«Το Ισραήλ είναι σε πόλεμο». Αυτό δήλωσε στη γερμανική ραδιοφωνία DLF και ο πρεσβευτής του Ισραήλ στο Βερολίνο, Ρον Πρόσορ. Μια μεγάλη πορεία αλληλεγγύης βρίσκεται σε εξέλιξη στη γερμανική πρωτεύουσα, μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου μετά από κάλεσα γερμανο-ισραηλινών φορέων και μεγάλων εβραϊκών ενώσεων της Γερμανίας, με αυξημένη αστυνομική παρουσία.

Την πορεία, σύμφωνα με τη DW, στηρίζει και ο δήμος του Βερολίνου, με τον Χριστιανοδημοκράτη δήμαρχο της πόλης Κάι Βέγκνερ να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης υπέρ του Ισραήλ. Στην πορεία συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι γερμανικών φορέων καθώς και αρκετά μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου. Μάλιστα το βράδυ του Σαββάτου η Πύλη του Βρανδεμβούργου είχε φωτιστεί στα χρώματα της σημαίας του Ισραήλ με το Αστέρι του Δαβίδ.

Την ίδια ώρα όμως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Στην περιοχή Νόικελν του Βερολίνου σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου επεισόδια μικρής εμβέλειας σε πορεία υπέρ των Παλαιστινίων και κατά του Ισραήλ.

Φόβοι για αντισημιτικές επιθέσεις

Ταυτόχρονα όμως αυξάνεται η ανησυχία στη Γερμανία και για επιθέσεις σε συναγωγές και άλλους εβραϊκούς φορείς στη Γερμανία, σύμφωνα με τον επιτετραμμένο της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα αντισημιτισμού Φέλιξ Κλάιν. Όπως τονίζει, μιλώντας στο Γερμανικό Δίκτυο Συντακτών, «ο αντισημιτισμός που σχετίζεται με το Ισραήλ δεν αποτελεί γκρίζα θεωρία αλλά πραγματικό κίνδυνο για τους Εβραίους».  Από χθες έχουν μάλιστα έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας σε συναγωγές και άλλους χώρους με έντονο εβραϊκό στοιχείο.

Σε ύψιστη επιφυλακή βρίσκεται και το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο Γερμανίας, το οποίο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Ισραήλ αλλά και τις ενδεχόμενες προεκτάσεις του πολέμου εκτός συνόρων.

Το γερμανικό υπ. Εξωτερικών από την πλευρά εξέδωσε ήδη ταξιδιωτική προειδοποίηση, με την οποία καλεί τους Γερμανούς να αποφεύγουν ταξίδια στο Ισραήλ εξαιτίας της «συγκεχυμένης κατάστασης» στην περιοχή, η οποία ενδέχεται να επιδεινωθεί.  Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου ανάμεσα στους απαχθέντες από την Χαμάς βρίσκονται και πολίτες με γερμανικό διαβατήριο.

Δήλωση αλληλεγγύης από πέντε κοινοβουλευτικές ομάδες

Στο μεταξύ, σήμερα απόγευμα Κυριακής, έγινε γνωστό ότι πέντε κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων της Γερμανίας υπέγραψαν κοινή δήλωση αλληλεγγύης και στήριξης στο Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), οι Πράσινοι, οι Φιλελεύθεροι (FDP), το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), τονίζουν πως «η ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ αποτελεί υποχρέωσή μας και «λόγο του κράτους» μας».

Στη συνέχεια τονίζουν στη δήλωσή τους πως «είμαστε συνδεδεμένοι με τους εταίρους και τους φίλους μας στο Ισραήλ, όχι μόνο ιστορικά, αλλά και σε μια δημοκρατική κοινότητα αξιών (…). Εμείς που βρισκόμαστε σε δημοκρατικό ανταγωνισμό μεταξύ μας, είμαστε σήμερα ενωμένοι στην αλληλεγγύη μας με τον ισραηλινό λαό και το κράτος του Ισραήλ». Τη δήλωση υπογράφουν οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των πέντε κομμάτων.

Την κοινή δήλωση δεν υπέγραψαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και της Αριστεράς (Die Linke).

Επανεξέταση των κονδυλίων για την Παλαιστίνη

Η γερμανική κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους μετά την εισβολή της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο για την Αναπτυξιακή Συνεργασία θα αναθεωρήσει το σύνολο της δέσμευσής του στα Παλαιστινιακά Εδάφη, μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός Σβένια Σούλτσε.

«Η πλήρης αλληλεγγύη μας πηγαίνει στο Ισραήλ», δήλωσε η κυρία Σούλτσε στην Sueddeutsche Zeitung και εξήγησε ότι μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ με εκατοντάδες νεκρούς, όλη η βοήθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προς τους Παλαιστίνιους κινδυνεύει να τερματιστεί.

Η υπουργός διαβεβαίωσε ωστόσο ότι ήδη οι γερμανικές αρχές έχουν φροντίσει ώστε η βοήθεια να χρησιμοποιείται «για την ειρήνη και όχι για τους τρομοκράτες». Αλλά αυτές οι επιθέσεις αποτελούν «τρομερό σημείο καμπής», τόνισε η Σούλτσε και πρόσθεσε ότι η Γερμανία, σε συντονισμό με τους εταίρους της, θα εξετάσει τώρα την στήριξη της περιοχής με έργα υποδομής.

Η Γερμανία θα συζητήσει με το Ισραήλ πώς θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή και θα συντονιστεί με τους διεθνείς εταίρους, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Ο Ολαφ Σολτ έκανε λόγο για «βάρβαρες, εξωφρενικές» πράξεις, οι οποίες «δεν δικαιολογούνται με κανέναν τρόπο», έκανε λόγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και δήλωσε ότι η Γερμανία «στέκεται σταθερά και αταλάντευτα στο πλευρό του Ισραήλ ενόψει αυτής της τρομερής επίθεσης». Το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα να αμύνεται έναντι των βάρβαρων αυτών επιθέσεων, να προστατεύει τους πολίτες του και να διώκει τους επιτιθέμενους», τόνισε ο καγκελάριος.

«Η ασφάλεια του Ισραήλ είναι «λόγος του κράτους μας» και αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε δύσκολες στιγμές όπως αυτές. Θα ενεργήσουμε ανάλογα», δήλωσε πριν από λίγο ο κ. Σολτς, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενγιαμίν Νετανιάχου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Αλεξοπούλου: Το αεροδρόμιο «Λυδία» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
Επικαιρότητα |

Θεμελίωση του αεροδρομίου «Λυδία» στην Καβάλα

Το αεροδρόμιο θα υπηρετεί τη Γενική Αεροπορία, στην οποία εντάσσονται πτητικές δραστηριότητες που δεν αφορούν σε μείζονες εμπορικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς, όπως η εκπαίδευση των επαγγελματιών πιλότων

Ακρίβεια: «Πληθωρισμό απληστίας» του Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τα κόμματα – Απεργία στο Δημόσιο στις 21 Μαΐου
Επικαιρότητα |

«Πληθωρισμό απληστίας» του Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τα κόμματα – Σε απεργία το Δημόσιο

Η ακρίβεια συνεχίζει να «ροκανίζει» το εισόδημα των Ελλήνων – Οι αυξήσεις στα τρόφιμα και τα καύσιμα «στριμώχνουν» τους πολίτες, ενώ το πρόβλημα της πανάκριβης στέγασης διογκώνεται