Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Πολ Τούντορ Τζόουνς χαρακτήρισε το σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον ως το «πιο απειλητικό και προκλητικό» που έχει δει ποτέ, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο και προέβλεψε ότι οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε ύφεση στις αρχές του επόμενου έτους.

«Εκεί που το πράγμα γίνεται πραγματικά άσχημο είναι προφανώς αν το Ιράν και το Ισραήλ έρθουν σε άμεση σύγκρουση, διότι τότε υπάρχει η περίπτωση να έχουμε ένα είδος κλιμάκωσης του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όπου όλοι θα εμπλακούν», δήλωσε ο Τζόουνς, ιδρυτής της Tudor Investment σε συνέντευξή του την Τρίτη στο CNBC.

Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι αν η Χαμάς ήταν εντολοδόχος του Ιράν ή ήταν απλώς σύμμαχος, πρόσθεσε. Οι ΗΠΑ και άλλοι έχουν χαρακτηρίσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.

Οικονομικές επιπτώσεις της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

Τα προβλήματα στις ΗΠΑ

Ο Τζόουνς προέβλεψε ότι η ύφεση θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2024, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πιο αδύναμη δημοσιονομική τους θέση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η χώρα πρέπει να βρει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε χρήματα για εξοικονόμηση μέχρι το 2025 και θα πρέπει να αυξήσει τους φόρους για τους περισσότερους ανθρώπους, να περικόψει τις δαπάνες, να αλλάξει την κοινωνική ασφάλιση και να περιορίσει το δημόσιο πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης.

«Η αγορά ομολόγων, απλώς μέσω της προσφοράς και της ζήτησης, θα προκαλέσει περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, επειδή δεν έχουμε ακόμη μια ξεκάθαρη αποτίμηση για το μακροπρόθεσμο χρέος», δήλωσε ο Τζόουνς. «Έτσι, αυτές οι αυξήσεις των επιτοκίων πιθανόν να μας οδηγήσουν στην ύφεση».

Δεδομένης της πρόσφατης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, είπε ο Jones, είναι μια δύσκολη στιγμή για να επενδύσει κανείς σε αμερικανικές μετοχές. Η χρηματιστηριακή αγορά συνήθως υποχωρεί περίπου 12% λίγο πριν από μια ύφεση, είπε, και «αυτό πιθανότατα θα συμβεί κάποια στιγμή».

Ο δισεκατομμυριούχος δήλωσε ακριβώς πριν από ένα χρόνο ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε ύφεση ή κοντά σε ύφεση. Από τότε, ο δείκτης S&P 500 έχει αυξηθεί κατά περίπου 20%. Τον Μάιο, είπε ότι οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε ύφεση μέχρι το τρίτο ή τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Στη συνέντευξή του την Τρίτη, ο Jones είπε επίσης ότι του “αρέσει” το Bitcoin και ο χρυσός αυτή τη στιγμή, επειδή αυτές οι δύο επενδύσεις συνήθως αποδίδουν καλά κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή