Αύξηση περαιτέρω του αναμενόμενου κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο στέλνοντας σήμα ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν στην οικονομία.

Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (ΔΤΠ), ο οποίος μετρά το κόστος των τελικών προϊόντων που πληρώνουν οι παραγωγοί, αυξήθηκε 0,5% για το μήνα, έναντι της εκτίμησης του Dow Jones για αύξηση 0,3%, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Η αύξηση αυτή ήταν μικρότερη από την αύξηση 0,7% τον Αύγουστο.

Η ακρίβεια δυσκολεύει πολλούς Γερμανούς

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός ΔΤΠ αυξήθηκε κατά 0,3%, έναντι της πρόβλεψης για 0,2%. Εξαιρουμένων των τροφίμων, της ενέργειας και των εμπορικών υπηρεσιών, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,2%, σύμφωνα με την εκτίμηση.

Οι πληθωριστικές πιέσεις προήλθαν κυρίως από τα αγαθά τελικής ζήτησης, τα οποία αυξήθηκαν κατά 0,9% τον μήνα, ενώ οι υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 0,3%.

Σε ετήσια βάση, ο γενικός ΔΤΠ αυξήθηκε κατά 2,2%, η μεγαλύτερη άνοδος από τον Απρίλιο.

Η αντίδραση των αγορών

Οι αγορές εξετάζουν τον ΔΤΠ ως πρόδρομο δείκτη για τον πληθωρισμό, καθώς μετρά μια ευρεία ποικιλία δαπανών για αγαθά αγωγών που τροφοδοτούν τα καταναλωτικά προϊόντα. Την Πέμπτη, το Υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ο οποίος αναμένεται να δείξει ελαφρά αποκλιμάκωση του ρυθμού του πληθωρισμού.

Και οι δύο δείκτες παρακολουθούνται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και συνυπολογίζονται στις αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής αν και ο πιο στενά παρακολουθούμενος δείκτης είναι των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών.

Τις τελευταίες ημέρες, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν επισημάνει ότι μπορεί να μην χρειαστεί να προχωρήσουν σε πρόσθετες αυξήσεις, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί από μόνες τους απότομα, συσφίγγοντας τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Αυτό με τη σειρά του βοήθησε να κατευναστούν οι φόβοι της αγοράς, οδηγώντας τις μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα αυτή την εβδομάδα.

Οι αγορές έδειξαν μόνο μια ήπια αντίδραση στην ανακοίνωση του ΔΤΠ, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τις μετοχές να υποχωρούν ελαφρώς και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να ξεφεύγουν από τα χαμηλά τους, αν και εξακολουθούν να είναι αρνητικές για τις περισσότερες εκδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή