Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός, την βλέπουμε, τη βιώνουμε, με τις ζωές πολλών συνανθρώπων μας να έχουν πληγεί σχεδόν ανεπανόρθωτα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Είναι δεδομένο πως εάν δεν ενεργήσουμε άμεσα, οι «πληγές» θα είναι όλο και περισσότερες και πιο βαθιές. Μέσα σε αυτές προβλέπονται να είναι και τα ταξίδια, έτσι όπως γνωρίζουμε να τα κάνουμε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με νέα μελέτη, ο τρόπος που έχουμε μάθει να ταξιδεύουμε έως τώρα, θα αλλάξει άρδην μέχρι το 2040.

Οι ανησυχητικές προβλέψεις περιλαμβάνουν τους παραθεριστές που «κυνηγούν τη σκιά» και αντί για τους παραδοσιακούς καλοκαιρινούς προορισμούς όπως η Ελλάδα και η Μαγιόρκα, προτιμούν το Βέλγιο, τη Σλοβενία και την Πολωνία, για τον απλούστατο λόγο ότι οι θερμοκρασίες κάθε χρόνο είναι όλο και υψηλότερες.

Σύμφωνα με τον Independent, η έκθεση Sustainable Future for Travel, της Intrepid Travel – της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής εταιρείας παγκοσμίως – περιγράφει πώς θα είναι οι διακοπές μέχρι τα επόμενα 20 χρόνια, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Η έκθεση προβλέπει ότι οι προορισμοί που σήμερα είναι δημοφιλείς στους τουρίστες, όπως οι Μαλδίβες και η Τζακάρτα, θα είναι σχεδόν πλήρως βυθισμένοι μέχρι το 2050. Την ίδια στιγμή, η άνοδος του υδραργύρου θα μπορούσε να βάλει ένα τέλος στις επισκέψεις του Άϊ Βασίλη στη Λαπωνία καθώς το χιόνι θα γίνεται πιο αραιό στο έδαφος, ενώ οι περίοδοι σκι θα συνεχίσουν να μειώνονται.

«Ένα από τα προβλήματα με τον τουρισμό αυτή τη στιγμή είναι ότι είναι το αντίθετο της αναγέννησης», δήλωσε ο Darrell Wade, συνιδρυτής και πρόεδρος της Intrepid Travel. «Είναι εξορυκτικός – και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα».

Εικονικές διακοπές

Η έκθεση οραματίζεται έναν κόσμο στον οποίο οι εικονικές διακοπές θα γίνουν κυρίαρχες και τα διαβατήρια άνθρακα θα περιορίζουν τις μετακινήσεις, εκτός αν η ταξιδιωτική βιομηχανία προβεί σε σημαντικές αλλαγές τώρα.

Ο Martin Raymond του The Future Laboratory δήλωσε: «Μια νέα εποχή ανατέλλει για την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία. Οι μεταβατικές και μετασχηματιστικές ταξιδιωτικές εμπειρίες θα φέρουν επανάσταση στην έννοια του να μην αφήνουν ίχνος. Θα δούμε ότι τα ξενοδοχεία θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της εξαιρετικής αλλαγής».

«Την επόμενη δεκαετία θα δούμε περισσότερες ταξιδιωτικές εμπειρίες ‘τώρα-το-βλέπεις-τώρα-δεν-ταξιδεύεις’ να εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο» συμπλήρωσε.

Υπογραμμίζοντας πώς τα ταξίδια θα μπορούσαν να αλλάξουν προς το καλύτερο, η έκθεση περιγράφει πέντε βασικές τάσεις που προβλέπει ότι θα διαμορφώσουν το μέλλον των διακοπών:

Αμοιβαίο όφελος ταξιδιωτών και ντόπιων

«Μέχρι το 2040, οι κυβερνήσεις θα υποχρεωθούν να εφαρμόσουν κανονισμούς για τις ταξιδιωτικές επιχειρήσεις για να διασφαλίσουν ότι η πλειονότητα των χρημάτων που δαπανώνται από τους τουρίστες σε έναν προορισμό παραμένει στην τοπική οικονομία», αναφέρεται στην έκθεση. «Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για μια πιο δίκαιη και αμοιβαία επωφελής σχέση μεταξύ των ταξιδιωτών και των κοινοτήτων που επισκέπτονται, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ντόπιων».

Παρακολούθηση αποτυπώματος σε πραγματικό χρόνο

Η έκθεση Sustainable Future for Travel προβλέπει ότι η παρακολούθηση του άνθρακα θα γίνει «ακόμα πιο εξατομικευμένη χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη».

«Οι ταξιδιώτες θα καταγράφουν τις ημερήσιες εκπομπές και θα παρακολουθούν τις ταξιδιωτικές μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο για να μειώσουν το αποτύπωμά τους για να επιτύχουν μεμονωμένους στόχους άνθρακα» σημειώνεται.

Διαμονή που δεν αφήνει ίχνη

Μια νέα γενιά καταλυμάτων που συνδυάζουν βιωσιμότητα και τοπική δεξιοτεχνία και υλικά τοπικής προέλευσης για να εξασφαλίσουν το ελάχιστο αποτύπωμα είναι το μέλλον όταν πρόκειται για το πού θα μείνουμε διακοπές, υποστηρίζει η έκθεση.

Χερσαίες μεταφορές και αργές μετακινήσεις

«Τα ταξίδια με τρένο θα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της αναγεννητικής προσέγγισης και μέχρι το 2040, οι ταξιδιώτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ καινοτομιών υψηλής ταχύτητας και πιο αργών τρόπων λειτουργίας, ανάλογα με τις προτιμήσεις, το αποτύπωμα και τους χρονικούς περιορισμούς τους», αναφέρει η έκθεση.

 Ταξίδια που καθοδηγούνται από ανθρώπους, όχι από προϊόντα

Στο μέλλον, οι άνθρωποι θα κάνουν κράτηση για διακοπές και ταξιδιωτικές εμπειρίες με βάση την κοινωνική εμπειρία και όχι το ξενοδοχείο ή τον προορισμό, προβλέπει η έρευνα.

«Τα ταξίδια που καθοδηγούνται από τους ανθρώπους αφορούν τους ανθρώπους που συναντάς στον προορισμό και τις βαθιές ανθρώπινες συνδέσεις που δημιουργείς», εξηγεί.

Ο Wade τονίζει: «Ο άμεσος, καταστροφικός αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής θεωρείται εδώ και πολύ καιρό ως κάτι μακρινό στο μέλλον. Αλλά αυτό δεν είναι πλέον ένα επικείμενο γεγονός, συμβαίνει τώρα. Ο τουρισμός πρέπει να εξελιχθεί και να γίνει αναγεννητικός, καθώς το σημερινό μοντέλο είναι μη βιώσιμο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Κεφαλογιάννη: Ζήτησε ειδικά κονδύλια απο την ΕΕ για απ’ ευθείας χρηματοδότηση στον τουριστικό τομέα
Τουρισμός |

Τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη παρουσίασε στην ΕΕ η Ολγα Κεφαλογιάννη

Τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας που προωθούν την ατζέντα της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, παρουσίασε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Τουρισμού της ΕΕ