Η εμπόλεμη κατάσταση στο Ισραήλ θεωρείται ότι θα στρέψει το ενδιαφέρον των επενδυτών σε περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται ασφαλή.

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς η αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου θα μπορούσε να οδηγήσει σε τοποθετήσεις  σε περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός,το δολάριο και ενδεχομένως να ενισχύσει τη ζήτηση για τα αμερικανικά ομόλογα που οι τιμές τους έχουν υποχωρήσει μετά το sell off των τελευταίων ημερών.

Νετανιάχου: Το Ισραήλ ξεκινά «μακρόχρονο και δύσκολο» πόλεμο

«Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα του γιατί οι άνθρωποι χρειάζονται χρυσό στα χαρτοφυλάκιά τους. Είναι ένα τέλειο αντιστάθμισμα έναντι των διεθνών αναταραχών», εξηγεί στο Reuters επικεφαλής οικονομολόγος της αγοράς στην Spartan Capital Securities, Πήτερ Καρντίλο. Επίσης εκτιμά ότι και το  δολάριο θα ενισχυθεί «Κάθε φορά που υπάρχει διεθνής αναταραχή, το δολάριο ενισχύεται» λέει χαρακτηριστικά.

Το τελευταίο διάστημα καταλύτης των αγορών ήταν η εκτίμηση ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτοξευθεί, ενώ το δολάριο των ΗΠΑ έχει σημειώνει σερί κερδών. Οι μετοχές είχαν έντονες απώλειες για το τρίτο τρίμηνο, αλλά σταθεροποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα.

Η αγορά πετρελαίου

«Το αν πρόκειται για μια μαζική στιγμή της αγοράς ή όχι εξαρτάται από το πόσο θα διαρκέσει και από το αν θα παρασυρθούν και άλλοι στη σύγκρουση», εκτιμά ο Brian Jacobsen, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Annex Wealth Management, Μπράιαν Τζάκομπσον.

«Η ιρανική παραγωγή πετρελαίου έχει αυξηθεί, αλλά η όποια πρόοδος έχει σημειωθεί παρασκηνιακά με τις ΗΠΑ θα υπονομευθεί δραματικά από τις ενέργειες του Ιράν που γιορτάζει τη Χαμάς», συνεχίζει ο Τζάκομπσον προσθέτοντας ότι «η πιθανή απώλεια παραγωγής έχει σημασία, αλλά δεν θα είναι συγκλονιστική».

«Είναι πιο κρίσιμο να δούμε πώς θα αντιδράσει η Σαουδική Αραβία», συνεχίζει. Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να επιτύχει μια συμφωνία που θα εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Ντέηβιντ Κοτόκ, πρόεδρος και επικεφαλής επενδύσεων στην Cumberland Advisors στη Σαρασότα της Φλόριντα, εκτιμά ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς οι ΗΠΑ αποδυναμώνονται από τη δυσλειτουργία στην Ουάσιγκτον. Οι Ρεπουμπλικάνοι αναζητούν διάδοχο του εκδιωχθέντος προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι και επίκειται αναμέτρηση για τον προϋπολογισμό. «Ανησυχώ πολύ για πιο εκρηκτικές καταστάσεις που απαιτούν την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ και την αμυντική ικανότητα των ΗΠΑ, η οποία τραυματίζεται», από την κατάσταση στην Ουάσιγκτον,καταλήγει

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές