Αίσιο τέλος είχαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Reds και την Trade Estates για το Smart Park. Το εμπορικό κέντρο στην περιοχή Γυαλός στα Σπάτα μετά την συμφωνία των δυο εταιρειών που ανακοινώθηκε χθες αλλάζει ιδιοκτήτη.

Smart Park: Στην Trade Estates περνά το εμπορικό πάρκο της Reds

Πρόκειται όπως εξηγούν παράγοντες του real estate για μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, η οποία όπως λένε εξυπηρετεί τις στρατηγικές επιδιώξεις και των δυο πλευρών. Τόσο της θυγατρικής του ομίλου Ελλάκτωρ (Reds), όσο και της θυγατρικής του ομίλου Fourlis (Trade Estates). Κάτι που φάνηκε και στις δηλώσεις που έκαναν τα στελέχη των εταιρειών στην ανακοίνωση που εξέδωσαν για το deal.

Καταρχάς για την Trade Estates έρχεται την κατάλληλη στιγμή, ενόψει και της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η απόκτηση του συγκεκριμένου asset όπως ανέφερε και ο διευθύνων σύμβουλος της Trade Estates, Δημήτρης Παπούλης θα ανεβάσει την αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας σε πάνω από 450 εκατ. ευρώ (Gross Asset Value).

Επιπλέον, κάνει ακόμη πιο διακριτή την επιχειρηματική στόχευση και ταυτότητα της εταιρείας, όσον αφορά στην εκμετάλλευση εμπορικών πάρκων και υποδομών logistics. «Δραστηριοποιείται σε μια nice (ειδική) κατηγορία με πολλές δυνατότητες και προοπτικές…», εξηγούν παράγοντες της αγοράς.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, ο πήχης για την ανάπτυξη του Smart Park μπαίνει ψηλά καθώς προτίθεται να το αξιοποιήσει περαιτέρω. Άλλωστε δρομολογείται ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα που εκτιμάται ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να ξεπεράσει τα 380 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η δημιουργία χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 700 – 800 εκατ. ευρώ. Ήδη, είναι σε εξέλιξη η ανάπτυξη τεσσάρων εμπορικών πάρκων, σε στρατηγική συνεργασία με την εν Ελλάδι θυγατρική του ολλανδικού ομίλου Ten Brinke, με το μεγαλύτερο να βρίσκεται στο Ελληνικό.

Πώληση – ορόσημο

Ικανοποίηση για το deal επικρατεί και στις τάξεις της Ελλάκτωρ. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Reds, Ευθύμιος Μπουλούτας χαρακτήρισε μάλιστα τη συμφωνία ως ένα επιχειρησιακό ορόσημο για την εταιρεία Reds και τον Όμιλο Ελλάκτωρ, λέγοντας πως «κλείνει ένα πολυετή κύκλο στρατηγικής ανάπτυξης…»

Η ουσία κρύβεται στην αναφορά Μπουλούτα περί ισχυροποίησης της ρευστότητας του ομίλου, και κατ’ επέκταση της δυνατότητας χρηματοδότησης των επενδυτών μεγάλων projects στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης και το project Καμπά στην Κάντζα Αττικής.

Στις Γούρνες, η οποία έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως το «μίνι Ελληνικό» πρόκειται να ανεγερθεί πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα, κατοικίες αλλά και εμπορικό κέντρο ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα ανάπτυξης καζίνο. Το συνολικό ύψος της επένδυσης που θα δημιουργηθεί στην πρώην αμερικάνικη βάση 13 χιλ. από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 300 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στην αξιοποίηση του πρώην οινοποιείου του Κτήματος Καμπά στην περιοχή Κάντζα, γνωστό με την ονομασία «Campas Project», η Reds προτίθεται να δημιουργήσει γραφεία, εμπορικό κέντρο (Mall), χώρους εστίασης, αλλά και χώρους πολιτισμού (μουσείο).

Δεν αποκλείεται πάντως και η κατασκευή ενός μικρού ξενοδοχείου (20 δωματίων) αλλά και ενός οικιστικού συγκροτήματος σε διπλανό οικόπεδο.

Οι λεπτομέρειες του deal

Να σημειωθεί ότι η πώληση του Smart Park από την Reds στην Trade Estates θα ολοκληρωθεί με τη μεταβίβαση των μετοχών της Γυαλού μετά την πλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων που προβλέπονται στο συμφωνητικό πώλησης και αγοράς μετοχών, πριν το τέλος του 2023.

Η συμφωνημένη αξία του Smart Park για την συναλλαγή ανήλθε στα 110 εκατ. ευρώ (on a debt free-cash free basis) και η συνεπαγόμενη αξία της εξαγοράς της Γυαλού με ημερομηνία αναφοράς την 31-8-2023, προσδιορίζεται στα περίπου 93 εκατ. ευρώ. Το ακριβές ποσό του τιμήματος θα οριστικοποιηθεί κατά την ημερομηνία κλεισίματος της συναλλαγής.

Το Smart Park βρίσκεται στη θέση Γυαλού, εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου «Πέτρα-Γυαλού-Άγιος Δημήτριος-Πύργος», στο Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος και εκτείνεται σε επιφάνεια περίπου 91.000 τ.μ. Διαθέτει μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 50.592 τ.μ., χώρους πρασίνου περίπου 30.000 τ.μ. καθώς και 1.500 θέσεις στάθμευσης. Οι εμπορικές του επιφάνειες είναι κατά 100% μισθωμένες σε μεγάλες εταιρείες λιανικής στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις