Οι εξαγωγές πετρελαιοειδών της Ρωσίας μειώθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, με τις ποσότητες ντίζελ να πέφτουν σε χαμηλό τριών ετών, εν μέσω της απαγόρευσης ορισμένων παραδόσεων του καυσίμου για το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι εξαγωγές ντίζελ άρχισαν να ανακάμπτουν μετά τις 6 Οκτωβρίου, όταν η Μόσχα ήρε τον περασμένο μήνα τον αποκλεισμό τγια να σταθεροποιήσει τις εγχώριες προμήθειες. Οι αποστολές νάφθας και μαζούτ αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Τι «βλέπει» η αγορά

Η αγορά πετρελαίου παρακολουθεί στενά τις ρωσικές εξαγωγές για να εκτιμήσει την παραγωγή αργού μετά την ταξινόμηση των επίσημων στοιχείων παραγωγής από τη Μόσχα. Οι θαλάσσιες ροές αργού πετρελαίου υποχώρησαν τις επτά ημέρες έως τις 8 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων που παρουσιάζει το Bloomberg. Εν τω μεταξύ, η εποχιακή συντήρηση μείωσε τους ρυθμούς διύλισης σε χαμηλό 19 εβδομάδων, περιορίζοντας τις εξαγωγές καυσίμων τις τελευταίες εβδομάδες.

UBS: Τα τρία σενάρια για τη Μέση Ανατολή – Γιατί προτείνει επενδύσεις σε πετρέλαιο

Οι εξαγωγές προϊόντων διύλισης πετρελαίου μειώθηκαν σε περίπου 2,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, μειωμένες κατά 91.000 βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg από την εταιρεία αναλύσεων Vortexa Ltd. Παρόλα αυτά, οι ροές καυσίμων παραμένουν οριακά πάνω από τον ημερήσιο μέσο όρο του ίδιου μήνα που παρατηρήθηκε πέρυσι.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Οι αποστολές ρωσικού ντίζελ και βενζίνης έπεσαν σε μόλις 740.000 βαρέλια ημερησίως, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Vortexa. Ενώ μόνο οι εκροές ντίζελ υψηλής ποιότητας απαγορεύτηκαν προσωρινά, οι συνολικές ροές τόσο του ντίζελ όσο και του υγραερίου συρρικνώθηκαν εν μέσω εργασιών σε εγκαταστάσεις διύλισης.

Οι εξαγωγές νάφθας σημείωσαν άλμα 16% σε μηνιαία βάση σε περίπου 570.000 βαρέλια ημερησίως, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο. Οι αποστολές αυξήθηκαν από τον περασμένο μήνα με την αύξηση των ροών προς την Ασία.

Οι ροές βενζίνης και συστατικών ανάμειξης υποχώρησαν σε μόλις 17.000 βαρέλια ημερησίως. Οι όγκοι μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017, εν μέσω της απαγόρευσης των εξαγωγών καυσίμων αυτοκινήτων. Δεν παρατηρήθηκαν φορτία καυσίμων αεριωθούμενων αεροσκαφών.

Οι ρωσικές εξαγωγές μαζούτ αυξήθηκαν κατά 11% αυτόν τον μήνα σε 843.000 βαρέλια ημερησίως, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022. Το μεγαλύτερο μέρος των αποστολών κατευθύνεται προς την Ασία. Οι ροές πρώτων υλών διυλιστηρίων, όπως το απασφαλτωμένο μαζούτ, έχουν μειωθεί σε μηνιαία βάση στα 134.000 βαρέλια ημερησίως.

Οι ποσότητες φορτίου και οι προορισμοί είναι πιθανό να αναθεωρηθούν καθώς παρατηρούνται περισσότερες αποστολές για το υπόλοιπο του μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή