Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στη Γαλλία κατηγόρησε έναν αντικέρ ότι τους εξαπάτησε και έχασαν εκατομμύρια αφότου έμαθε ότι η αφρικανική μάσκα που του πούλησαν, βγήκε στο «σφυρί» και αγοράστηκε για 4,2 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τη Le Monde, η οποία μετέδωσε πρώτη την είδηση, το ζευγάρι έχει ξεκινήσει αγωγή εναντίον του ντίλερ, ζητώντας από το εφετείο στη Νιμ να καθορίσει ποια αποζημίωση τους οφείλει.

Η μάσκα ανακαλύφθηκε ενώ το ζευγάρι καθάριζε παλιά πράγματα στο σπίτι τους. Στη συνέχεια, ο τοπικός αντικέρ συμφώνησε να την αγοράσει για 150 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2021. Μήνες αργότερα διάβασαν στην εφημερίδα ότι η μάσκα είχε πουληθεί για εκατομμύρια σε έναν οίκο δημοπρασιών στο Μονπελιέ. Σύμφωνα με την καταχώριση, ήταν μια παραδοσιακή μάσκα της φυλής Φανγκ από τη Γκαμπόν που χρησιμοποιόταν σε γάμους, κηδείες και άλλες τελετουργίες. Την μάσκα – σπάνιο εύρημα εκτός Γκαμπόν, καθώς υπάρχουν λιγότερες από 12 σε μουσεία σε όλο τον κόσμο – έφερε στη Γαλλία ο παππούς του συζύγου, ο οποίος ήταν αποικιακός κυβερνήτης στην Αφρική.

Christie’s: Δύο παγκόσμια ρεκόρ σε δημοπρασία της συλλογής βιβλίων του Τσάρλι Γουότς

Ο δικηγόρος του ζευγαριού πιστεύει ότι είναι εφικτό να ακυρωθεί η πώληση λόγω του λάθους τους να πιστεύουν ότι η μάσκα είναι «άχρηστη», ανέφερε η Le Monde. Η εφημερίδα ανέφερε άλλες περιπτώσεις, όπως οι ιδιοκτήτες πινάκων του Nicolas Poussin, οι οποίοι αποδόθηκαν λανθασμένα σε λιγότερο γνωστό ζωγράφο πριν αποκαλυφθεί ο πραγματικός καλλιτέχνης αργότερα, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν τα συμβόλαια αυτά και να αποκατασταθούν οι ιδιοκτήτες.

Αρνηση για συμβιβασμό

Η υπόθεση έχει ήδη περάσει από πολλά στάδια. Ο έμπορος αντικών προσφέρθηκε αρχικά να συμβιβαστεί εξωδικαστικά πληρώνοντας στο ζευγάρι 300.000 ευρώ για τη μάσκα, αλλά δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία λόγω της αντίθεσης των παιδιών του ζευγαριού, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Στη συνέχεια, το ζευγάρι κατέθεσε την υπόθεσή του σε ένα δικαστήριο στην Αλέ, ζητώντας ασφαλιστικά μέτρα για την κατάσχεση των εσόδων από την πώληση καθώς και αποζημίωση. Αλλά το πρωτοβάθμιο δικαστήριο τελικά τάχθηκε στο πλευρό του έμπορου, του επέστρεψε τα χρήματα και διέταξε το ζευγάρι να του πληρώσει για αποζημιώσεις και έξοδα 3.000 ευρώ.

Το ζευγάρι άσκησε έφεση κατά της απόφασης στο ανώτερο δικαστήριο της Νιμ τον Νοέμβριο.

«Ο κατηγορούμενος είναι έμπορος μεταχειρισμένων ειδών που προσφέρει αναμφισβήτητα μια υπηρεσία αξιολόγησης στον ιστότοπό του», ισχυρίστηκε το ζευγάρι, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, τα οποία αναφέρει η ιστοσελίδα Artnet.

«Μόνο ένα άτομο με τέλεια γνώση της αγοράς τέχνης μπορεί να πραγματοποιήσει μια πώληση μέσω ενός οίκου δημοπρασιών, αφού έχει ζητήσει τεχνογνωσία άνθρακα-14 και έχει ζητήσει τη βοήθεια ενός ειδικού στις αφρικανικές μάσκες».

Η υπεράσπιση υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος «είναι έμπορος μεταχειρισμένων ειδών και όχι έμπορος αντικών και δεν μπορεί να θεωρηθεί επαγγελματίας αξιολογητής. Δεν έχει γνώση της αφρικανικής τέχνης». Πρόσθεσαν ότι αναζήτησε τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων με πρωτοβουλία του δημοπράτη, όχι επειδή είχε λόγους να πιστεύει ότι είχε μεγαλύτερη αξία.

Αν και η υπόθεση παραμένει ανοιχτή, το εφετείο διέταξε εκ νέου το πάγωμα του τιμήματος της πώλησης, που ανέρχεται σε 3,1 εκατ. ευρώ, μετά την αφαίρεση των εξόδων και του φόρου υπεραξίας-μέχρι να εκδοθεί απόφαση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή
Γλυπτά του Παρθενώνα: Υπάρχει πρόοδος αλλά απέχουμε από συμφωνία, λέει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου
Plus |

Γλυπτά του Παρθενώνα: Υπάρχει πρόοδος αλλά απέχουμε από συμφωνία, λέει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου

Εχει γίνει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο ακόμη μένει «κάποια απόσταση» προτού συναφθεί «οποιαδήποτε συμφωνία» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, λέει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου