Πάει καιρός από όταν ο Λευκός Οίκος επέλεξε να αντιπαρατεθεί με τον πετρελαϊκό κολοσσό που ακούει στο όνομα Exxon Mobil, τον οποίον έχει κατηγορήσει για τις υψηλές τιμές της ενέργειας που επιβαρύνουν τους καταναλωτές. Ωστόσο δεν θα καταφέρει εύκολα να ανακόψει τη σχεδιαζόμενη εξαγορά της Pioneer Natural Resources, σε μια συμφωνία ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με αντιμονοπωλιακούς δικηγόρους και εμπειρογνώμονες που επικαλείται το Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία μεταξύ της Exxon και της Pioneer έχουν προχωρήσει, αλλά δεν έχουν ακόμη οδηγηθεί σε συμφωνία, ανέφερε την Πέμπτη το Reuters. Η εξαγορά θα δώσει στην Exxon την κυριότητα του μεγαλύτερου παραγωγού στο μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο των ΗΠΑ.

Στοίχημα για τον CEO της Exxon Mobil τo mega-deal των 60 δισ. δολαρίων

Αντιπαλότητα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει κατακεραυνώσει τις εταιρείες ενέργειας για την εκτίναξη των κερδών τους, καθώς οι τιμές της βενζίνης στην αντλία εκτινάχθηκαν, και η κυβέρνησή του έχει επικρίνει ιδιαίτερα την Exxon επειδή δεν αύξησε την παραγωγή παρά τα κέρδη-ρεκόρ της.

Ο Λευκός Οίκος είχε ζητήσει το 2021 από την πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC) Λίνα Καν να ελέγξει προσεκτικά τις συμφωνίες για τυχόν «συμπεριφορά κατά των καταναλωτών». Στη συνέχεια η αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή επιβράδυνε την έγκριση πολλών εξαγορών.

Οι συναλλαγές αυτές επετράπη τελικά να ολοκληρωθούν, ενώ η ρυθμιστική αρχή έχει να υποβάλει μήνυση για να ματαιώσει μια συμφωνία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου από το 2000.

Οι δικηγόροι και οι εμπειρογνώμονες που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι η FTC θα δυσκολευτεί να αμφισβητήσει την απόπειρα εξαγοράς της Pioneer από την Exxon.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν επιχειρηματολογήσει αποτελεσματικά ότι οι συγχωνεύσεις στις ΗΠΑ από μόνες τους δεν μπορούν να καταπνίξουν τον ανταγωνισμό, καθώς οι τιμές του μαύρου χρυσού υπαγορεύονται από τις δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης σε μια τεράστια παγκόσμια αγορά.

Το αντιμονοπωλιακό δίκαιο.

Ο Andre Barlow, αντιμονοπωλιακός δικηγόρος της Doyle, Barlow and Mazard PLLC, δήλωσε ότι συμφωνίες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως αυτή της Pioneer, οι οποίες αφορούν την παραγωγή και την εξερεύνηση κοιτασμάτων, είναι δύσκολο να μπλοκαριστούν από το αντιμονοπωλιακό δίκαιο.

«Δεν πρόκειται για μια συμφωνία διυλιστηρίου ή μια συμφωνία λιανικής πώλησης, οι οποίες είναι συνήθως οι κύριοι παράγοντες του αντιμονοπωλιακού κινδύνου. Αυτές είναι οι συμφωνίες στις οποίες βλέπουμε προβλήματα», δήλωσε ο Barlow.

Την Παρασκευή η FTC δέχτηκε πολιτικές πιέσεις για να διερευνήσει οποιαδήποτε συμφωνία πέτυχαν η Exxon και η Pioneer.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Σέλντον Γουάιτχαουζ επέκρινε την Exxon για την αξιοποίηση των χρημάτων που κέρδισε από την «υπερτιμολόγηση των προϊόντων της, χρησιμοποιώντας ένα διεφθαρμένο διεθνές καρτέλ για να διπλασιάσει τη ρύπανση του πλανήτη, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές με ακόμη περισσότερα κόστη και κινδύνους».

Οι αντιμονοπωλιακοί εμπειρογνώμονες συμφώνησαν ότι, αν και η Exxon και η Pioneer είχαν καλές πιθανότητες να συνάψουν συμφωνία, θα αντιμετωπίσουν μια μακρά αντιμονοπωλιακή εξέταση λόγω της διαμάχης που θα ακολουθήσει.

«Η σύγχρονη εμπειρία των ΗΠΑ δείχνει ότι οι συμφωνίες πετρελαίου και φυσικού αερίου οποιουδήποτε αξιόλογου μεγέθους εξετάζονται προσεκτικά. Οι τιμές της βενζίνης ανεβαίνουν και αυτό θα κάνει τη διαφορά», δήλωσε ο William Kovacic, πρώην πρόεδρος της FTC και διδάσκων στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου George Washington.

Εταιρείες όπως η Exxon θεωρούν ότι τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να προχωρήσουν σε μεγάλες συγχωνεύσεις και εξαγορές, καθώς πρόσφατα οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ηττήθηκαν σε δίκες μέσω των οποίων προσπάθησαν να εμποδίσουν μεγάλες εξαγορές.

Το παρελθόν

Η FTC δεν έχει αμφισβητήσει άλλη μεγάλη συγχώνευση παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από την εξαγορά της Atlantic Richfield από την BP, σε μια συμφωνία ύψους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το 2000. Κατέθεσε μήνυση για να εμποδίσει τη συγχώνευση και συμφώνησε να εγκαταλείψει τις αντιρρήσεις της μόνο αφού η BP προσφέρθηκε να εκποιήσει εκτάσεις παραγωγής πετρελαίου στην Αλάσκα.

Η συμφωνία της Exxon για την Pioneer θα την καταστήσει τον μεγαλύτερο παραγωγό στη λεκάνη Permian, η οποία εκτείνεται στο δυτικό Τέξας και το ανατολικό Νέο Μεξικό, σύμφωνα με τις εταιρείες συμβούλων Wood MacKenzie και Rystad.

Η Pioneer είναι ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης της Permian, αντιπροσωπεύοντας το 9% της ακαθάριστης παραγωγής, ενώ η Exxon καταλαμβάνει την 5η θέση με 6%, σύμφωνα με τους αναλυτές της RBC Capital Markets.

Η FTC νωρίτερα φέτος έδειξε ανοχή στην ενοποίηση εταιρειών σε ένα άλλο πετρελαϊκό πεδίο των ΗΠΑ. Επέτρεψε στη Chevron, τον Νο 2 παραγωγό πετρελαίου στις ΗΠΑ, να ολοκληρώσει τον Αύγουστο την εξαγορά της PDC Energy, σε μια συμφωνία ύψους 7,6 δισ. δολαρίων, λιγότερο από τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, παρά το γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο συγκεντρώθηκε το 40% της παραγωγής στη λεκάνη Denver-Julesburg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.