Δύσκολος μήνας ο Σεπτέμβριος, και ο Οκτώβριος δεν εξελίσσεται καλά για το ελληνικό χρηματιστήριο. Κόντρα μάλιστα στις εκτιμήσεις που ήθελαν η αγορά να δέχεται σημαντική ώθηση από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία μετά από 13 χρόνια. Η επιστροφή από τις θερινές διακοπές (30/8) έχει δώσει στην αγορά μόλις οκτώ ανοδικές συνεδριάσεις, με το ροκάνισμα των αποτιμήσεων να έχει φτάσει πλέον τα 10 δισ. σε αυτό το διάστημα.

Κέρδη 15% για τις μετοχές παγκοσμίως ως τα μέσα του 2024 – Η ανάλυση της Citigroup

Δύσκολοι μήνες

Χωρίς να εξαιρούνται άλλες περίοδοι κατά τις οποίες το ΧΑ δοκιμάστηκε σκληρά, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος τείνουν να είναι πολύ δύσκολοι μήνες για την εγχώρια αγορά. Το 2022, ο γενικός δείκτης, από τις παρυφές των 900 μονάδων στα μέσα Αυγούστου, έχασε πάνω από 100 μονάδες (-10+%) μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου, με το «ταξίδι» του στο πολύμηνο ράλι που επακολούθησε να αρχίζει από τις 783 μονάδες στις 28/9. Ήταν άλλωστε και η άτυπη αφετηρία μιας πορείας που έφερε τον γενικό δείκτη στις 1.351 μονάδες (+72%!) τον Ιούλιο φέτος.

Η αντίθετη εικόνα

Πάντως παρά την πλαγιολίσθηση της αγοράς, τα εταιρικά αποτελέσματα των τελευταίων εβδομάδων έχουν εκπλήξει στο σύνολό τους, με πολλές εισηγμένες να συνεχίζουν άκρως επιτυχημένες. Αλλά οι επενδυτές προτιμούν να μην τα τιμολογήσουν αυτά στο ταμπλό. Αντίθετα, σε περιπτώσεις εισηγμένων που έδειξαν κάποια υστέρηση, οι επενδυτές τιμώρησαν.

Το ανοδικό σενάριο δικαιολογείται καλύτερα από το πτωτικό, συνυπολογίζοντας τις εκθέσεις για τις προσδοκίες της ελληνικής οικονομίας ακόμα και σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, την ειδική συνθήκη της επενδυτικής βαθμίδας, την πολιτική σταθερότητα για αρκετό διάστημα ακόμα, τα μεγάλα κεφάλαια που αναμένονται στο μεσοπρόθεσμο, τις εταιρικές ζυμώσεις, κ.α.

«Γέμισαν τα κανάλια…»

Μάλιστα, «τα κανάλια των ξένων για την Ελλάδα είναι γεμάτα». Αυτή είναι η φράση κορυφαίου αναλυτή της χώρας μας σε ερώτηση του ot.gr για το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών για τα ελληνικά assets. Η επενδυτική βαθμίδα, στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS, δεν έφερε το boom που όλοι περίμεναν στο χρηματιστήριο.

Χωρίς όμως το κλίμα στα ελληνικά desk να έχει χαλάσει. Και αυτό διότι όπως εξηγείται οι ξένοι θεσμικοί δεν θα πάρουν στο ταμπλό τις θέσεις που έχουν ορίσει. Ούτε θα «κυνηγούν» τιμές σε μια αγορά με τζίρους πέριξ των 100 εκατ. ημερησίως. Θα τις πάρουν OTC, δηλαδή με συναλλαγές σε προκαθορισμένες τιμές. Και τα κανάλια είναι ήδη γεμάτα με αιτήματα…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών