Σχεδόν 40 μονάδων είναι η αντίδραση που εκδηλώνει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, απόρροια της μεγάλης πίεσης που δέχτηκε η αγορά τόσο από τα γεγονότα στο Ισραήλ, όσο και στην επί διμήνου διόρθωση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 3,56% στις 1.150,85 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 40,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 3,99% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.814,91 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 5,45% στις 905,22 μονάδες.

Αντίδραση ανάλογη της πίεσης

Ως ένα ελατήριο που… πετάχτηκε χαρακτηρίζουν τη σημερινή άνοδο οι εγχώριοι αναλυτές, απόρροια της μεγάλης, και σε αρκετές περιπτώσεις αναίτιας μεγάλης πτώσης που προηγήθηκε. Μάλιστα, χτες, στο αποκορύφωμα, το ΧΑ έπεφτε ωσάν η επίθεση της Χαμάς να έγινε… στην Αθήνα, με την αγορά να μην ακολουθεί την ψύχραιμη αντίδραση των υπολοίπων δυτικών αγορών.

Μόνιμη επωδός των εγχώριων αναλυτών το τελευταίο διάστημα ήταν η μεγάλη διάρκεια μιας διόρθωσης που ούτως ή άλλως αναμενόταν. Και αυτή η διάρκεια, στη μεγάλη εικόνα από τα τέλη του Ιουλίου, είχε βάλει δεύτερες σκέψεις αρκετούς αγοραστές που την περίμεναν, αλλά δίσταζαν να δώσουν τις εντολές τους. Και η σημερινή αντίδραση έρχεται ήπια και κλιμακωτά, ενισχύοντας κάποιες προσδοκίες ότι ίσως τα χαμηλά τα είδαμε, αν και για να αναιρεθεί το πτωτικό κανάλι χρειάζεται πρωτίστως να ανακτηθούν οι 1.185 μονάδες. Δηλαδή αρκετές ακόμη μονάδες.

Μεσοπρόθεσμα τώρα η αγορά χρειάζεται έναν καταλύτη για να μπορέσει να συντηρήσει τις αγοραστικές δυνάμεις. Εάν αυτός έρθει από το μέτωπο των κεντρικών τραπεζών, μάλιστα, ακόμη καλύτερα, καθώς θα ενισχύσει και τις διαθέσεις των ξένων επενδυτών να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο σε μια αγορά σαν την ελληνική, η οποία με λίγα κεφάλαια μπορεί να ανακτήσει τον ανοδικό της ρυθμό. Ήδη έχει υπάρξει μια αλλαγή του διεθνούς κλίματος σήμερα, αρκεί όμως να συντηρηθεί.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Cenergy σημειώνει άλμα 7,14%, αφού ήταν από τους τίτλους που πιέστηκαν ιδιαίτερα τις προηγούμενες ημέρες, με τις ΔΕΗ, Πειραιώς, ΕΛΧΑ, Εθνική, Aegean, Eurobank, Alpha Bank, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίο να μην “πέφτουν” κάτω από το +5%.

Άνω του 4% είναι η άνοδος σε Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή και Quest, με τη Βιοχάλκο να είναι στο +3,65%. Άνω του 2% είναι τα κέρδη σε Τιτάν, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΟΤΕ, Jumbo, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ και Autohellas, με τη Λάμδα να είναι στο +1,72% και τη ΓΕΚ Τέρνα στο +1,51%. Στο +0,96% ο Σαράντης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών