Μια αιφνιδιαστική πολυμέτωπη επίθεση στο Ισραήλ από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις θα οδηγήσει πιθανότατα σε μαζικά στρατιωτικά αντίποινα στη Γάζα και πιθανώς σε μια ευρύτερη ανάφλεξη με επιπτώσεις πέρα από τη Μέση Ανατολή, όπως εκτιμά το Bloomberg αναλύοντας τα σημερινά δραματικά γεγονότα σε μια από τις πιο «εύφλεκτες» περιοχές του πλανήτη.

Guardian: Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Η παλαιστινιακή επιχείρηση – που περιλαμβάνει διεισδύσεις, συλλήψεις στρατιωτών και αμάχων και εκτόξευση χιλιάδων ρουκετών – έρχεται σε μια περίοδο τεράστιας διπλωματικής ευαισθησίας και μιας στιγμής αδυναμίας για το Ισραήλ που οι αναλυτές προειδοποιούσαν ότι οι εχθροί του μπορεί να επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν.

Η χώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία για μια περίπλοκη τριμερή συμφωνία στην οποία η Ουάσιγκτον θα προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας στο Ριάντ. Οι Σαουδάραβες, από την πλευρά τους, θα εξομαλύνουν τις σχέσεις με το Ισραήλ. Το Ισραήλ συνομιλεί επίσης με την Τουρκία και άλλες χώρες για εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μαζί με διαδρόμους για το εμπόριο από την Ασία.

Εσωτερικά, το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε πολιτική αναταραχή που το κατέστησε ευάλωτο. Τον περασμένο Απρίλιο, η χώρα βρέθηκε για μια στιγμή εμπλεκόμενη σε τρία μέτωπα ταυτόχρονα — τη Γάζα, τον Λίβανο και τη Συρία — μετά την εκτόξευση ρουκετών και από τα τρία μέρη. Εναυσμα εκείνης της κρίσης ήταν ότι οι Ισραηλινοί Εβραίοι εισήλθαν στους χώρους του τζαμιού al Aqsa στην Ιερουσαλήμ. Την περασμένη εβδομάδα συνέβη κάτι αντίστοιχο.

Ένα μέτωπο κάθε φορά

«Δεν μπορώ να αποκλείσω έναν πόλεμο πολλαπλών πεδίων που θα προκαλέσει μια πολύ σοβαρή απειλή για το κράτος του Ισραήλ», είπε η Giora Eiland, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στο Ισραήλ, σε μια ενημέρωση με δημοσιογράφους. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το Ισραήλ προτιμά να πολεμά έναν εχθρό κάθε φορά και δεν θα βιαστεί να ανοίξει άλλο μέτωπο.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έλεγαν εδώ και μήνες ότι παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες, καθοδηγούμενες και χρηματοδοτούμενες από το Ιράν, προετοιμάζονταν για βίαιη επίθεση και ότι το Ισραήλ ήταν έτοιμο να αντεπιτεθεί. Τούτου λεχθέντος, η επίθεση του Σαββάτου κατά της διάρκεια εβραϊκής εορτής αιφνιδίασε τη χώρα

Κράτος σε πόλεμο

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος είχε βρεθεί στο επίκεντρο εβδομαδιαίων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, πιθανότατα θα βρει μια στιγμή εθνικής ενότητας μετά την επίθεση, απαιτώντας και ίσως καταφέρνοντας να πείσει τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης να υποστηρίξουν μια ισχυρή απάντηση σε βάρος των Παλαιστινίων. Η διαμαρτυρία που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου ματαιώθηκε.

«Πολίτες του Ισραήλ, είμαστε σε πόλεμο», είπε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του. «Όχι σε μια επιχείρηση. Όχι σε κάποια αψιμαχία μπρος-πίσω. Σε πόλεμο!» Και πρόσθεσε: «Ο εχθρός θα πληρώσει τέτοιο τίμημα που δεν γνώρισε ποτέ».

Η σύγκρουση θα μπορούσε να επιβαρύνει περαιτέρω τις ισραηλινές χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες έχουν αναστατωθεί φέτος λόγω των μαζικών διαδηλώσεων ενάντια σε ένα κυβερνητικό σχέδιο για την αποδυνάμωση της εξουσίας των δικαστών. Το σέκελ υποχωρεί σχεδόν κατά 9% έναντι του δολαρίου, μια από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των μεγάλων νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg, ενώ οι επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα του Ισραήλ έχουν υποχωρήσει.

Η τελευταία μεγάλη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση κατά της Χαμάς στη Γάζα ήταν το 2014. Διήρκεσε επτά εβδομάδες και σκότωσε περισσότερους από 2.000 Παλαιστίνιους εκεί μαζί με δεκάδες Ισραηλινούς.

Ο κίνδυνος της Δυτικής Όχθης

Μέρος της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία αναμένεται να περιλαμβάνει ισραηλινές παραχωρήσεις στη Δυτική Όχθη για την ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής και την προσθήκη στην πιθανότητα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Αυτή η συμφωνία θα τεθεί σε κίνδυνο εάν οι τελευταίες μάχες οδηγήσουν το Ισραήλ να επεκτείνει την επιχείρησή του στη Δυτική Όχθη.

Η Σαουδική Αραβία θέλει εγγυήσεις προστασίας των ΗΠΑ εν μέρει λόγω των δικών της ανησυχιών για το Ιράν. Εάν το Ιράν αποδειχθεί ότι παίζει βασικό ρόλο στην επίθεση του Σαββάτου στο Ισραήλ, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Στις τρέχουσες μάχες, έχουν επιβεβαιωθεί 40 θάνατοι στο Ισραήλ και εκατοντάδες τραυματίες. Χιλιάδες Ισραηλινοί έφεδροι έχουν επιστρατευτεί. Στη Γάζα, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς είπε ότι τα ισραηλινά αντίποινα είχαν τραυματίσει περισσότερους από 500 που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Ώρες μετά την έναρξη των διεισδύσεων παλαιστίνιων εντός του ισραηλινού εδάφους, Ισραηλινοί στρατιώτες εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε ένοπλες συγκρούσεις σε έξι τουλάχιστον πόλεις στο νότο και σε τουλάχιστον μία στρατιωτική βάση. Οι άνδρες της Χαμάς φέρεται να είχαν καταλάβει ένα συλλογικό αγρόκτημα μέσα στο Ισραήλ, αιχμαλωτίζοντας Ισραηλινούς.
Σημειώνεται ότι η επίθεση σε βάρος του Ισραήλ περιγράφεται ευρέως ως το χειρότερο σφάλμα της ισραηλινής άμυνας από τότε που η Συρία και η Αίγυπτος ξεκίνησαν έναν απροσδόκητο πόλεμο στη χώρα πριν από 50 χρόνια.

«Φαίνεται ότι πρόκειται για μια κολοσσιαία αποτυχία πληροφοριών από το ισραηλινό κατεστημένο», δήλωσε ο Τζόναθαν Κόνρικους, πρώην εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. «Αυτό που βλέπουμε υποδηλώνει μακρύ και σχολαστικό σχεδιασμό που θα έπρεπε να είχε γίνει. Γίνονται πολύ δύσκολες ερωτήσεις και θα πρέπει να δοθούν δύσκολες απαντήσεις».

Ερώτημα ο ρόλος του Ιράν

Ο Κόνρικους κατηγόρησε το Ιράν, τουλάχιστον έμμεσα, ότι ήταν πίσω από την επίθεση και υπέθεσε ότι η ισραηλινή απάντηση θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από τη Γάζα.

Ο στρατός εντείνει την άμυνά του κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου δρα η υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ και δίνει επίσης μεγάλη προσοχή στις εξελίξεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεκτ, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ότι οι εισβολείς ήρθαν μέσω ξηράς, θαλάσσης και αέρος και ότι ο αιφνιδιασμός της επιχείρησης θα διερευνηθεί.

Το ζήτημα τώρα είναι πώς κλιμακώνεται η σύγκρουση, είπε η Μίρι Άιζεν, συνταξιούχος συνταγματάρχης που εργαζόταν στη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών και τώρα διευθύνει ένα αντιτρομοκρατικό ινστιτούτο στο Πανεπιστήμιο Ράιχμαν στο Ισραήλ. Αν αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο πόλεμο είναι το κρίσιμο ερώτημα, είπε. «Εάν το Ιράν έχει παίξει ρόλο σε αυτό, προλαβαίνουμε τώρα να μην προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο;»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Αλεξοπούλου: Το αεροδρόμιο «Λυδία» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
Επικαιρότητα |

Θεμελίωση του αεροδρομίου «Λυδία» στην Καβάλα

Το αεροδρόμιο θα υπηρετεί τη Γενική Αεροπορία, στην οποία εντάσσονται πτητικές δραστηριότητες που δεν αφορούν σε μείζονες εμπορικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς, όπως η εκπαίδευση των επαγγελματιών πιλότων

Ακρίβεια: «Πληθωρισμό απληστίας» του Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τα κόμματα – Απεργία στο Δημόσιο στις 21 Μαΐου
Επικαιρότητα |

«Πληθωρισμό απληστίας» του Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τα κόμματα – Σε απεργία το Δημόσιο

Η ακρίβεια συνεχίζει να «ροκανίζει» το εισόδημα των Ελλήνων – Οι αυξήσεις στα τρόφιμα και τα καύσιμα «στριμώχνουν» τους πολίτες, ενώ το πρόβλημα της πανάκριβης στέγασης διογκώνεται