Σε χαμηλό επίπεδο δύο εβδομάδων διαπραγματεύεται το δολάριο εν αναμονή των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού μία ημέρα μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed που έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τηρούν επιφυλακτική στάση.

Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετρά το αμερικανικό νόμισμα έναντι έξι νομισμάτων βρέθηκε στο 105,63, αμετάβλητος σε γενικές γραμμές, αλλά όχι μακριά από το 105,53, το χαμηλότερο επίπεδό του από τις 25 Σεπτεμβρίου που άγγιξε ενδοσυνεδριακά.

Η ισοτιμία του ευρώ και το γεν παραμένει σταθερή έναντι του δολαρίου, στα 1,06245 δολάρια για το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα και στα 149,13 δολάρια ανά δολάριο για το γεν, με τις σημαντικές κινήσεις να περιορίζονται από τα διαφαινόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Με το βλέμμα στον πληθωρισμό

«Μια πτωτική έκπληξη στον πληθωρισμό θα υποστηρίξει πιθανότατα την υπόθεση ότι η Fed έχει ολοκληρώσει τον κύκλο σύσφιγξης, γεγονός που θα τραβήξει προς τα κάτω τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και το δολάριο» εξηγεί στο Reuters o Κάρολ Κονγκ, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων στην Commonwealth Bank of Australia. «Από την άλλη πλευρά, μια ανοδική έκπληξη θα ενθαρρύνει πιθανότατα τις αγορές να επαναπροσδιορίσουν υψηλότερα την πιθανότητα η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς να ακολουθήσει την προβλεπόμενη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης».

Οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων τιμολογούν μια πιθανότητα 26% για αύξηση 25 μονάδων βάσης (bps) μέχρι τη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο, αν και μόλις 9% για αύξηση 25 bps στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.

Η πρόσφατη αδυναμία του δολαρίου οφείλεται στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, καθώς οι τιμές των ομολόγων αυξήθηκαν λόγω της πιο ήπιας στάσης της Fed όσον αφορά τις μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων. Οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται αντίθετα με την τιμή τους.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων μειώθηκε λίγο στο 4,575%. Την περασμένη εβδομάδα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, στο 4,887, αλλά αυτή την εβδομάδα σημειώνει πτώση περίπου 20 μονάδων βάσης.

Η στερλίνα

Η στερλίνα υποχωρούσε κατά 0,16% στα 1,2295 δολάρια, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία της οικονομίας, που έδειξαν υποτονική ανάκαμψη τον Αύγουστο.

Η στερλίνα ήταν το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στο G10 κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι οποίες τροφοδοτήθηκαν από τα καλύτερα του αναμενόμενου οικονομικά στοιχεία και τον επίμονο πληθωρισμό που οδήγησαν στις προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι οι περισσότεροι ομόλογοι της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές