κορύφωσε την τηλεθέαση, ιδιαίτερα μεταξύ των νεαρών, γυναικών θεατών.

Το παιχνίδι Chiefs εναντίον Bears προσέλκυσε 24,3 εκατομμύρια θεατές, καθιστώντας το την τηλεοπτική μετάδοση με τις περισσότερες προβολές της εβδομάδας και η θεαματικότητα των γυναικών στο βασικό δημογραφικό γκρουπ 18-49 σημείωσε αύξηση 63%.

Αλλά το σούσουρο γύρω από τον Τράβις Κέλσι και την Τέιλορ Σουίφτ δεν είναι απλά και μόνο γύρω από κουτσομπολιό για τη σχέση τους, είναι για το αποκαλούμενο Halo Effect, το φαινόμενο του φωτοστέφανου, όπου η επιρροή ενός ατόμου ενισχύει την ελκυστικότητα των άλλων γύρω τους. Ξαφνικά, το αμερικανικό φουτμπόλ έγινε κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι, και έγινε μια σκηνή για την ποπ κουλτούρα.

Το θέμα έγινε μια έξυπνη κίνηση μάρκετινγκ. Όταν ένας διακεκριμένος παίκτης, όπως ο Κέλσι, προσκαλεί την Σουίφτ σε ένα παιχνίδι, ουσιαστικά προσκαλεί ολόκληρη τη βάση θαυμαστών της να συντονιστούν. Σουίφτ, Κέλσι, NFL και οι Chiefs του Κάνσας Σίτι όλοι κέρδισαν, και ο μόνος που έχασε στον αγώνα της Κυριακής ήταν οι Chicago Bears.

Σουίφτ και Χόλιγουντ

Με το Χόλιγουντ βυθισμένο στα πελάγη των εργασιακών διαφορών, τα αναμενόμενα αποτελέσματα στα box office του φθινοπώρου φαινόνταν ισχνά, μέχρι που η Σουίφτ έκανε την απροσδόκητη έκπληξη με την ανακοίνωση της ταινίας της «Eras Tour», που θα κυκλοφορήσει αυτόν τον μήνα.

Η Σουίφτ και η οικογένειά της διαπραγματεύτηκαν απευθείας μια συμφωνία διανομής με την αλυσίδα θεάτρων AMC, αφήνοντας έξω τους παραδοσιακούς μεσάζοντες στο στούντιο μέσω μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να ανατρέψει τον τρόπο με τον οποίο θα κυκλοφορούν οι ταινίες συναυλιών στο μέλλον.

Η ταινία της συναυλίας κινείται προς ένα Σαββατοκύριακο πρώτης προβολής 100 εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, και πιθανότατα πολύ υψηλότερο, σύμφωνα με τον ιστότοπο Deadline, με έναν αναλυτή να την αποκαλεί “μονόκερο”.

Η ανακοίνωσή προκάλεσε επίσης μια ανακατάταξη της τελευταίας στιγμής στις κυκλοφορίες του Χόλιγουντ, καθώς ο επικεφαλής της Blumhouse, Τζέισον Μπλουμ, ανέβαλε την κυκλοφορία του επερχόμενου σίκουελ του “Εξορκιστή” κατά μία εβδομάδα, δηλώνοντας “#TaylorWins” – Η Τέιλορ νίκησε.

Η μεγάλη εικόνα

Υπάρχει λόγος που η Σουίφτ έχει τόση επιρροή, ισχύ και δημοφιλία. Έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των θαυμαστών της – που αναφέρονται ως Σουίφτις – μέσω της αυθεντικής και άμεσης επικοινωνίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσω των εμπειριών των θαυμαστών της.

Η τάση της να κρύβει στοιχεία και εκπλήξεις στις ανακοινώσεις της είναι τόσο γνωστή που ανέλαβε την Αναζήτηση Google για να αποκαλύψει νέους τίτλους τραγουδιών τον περασμένο μήνα.

Εκτός από τις μουσικές διακρίσεις, η Σουίφτ κέρδισε ακόμη περισσότερο τον σεβασμό από τους συναδέλφους της μουσικούς αμφισβητώντας τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες αποζημιώνονται στις πλατφόρμες ροής.

Το μέλλον

Η Σουίφτ αναμένεται να παρευρεθεί στον αγώνα Chiefs εναντίον Jets αυτής της εβδομάδας, ο οποίος θα μπορούσε να συνεχίσει να φέρνει περισσότερους θεατές, περισσότερο κουτσομπολιό και περισσότερα χρήματα στο NFL.

Τελικά, απ’ ότι φαίνεται σχετικά με την Taylor Σουίφτ, τα μόνα κενά που έχουν σημασία είναι τα ποσά των ποσών στις επιταγές που αναπόφευκτα θα εξαργυρωθούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή