Μία απόφαση του βουλγαρικού κοινοβουλίου είναι πιθανόν να πυροδοτήσει νέες ενεργειακές αναταραχές και συγκεκριμένα στην αγορά των Βαλκανίων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της γειτονικής χώρας ψηφίστηκε τροπολογία με την οποία επιβάλλεται φόρος στις ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που φτάνουν transit στη βουλγαρική αγορά.

Balticconnector όπως Nord Stream; «Πιθανή έκρηξη» στο βυθό της Βαλτικής

Ο φόρος είναι στα 10 ευρώ ανά MWh και αφορά στις εισαγωγές και τη διαμετακόμιση του αερίου που φτάνουν και μεταφέρονται, αντίστοιχα, μέσα από το σύστημα μεταφοράς της Βουλγαρίας.

«Βόμβα»

Σύμφωνα με αναλύσεις σε βουλγαρικά μέσα η συγκεκριμένη ρύθμιση μπορεί και να αποτελέσει «βόμβα» για το αέριο της Gazprom.

Τονίζεται δε, ότι αποτελεί ένα αντικίνητρο για την προμήθεια του καυσίμου από το ρωσικό ενεργειακό κολοσσό, ενώ ταυτόχρονα ευνοεί τις εισαγωγές αερίου εκτός Ρωσίας όπως και ποσότητες LNG.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «AΛTERNATIVATA – ANALYSES & ALTERNATIVES» – ανήκει σε μη κερδοσκοπική οργάνωση αναλυτών για θέματα ενέργειας και διπλωματίας – «το βουλγαρικό κοινοβούλιο δημιούργησε απρόσμενα μία πιθανή βόμβα». Υποστηρίζεται δε, σε δημοσίευμα ότι ο φόρος αυτός δεν θα ευχαριστήσει ούτε τον Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά ούτε και τον ισυχρό πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.

Κι αυτό καθώς αφενός στη Ρωσία θα προκαλέσει απώλεια 2 δις. ευρώ ετησίως στα λογιστικά βιβλία της Gazprom και αφετέρου χαλάει τα σχέδια του Ορμπαν για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου.

Αναταραχές

Η ίδια ιστοσελίδα δεν αποκλείει και πολιτικές αναταραχές από τις πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τη ρωσική κυβέρνηση.

Όπως και να έχει η απόφαση αυτή, σύμφωνα με άλλες πηγές, δημιουργεί νέα προβλήματα στις ροές του ρωσικού αερίου προς τα Βαλκάνια.

Η Ελλάδα

Σύμφωνα με πηγές, ο φόρος αυτός δεν επηρεάζει τις ποσότητες αερίου που φτάνουν στην Ελλάδα από τη Gazprom.

Το ρωσικό αέριο εισάγεται στη χώρα από δίκτυο αγωγών μέσω Τουρκίας.

Δεν αποκλείεται, όμως, ελληνικές εταιρείες όσο και ευρωπαϊκές που προμηθεύονται ποσότητες αερίου από το δίκτυο της Βουλγαρίας να αντιμετωπίσουν πρόσθετα κόστη.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις αναλύσεις του βουλγαρικού Τύπου, τονίζεται πως με αυτόν τον φόρο μάλλον ευνοημένο βγαίνει το τουρκικό hub φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια