Με ένα άλμα που θύμισε λίγο… άνοιξη, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να δώσει την αντίδραση που χρειαζόταν ώστε να σπάσει το πτωτικό γαϊτανάκι στο οποίο είχε εγκλωβιστεί, αλλά και να κινητοποιήσει τους αγοραστές, που παρέμεναν επί μακρόν και πεισματικά απόντες από τη Λ. Αθηνών.

UBS: Τα τρία σενάρια για τη Μέση Ανατολή – Γιατί προτείνει επενδύσεις σε πετρέλαιο

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 4,19% στις 1.157,85 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.118,16 μονάδων (+0,62%) και 1.163,15 μονάδων (+4,67%). Ο τζίρος ανήλθε στα 120,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,7 εκατ. τεμάχια αξίας 23,4 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 4,80% στις 2.836,99 μονάδες, ενώ στο +2,80% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.871,59 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 6,81% στις 916,80 μονάδες.

Τελικά δεν επιτέθηκε στο ΧΑ η… Χαμάς

Η χθεσινή πτώση της αγοράς, στη σκιά των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή, αποκαταστάθηκε και με το παραπάνω σήμερα, αφού πολλοί διαπίστωσαν ότι δεν θα εμπλακεί η Ελλάδα σε… πόλεμο. Συνυπολογίζοντας μάλιστα και την ασφυκτική πίεση που δέχτηκε η αγορά το τελευταίο διάστημα, ήρθε μια ικανή αντίδραση, η μεγαλύτερη από την επομένη των εκλογών της 21ης Μαΐου, που βελτίωσε αρκετά το κλίμα, ειδικά σε όσους έβλεπαν το ΧΑ να φυλλοροεί δίχως προφανή λόγο.

Έτσι ήρθε το «ελατήριο» – αντίδραση που χρειαζόταν το ΧΑ, με πολύτιμες βοήθειες από τις διεθνείς αγορές, οι οποίες καλλιέργησαν τις δικές τους προσδοκίες για την πορεία των επιτοκίων. Και μπορεί να έσπευσαν αρκετοί στην «ασφάλεια» των ομολόγων, εκμεταλλευόμενοι το πρόσφατο sell off, αλλά δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που έδειξαν τις ευκαιρίες που έχουν αναδυθεί μετά από τις διορθώσεις πολλών αγορών.

Εγχωρίως τώρα, η αναίρεση του πτωτικού καναλιού χρειάζεται την ανάκτηση και των 1.185 μονάδων για τον γενικό δείκτη και έναν καταλύτη που θα αλλάξει την ψυχολογία της αγοράς, ώστε να σταματήσει να βλέπει τις ανοδικές αντιδράσεις ως ευκαιρία είτε απεγκλωβισμού είτε εκκρεμών εντολών κατοχύρωσης των πρότερων κερδών. Χρειάζεται δηλαδή έναν καταλύτη που θα επαναφέρει τα κίνητρα στους αγοραστές, οι οποίοι παραμένουν πεισματικά απόντες επί τουλάχιστον έξι εβδομάδες σε μια αγορά που βρίσκεται σε διορθωτική τροχιά επί μακρόν. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μόνιμη επωδός των εγχώριων αναλυτών το τελευταίο διάστημα ήταν η μεγάλη διάρκεια μιας διόρθωσης που ούτως ή άλλως αναμενόταν. Και αυτή η διάρκεια, στη μεγάλη εικόνα από τα τέλη του Ιουλίου, είχε βάλει δεύτερες σκέψεις αρκετούς αγοραστές που την περίμεναν, αλλά δίσταζαν να δώσουν τις εντολές τους.

Μεσοπρόθεσμα τώρα η αγορά χρειάζεται έναν καταλύτη που θα αναιρέσει τις ανησυχίες για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και να συντηρήσει τις αγοραστικές δυνάμεις. Εάν αυτός έρθει από το μέτωπο των κεντρικών τραπεζών, μάλιστα, ακόμη καλύτερα, καθώς θα ενισχύσει και τις διαθέσεις των ξένων επενδυτών να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο σε μια αγορά σαν την ελληνική, η οποία με λίγα κεφάλαια μπορεί να ανακτήσει τον ανοδικό της ρυθμό. Ήδη έχει υπάρξει μια αλλαγή του διεθνούς κλίματος σήμερα, αρκεί όμως να συντηρηθεί.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Cenergy έκλεισε με άλμα 10,71%, παίρνοντας λίγο το αίμα της πίσω μετά την πολυήμερη κατρακύλα της, με τον Μυτιληναίο να την ακολουθεί με κέρδη 8,06% και τις Eurobank και Πειραιώς με +7,58% και +7,46% αντίστοιχα. Άνω του 6% ήταν τα κέρδη σε Βιοχάλκο και ΔΕΗ και άνω του 5% σε Aegean, Alpha Bank, ΕΛΧΑ και Ελλάκτωρ.

Η άνοδος σε Quest, Σαράντη, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ ξεπέρασε το 4%, η Λάμδα ενισχύθηκε κατά 3,70% και η Τέρνα Ενεργειακή κατά 3,18%, με τα κέρδη των Τιτάν, Autohellas, Coca Cola και Jumbo να ξεπερνούν το 2%. Άνω του +1% έκλεισαν οι Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ, με την ΕΥΔΑΠ να κλείνει αμετάβλητη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών