Με βουτιά σχεδόν 7% έκλεισαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην αγορά του Τελ Αβίβ, στον απόηχο της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς.

Ειδικότερα, το χρηματιστήριο κατέγραψε απώλειες 6,47%, με πτώση 9% των τραπεζικών μετοχών και με τζίρο 2,2 δισεκατομμυρίων σέκελ (573 εκατομμύρια δολάρια). Οι τιμές των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν κατά περίπου 3%.

Κλείνουν οι επιχειρήσεις στο Ισραήλ – Φόβοι για ελλείψεις στην αγορά

Τη Δευτέρα το τεστ για το σέκελ

Η αγορά συναλλάγματος παραμένει κλειστή τις Κυριακές. Ως εκ τούτου παράγοντες τις αγορές εκτιμούν ότι το σέκελ, το οποίο έχει ήδη υποχωρήσει σε χαμηλό έτους λόγω ενός εξαιρετικά αμφισβητούμενου κυβερνητικού σχεδίου για αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος, θα αποδυναμωθεί ακόμα περισσότερο.

«Αυτός ο γύρος βίας αναμένεται να είναι πιο παρατεταμένος και σοβαρός από τους προηγούμενους, έχοντας σαφώς πιο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και στον δημοσιονομικό προϋπολογισμό», υπογράμμισε στο Reuters, ο Τζόναθαν Κατς, επικεφαλής οικονομολόγος της Leader Capital Markets.

«Το σέκελ πιθανότατα θα αποδυναμωθεί απότομα αύριο και βλέπουμε μεγάλη πιθανότητα κάποια στιγμή η Τράπεζα του Ισραήλ να πουλήσει συνάλλαγμα», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπέζαλελ Σμότριτς είπε ότι έδωσε εντολή στους επικεφαλής των τμημάτων του υπουργείου να παράσχουν γρήγορα τους προϋπολογισμούς που απαιτούνται για τη διαχείριση του πολέμου.

Η Τράπεζα του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να εκτιμηθεί η οικονομική ζημιά από τη σύγκρουση, αλλά επεσήμανε ότι ένας πόλεμο 50 ημερών με τους μαχητές της Χαμάς στη Γάζα το 2014, προκάλεσε ζημιές 3,5 δισεκατομμυρίων σέκελ, ή 0,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη 3% το 2023 και το 2024.

Αβεβαιότητα

Τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στις επόμενες συνεδριάσεις, όταν θα είναι ανοικτά και τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Αμερική. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τους κανόνες του χρηματιστηρίου του Τελ Αβίβ, όταν ο δείκτης TA-35 υποχωρεί κατά και πλέον 8% οι συναλλαγές αναστέλλονται για 30 λεπτά. Πέραν αυτού, οι κανόνες αναφέρουν ότι μια πτώση 12% θα οδηγήσει σε κλείσιμο για ολόκληρη την ημέρα, εκτός εάν η διοίκηση αποφασίσει διαφορετικά.

Αναστολή πτήσεων

Η Delta Air Lines ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις από το Ισραήλ προς τη Νέα Υόρκη και την Ατλάντα ακυρώθηκαν μέχρι τη Δευτέρα, ενώ η United Airlines δήλωσε ότι «οι μελλοντικές πτήσεις στο TLV (αεροδρόμιο) θα ανασταλούν έως ότου οι συνθήκες επιτρέψουν να επαναληφθούν». Η Air India ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις από και προς το Τελ Αβίβ θα ανασταλούν έως τις 14 Οκτωβρίου.

Ο μικρότερος αντίπαλος της United Airlines, Arkia, δήλωσε ότι πραγματοποιεί πτήσεις διάσωσης μέσω Αθήνας για να φέρει πίσω Ισραηλινούς που είχαν πάει διακοπές.

Παράλληλα, η Israir ανακοίνωσε ότι θα εκτελεί πτήσεις διάσωσης μέσω της Λάρνακας, αλλά προειδοποίησε ότι ενδέχεται να περιορίσει το πρόγραμμα τις επόμενες ημέρες καθώς αρκετά μέλη του πληρώματός της έχουν ήδη ζητήσει να φύγουν από το Ισραήλ.

Η Nvidia, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ στον κόσμο που χρησιμοποιούνται τόσο για τεχνητή νοημοσύνη όσο και για γραφικά υπολογιστών, δήλωσε ότι ακύρωσε τη σύνοδο κορυφής AI στο Τελ Αβίβ την επόμενη εβδομάδα, όπου επρόκειτο να μιλήσει ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang.

Κλειστά σχολεία και καταστήματα

Τα σχολεία έκλεισαν, πολλές εταιρείες έδωσαν άδεια στους εργαζόμενους και τα περισσότερα καταστήματα εκτός από τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία έκλεισαν.

Η Ένωση Κατασκευαστών του Ισραήλ δήλωσε ότι τα εργοστάσια εξακολουθούν να εργάζονται παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει φόβος έλλειψης τροφίμων και άλλων βασικών προϊόντων.

«Όλες οι εταιρείες θα συνεχίσουν να λειτουργούν όσο το δυνατόν περισσότερο παρά τις δύσκολες συνθήκες έκτακτης ανάγκης, τους πυραύλους και την επακόλουθη έλλειψη εργαζομένων», δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης Ρον Τόμερ. «Χάρη στην παραγωγική ανεξαρτησία του Ισραήλ… ακόμη και σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, οι κάτοικοι του Ισραήλ δεν θα στερηθούν τίποτα».

Η Intel Corp, ο μεγαλύτερος εργοδότης και εξαγωγέας του Ισραήλ, αρνήθηκε να πει εάν επηρεάστηκε η παραγωγή chip.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στο Ισραήλ και λαμβάνουμε μέτρα για να προστατέψουμε και να υποστηρίξουμε τους εργαζομένους μας», είπε ένας εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές