Στις 10 Οκτωβρίου 2023, μια επιστολή του Άλμπερτ Αϊνστάιν θα δημοπρατηθεί. Είναι ένα γράμμα, όπου αναφέρει την επιθυμία του να βοηθήσει έναν Γερμανό ακαδημαϊκό να ξεφύγει από τη Γερμανία του Χίτλερ. Υπολογίζεται ότι το έγγραφο μπορεί να πουληθεί μεταξύ 3500 και 5000 ευρώ.

Ήταν 1 Οκτωβρίου 1933 όταν ο Αϊνστάιν έγραψε στον Σκωτσέζο φιλόσοφο, ακαδημαϊκό της Οξφόρδης, Γουίλιαμ Ντέιβιντ Ρος, για να του μιλήσει για τον Γερμανό φιλόσοφο και φιλόλογο Julius Stenzel.

Σε δημοπρασία σπάνια χειρόγραφα του Δαρβίνου, του Μαρξ και του Αϊνστάιν

Στην επιστολή ο γνωστός φυσικός προσπάθησε να πείσει τον Ross να καλέσει τον Stenzel στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ ως προσκεκλημένος ομιλητής.

Ο Ross ήταν καγκελάριος του Oriel College της Οξφόρδης από το 1929 έως το 1947 και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης από το 1941 έως το 1944

Στην επιστολή ο Άλμπερτ Αϊνστάιν έγραφε:

«Ο Καθηγητής Zangger, – γράφει ο Einstein στον Ross – καθηγητής ιατροδικαστικής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, μου ζήτησε να σας συστήσω τον καθηγητή Stenzel από το Κίελο, ο οποίος έχει χάσει τη θέση του. Ερευνά την ιστορία της επιστήμης στην αρχαία Ελλάδα και δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσει μαζί σας από τη Γερμανία. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει πιθανότητα να προσκληθεί αυτός ο κύριος στην Αγγλία ή την Αμερική ως προσκεκλημένος ομιλητής.

Ο καθηγητής Zangger γράφει ότι γνωρίζετε την έρευνα του καθηγητή Stenzel. Δεν είναι απαραίτητο να μου στείλετε μια απάντηση, γιατί σε αυτό το θέμα μπορώ να λειτουργήσω μόνο ως αγγελιοφόρος».

Όπως αναφέρει ο Algemeiner, ενώ ο Stenzel ήταν μέλος της πειθαρχικής επιτροπής στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου, έδιωξε μια ομάδα Ναζί φοιτητών το 1930.

Αργότερα, καταγγέλθηκε από έναν φοιτητή και του δόθηκε προσωρινή άδεια.

«Την 1η Νοεμβρίου 1933 μετατέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Halle, βάσει νόμου για την αποκατάσταση της επαγγελματικής δημόσιας υπηρεσίας. Μια κίνηση που εφαρμόστηκε από το ναζιστικό καθεστώς για την απομάκρυνση των Εβραίων από δημόσιες θέσεις».

Παρά την προσπάθεια του Αϊνστάιν, ο Στέντσελ δεν κατάφερε να φύγει από τη Γερμανία. Πέθανε μερικά χρόνια μετά τη μετακόμισή του στο Halle λόγω σοβαρής ασθένειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus