Η κλιμάκωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης αυξάνει αρχικά τους πιστωτικούς κινδύνους για το Ισραήλ, κάτι που αποτυπώθηκε και στην  απότομη πτώση του σέκελ, αλλά και στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων  της χώρας  στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012, αλλά, θα υπάρξουν  δυνητικά μεγαλύτερες και βαθύτερες επιπτώσεις εάν η σύγκρουση μεταδοθεί ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, εκτίμησε η Scope Ratings.

Οι επιθέσεις της Χαμάς, έρχονται σε μια ευάλωτη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν σφίξει σημαντικά τη νομισματική τους πολιτική για να διατηρήσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, με αντίκτυπο και στα δημόσια οικονομικά των χωρών.  Το Ισραήλ πάντως, μπορεί να διαχειριστεί την άμεση αύξηση της οικονομικής αστάθειας. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες  από τις κεφαλαιαγορές δεν προκαλούν ανησυχία, καθώς η χώρα έχει διαφοροποιήσει τις πηγές χρηματοδότησης, ενώ οι λήξεις χρέους είναι μακράς διάρκειας με  παράλληλη τη λειτουργία ενός προγράμματος εγγύησης χρέους από τις  ΗΠΑ.

Με συναλλαγματικά αποθέματα 201 δις. δολ, η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα 30 δις. δολαρίων για τη στήριξη του σέκελ, ενώ το υψηλό πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (3,7% του ΑΕΠ το 2022) περιορίζει τους κραδασμούς από οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς κλυδωνισμούς.

Δυτική Όχθη -Λωρίδα της Γάζας:Τι είδε το ΔΝΤ τον Αύγουστο – Η παραίνεση προς το Ισραήλ

Σημαντικά τμήματα της οικονομίας είναι ευάλωτα πάντως σε διαταραχές, όπως ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας, που αντιπροσωπεύει το 17% του ΑΕΠ, αλλά  και ο τουρισμός, ενώ η αστάθεια θα μπορούσε επίσης να αποθαρρύνει τις άμεσες ξένες επενδύσεις (περίπου 28 δισ. δολ το 2022), ιδιαίτερα στον τομέα του φυσικού αερίου.

Οι τιμές του πετρελαίου

Για την Scope Ratings, η επιστροφή  της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης στο επίκεντρο της Μέσης Ανατολής εγείρει ανησυχίες για την πιθανότητα μακροπρόθεσμου αντίκτυπου στις τιμές του πετρελαίου, ενώ οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις μπορούν  να εμποδίσουν την πιθανότητα ομαλοποίησης των διπλωματικών σχέσεων Σαουδικής Αραβίας- Ισραήλ, μία συμφωνία που θα μπορούσε να θεωρηθεί  και ως μια μεγάλη νίκη εξωτερικής πολιτικής για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς  να επεκταθεί και σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής, καθώς το Ιράν είναι ο κύριος χρηματοδότης  της Χαμάς και της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Σε ένα δυσμενές σενάριο στο οποίο η κλιμάκωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης σε περιφερειακό επίπεδο έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές του πετρελαίου να ξεπεράσουν  για εύλογο διάστημα τα 100 δολάρια το βαρέλι, οι παγκόσμιες ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την στάση των κεντρικών τραπεζών θα αυξηθούν, κάτι που θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις για τις οικονομίες και τις αξιολογήσεις ορισμένων χωρών. Για την Scope Ratings,  όσον αφορά τις επιπτώσεις στο αξιόχρεό τους,  οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή πέρα από το Ισραήλ είναι η Αίγυπτος ( B-/Negative Outlook ), η οποία βρίσκεται υπό πίεση και μοιράζεται σύνορα με τη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς, καθώς η  Κύπρος ( BBB/Stable ),  που εξαρτάται από το Ισραήλ για τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Τουρκία που την αποκαλεί Türkiye ( αξιολόγηση σε ξένο νόμισμα  B-/Αρνητική ) μπορεί από την άλλη πλευρά να δει την περιφερειακή της επιρροή να αυξάνεται,  καθώς επιδιώκει να  παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή με παρόμοιο τρόπο όπως και κατά στον πόλεμο Ρωσίας -Ουκρανίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ