Να ανακοινώσει έρευνες κατά των επιδοτήσεων των χαλυβουργιών της Κίνας προτίθεται η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής με τις ΗΠΑ αυτόν τον μήνα. Αυτό αναφέρουν με δημοσίευμά τους οι Financial Times σήμερα Τρίτη, επικαλούμενοι δύο αξιωματούχους με γνώση για τις κινήσεις αυτές.

Χάλυβας: Κούρσα ΕΕ και ΗΠΑ για συμφωνία στους δασμούς

Οι Βρυξέλλες συμφώνησαν να συμμετάσχουν στις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να θωρακίσει τις βιομηχανίες από τον φθηνό ανταγωνισμό, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Λευκός Οίκος είχε ζητήσει από την Ε.Ε. να κινηθεί κατά των κινεζικών παραγωγών χάλυβα με αντάλλαγμα την αποφυγή της εκ νέου επιβολής δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο της ευρωπαϊκής παρασκευής, με προθεσμία τα τέλη Οκτωβρίου για την επίτευξη συμφωνίας.

Στις 20 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να φιλοξενήσει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στις 20 Οκτωβρίου. Οι συναντήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν λίγο πριν την προθεσμία για να συμφωνηθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας χάλυβα και την προώθηση του «πράσινου» χάλυβα. Η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει ότι θέλει να αποτρέψει τη «διαρροή» χάλυβα και αλουμινίου κινεζικής προέλευσης στην αμερικανική αγορά.

Η Ε.Ε. έχει ήδη επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς σε 20 κατηγορίες κινεζικού χάλυβα και προϊόντων ανοξείδωτου χάλυβα, στις περισσότερες περιπτώσεις για την αντιμετώπιση του ντάμπινγκ και όχι των επιδοτήσεων. Έχει επίσης ορίσει ποσοστώσεις στις εισαγωγές ως μέρος των μέτρων για τη διασφάλιση της αγοράς της μέχρι τα μέσα του 2024.

Οι εξαγωγές της Κίνας μειώνονται σταθερά από το 2015, όταν αποτελούσαν το 25% των εισαγωγών χάλυβα της Ε.Ε. σε όρους όγκου, για να υποχωρήσουν χαμηλότερα του 10% από το 2018, σύμφωνα με την ομοσπονδία χαλυβουργών της Ε.Ε. Eurofer.

Οι νέες έρευνες, οι οποίες θα μπορούσαν να συμπληρώσουν τις κατηγορίες για το μέταλλο που δεν καλύπτονται ήδη, θα είναι μεταξύ των πολλών που εξετάζει η Ε.Ε., όπως για τις ανεμογεννήτριες.

Οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν επίσημα μια έρευνα την περασμένη εβδομάδα για να αντιμετωπίσουν αυτό που η φον ντερ Λάινεν έχει χαρακτηρίσει ως μια πλημμύρα φθηνότερων κινεζικών εισαγωγών ηλεκτρικών οχημάτων (EV) που επωφελούνται από τις κρατικές επιδοτήσεις.

Από τη μεριά της, η Κίνα διαμαρτυρήθηκε για τον «πολύ σύντομο» χρόνο που έδωσαν οι Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε διαβουλεύσεις για την εν λόγω έρευνα. Το Πεκίνο προέτρεψε επίσης την Ε.Ε. να εφαρμόσει «με σύνεση» τυχόν εμπορικά διορθωτικά μέτρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή