Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν τρεις μεγάλους κατασκευαστές τσιπ ότι μπορούν να διατηρήσουν τις τρέχουσες δραστηριότητές τους στην Κίνα για το προσεχές μέλλον, αν και οι σημαντικές τεχνολογικές αναβαθμίσεις θα αποδειχθούν δύσκολες.

Η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε σημαντικούς περιορισμούς στη βιομηχανία ημιαγωγών της Κίνας πριν από ένα χρόνο, με στόχο να περιορίσει τις στρατιωτικές προόδους του Πεκίνου στις προηγμένες τεχνολογίες. Η συγκεκριμένη κίνηση τάραξε ιδιαίτερα τις νοτιοκορεατικές Samsung Electronics και SK Hynix, οι οποίες κυριαρχούν στα τσιπ μνήμης, καθώς και την ταϊβανέζικη Taiwan Semiconductor Manufacturing, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή τσιπ με σύμβαση στον κόσμο.

Ο αγώνας… επιβίωσης του 3ου μεγαλύτερου κατασκευασή ημιαγωγών στον κόσμο

Οι τρεις αυτές εταιρείες είναι από τους λίγους κατασκευαστές τσιπ με σημαντικές εγκαταστάσεις παραγωγής στην Κίνα. Η τοποθέτηση σημαντικών εμποδίων στις δραστηριότητές τους εκεί, ανησυχούσαν οι εταιρείες, θα έβλαπτε τα οικονομικά αποτελέσματά τους και θα διατάρασσε την εφοδιαστική αλυσίδα τεχνολογίας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν χορήγησε τον Οκτώβριο του 2022 μονοετείς απαλλαγές στις τρεις εταιρείες. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, οι ανησυχίες παρέμειναν, με την SK Hynix να εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να μετακομίσει από την Κίνα μακροπρόθεσμα, αν γινόταν πολύ δύσκολο να συνεχίσει τις δραστηριότητές της εκεί.

Τι αλλάζει

Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι η Samsung και η SK Hynix χαρακτηρίστηκαν ως «επικυρωμένοι τελικοί χρήστες», γεγονός που θα τους επιτρέψει να εισάγουν αμερικανικό εξοπλισμό παραγωγής τσιπ για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις τους με έδρα την Κίνα χωρίς να χρειάζεται να ζητήσουν ξεχωριστή έγκριση από τις ΗΠΑ. Ο χαρακτηρισμός δεν φέρει ημερομηνία λήξης, ανέφερε το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας στην ανακοίνωση.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν σε έναν κατάλογο προεγκεκριμένου εξοπλισμού κατασκευής τσιπ που θα επιτρέψει στη Samsung και την SK Hynix να διατηρήσουν τις εγκαταστάσεις τους με έδρα την Κίνα και να πραγματοποιήσουν μικρές αναβαθμίσεις στην τρέχουσα τεχνολογία παραγωγής, αναφέρει το δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η TSMC από την άλλη πλευρά αναμένεται να λάβει άλλη μια μονοετή απαλλαγή, όπως αυτή που έλαβε πέρυσι, πάντα σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η WSJ. Η Ουάσιγκτον φέρεται να έχει ανακοινώσει στην εταιρεία ότι μπορεί να διατηρήσει τις δραστηριότητές της στην Κίνα για το προσεχές μέλλον, εφόσον δεν προβεί σε σημαντικές τεχνολογικές αναβαθμίσεις.

Η κίνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν αναμενόταν από τη βιομηχανία παραγωγής τσιπ. Η SK Hynix ανακοίνωσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού ημιαγωγών. Η Samsung δήλωσε ότι οι αβεβαιότητες σχετικά με την επιχείρηση τσιπ που εδρεύει στην Κίνα απομακρύνθηκαν σημαντικά. Η TSMC δεν σχολίασε τις ανακοινώσεις.

Σημειώνεται ότι οι Samsung και SK Hynix έχουν επενδύσει συνολικά περίπου 40,7 δισεκατομμύρια δολάρια, στις εγκαταστάσεις παραγωγής τσιπ που εδρεύουν στην Κίνα από το 2010, σύμφωνα με τα δεδομένα της CLSA.

A printed circled board and chips are pictured at the Taiwan Semiconductor Research Institute (TSRI) at Hsinchu Science Park in Hsinchu, Taiwan, September 16, 2022. REUTERS/Ann Wang

Οι προοπτικές των Κορεατών στην Κίνα

Για τις νοτιοκορεατικές εταιρείες, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της παραγωγής τους στην Κίνα. Περαιτέρω πρόοδοι στην παραγωγή ενός τύπου μνήμης θα απαιτούσαν νέα μηχανήματα που δεν μπορούν να εισαχθούν από την Κίνα.

Η Samsung και η SK Hynix πρέπει επίσης να έχουν κατά νου τις επεκτάσεις δυναμικότητας που θα μπορούσαν να παραβιάσουν τους όρους των αμερικανικών επιδοτήσεων που επιδιώκουν να περιορίσουν τις επενδύσεις στην Κίνα, δήλωσε ο Yeon Won-ho, του Korea Institute for International Economic Policy, μιας κρατικής δεξαμενής σκέψης.

«Τα τελευταία μέτρα αίρουν τις βραχυπρόθεσμες αβεβαιότητες για τους Νοτιοκορεάτες κατασκευαστές τσιπ, καθώς θα είναι σε θέση να συνεχίσουν τις τρέχουσες δραστηριότητές τους στην Κίνα», δήλωσε στη WSJ ο Yeon. «Αλλά δεν έχουν επιλυθεί όλοι οι περιορισμοί που επηρεάζουν τις κορεατικές επιχειρήσεις [στην Κίνα]».

Προς το παρόν, η Samsung και η SK Hynix δεν έχουν έντονη την ανάγκη να επεκτείνουν την παραγωγή τους στην Κίνα, δεδομένης της παρατεταμένης ύφεσης στην αγορά μνήμης που τις έχει επιβαρύνει οικονομικά, δήλωσε η Avril Wu, αναλύτρια της TrendForce.

Την Τετάρτη, η Samsung προέβλεψε πτώση των λειτουργικών κερδών του τρίτου τριμήνου κατά περίπου 80% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές αναμένουν ότι η SK Hynix θα κυμανθεί σε ζημίες ύψους περίπου 1,2 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Κινεζική εξάρτηση

Η Κίνα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις Samsung και SK Hynix για τις δύο κύριες μορφές μνήμης NAND flash και DRAM. Οι Κινέζοι κατασκευαστές δεν είναι ακόμη σε θέση να παράγουν σε μεγάλη κλίμακα τους τύπους των προηγμένων τσιπ μνήμης που χρειάζεται για τεχνολογικά προϊόντα. Η εξάρτηση της Κίνας έγινε ακόμη πιο ισχυρή αφού το Πεκίνο απαγόρευσε τον Μάιο σε ορισμένες τοπικές επιχειρήσεις σε βασικούς κλάδους να αγοράζουν τσιπ μνήμης από την αμερικανική Micron Technology.

Η Samsung παράγει περίπου το 40% της μνήμης NAND flash στην Κίνα, ενώ η SK Hynix παράγει περίπου το 45% της DRAM και το 30% της NAND flash στη χώρα, σύμφωνα με την TrendForce. Κατά το δεύτερο τρίμηνο, η Samsung, η SK Hynix και η Micron αντιπροσώπευαν μαζί περίπου το 96% της αγοράς DRAM και περίπου το 62% της αγοράς NAND flash, δήλωσε η TrendForce.

Οι αμερικανικές επιδοτήσεις

Άλλα αμερικανικά μέτρα που στοχεύουν στη βιομηχανία ημιαγωγών της Κίνας θα συνεχίσουν να περιορίζουν τη μελλοντική κατεύθυνση των νοτιοκορεατικών εργοστασίων στην Κίνα. Η Ουάσιγκτον έχει συνδέσει την Κίνα με το πρόγραμμα επιδότησης Chips Act περιορίζοντας όσους λαμβάνουν τη χρηματοδότηση από το να επεκτείνουν τις επενδύσεις τους σε ημιαγωγούς στην Κίνα πέραν ενός καθορισμένου ορίου.

Η Ολλανδία και η Ιαπωνία, κατόπιν προτροπής των ΗΠΑ, έχουν απαγορεύσει τις εξαγωγές στην Κίνα εξοπλισμού απαραίτητου για την κατασκευή προηγμένων τσιπ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που χρησιμοποιεί η SK Hynix για την παραγωγή DRAM στην Κίνα.

Με βάση τους τύπους εξοπλισμού που πιθανώς θα εγκριθούν, οι δύο νοτιοκορεατικές εταιρείες κατασκευής τσιπ θα είναι σε θέση να αναβαθμίσουν τις δραστηριότητές τους στην Κίνα κατά μία ή δύο γενιές, σύμφωνα με τον Sanjeev Rana, ανώτερο αναλυτή της CLSA. Αλλά, είπε στη WSJ, αυτό θα απέχει ακόμη πολύ από την πιο προηγμένη τεχνολογία του κλάδου.

Η TSMC λειτουργεί σήμερα εγκαταστάσεις για λιγότερο προηγμένα τσιπ στην κινεζική πόλη Ναντζίνγκ. Τον Απρίλιο, η εταιρεία δήλωσε ότι επεκτείνει την εκεί παραγωγική ικανότητα για την κατασκευή παλαιότερων τσιπ 28 νανομέτρων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές