Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της σύγκρουσης Ισραήλ και Χαμάς.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς υποχωρεί κατά περισσότερο από 8 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 4,701%, του 30ετούς κατά 6 μονάδες βάσης στο 4,879% , του 5ετούς σχεδόν κατά 10 μονάδες βάσης στο 4,651% και του 2ετούς κατά 8 μονάδες βάσης στο 5,003%.

UBS: Τα τρία σενάρια για τη Μέση Ανατολή – Γιατί προτείνει επενδύσεις σε πετρέλαιο

Καθώς για τέταρτη μέρα συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη οι ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις στις αγορές και στην παγκόσμια οικονομία οδήγησαν τους επενδυτές στην αγορά των κρατικών ομολόγων. Τα ομόλογα παραδοσιακά θεωρούνται ως ασφαλείς επενδύσεις και λειτουργούν ως καταφύγιο σε μια περίοδο αναταραχών.  Οι τοποθετήσεις σε ομολογιακούς τίτλους είχε ως αποτέλεσμα να ανέβουν οι τιμές και να υποχωρήσουν οι αποδόσεις.

Το sell off της προηγούμενης εβδομάδας και η Fed

Χθες που ήταν αργία για την αγορά αμερικανικών ομολόγων, ο αντιπρόεδρος της Fed, Φίλιπ Τζέφερσον, τόνισε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτική με τον τρόπο που θα προχωρήσει μετά την πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, ενώ η πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Λόρι Λόγκαν, σημείωσε ότι η άνοδος των αποδόσεων μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.

Η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Μάρτιο του 2022, με στόχο την τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων και την επιβράδυνση της οικονομίας, προκαλώντας συχνά ανησυχίες ότι η ταχύτητα των αυξήσεων των επιτοκίων και το επίπεδο των επιτοκίων μπορεί να οδηγήσει την αμερικανική οικονομίας σε ύφεση.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2023 κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,1%, επικαλούμενο την ανθεκτικότητα των καταναλωτών και τις ισχυρότερες επιχειρηματικές επενδύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές