Η βρετανική EasyJet ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία αξίας σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 157 αεροπλάνα Airbus και τροποποιήσεις σε προηγούμενη παραγγελία με την ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία, καθώς ο τομέας ανακάμπτει από την πανδημία.

Η συμφωνία θα επιτρέψει «τον εκσυγχρονισμό του στόλου και επιπλέον την ανάπτυξη να συνεχιστεί και μετά το 2028, παρέχοντας παράλληλα σημαντικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της αποδοτικότητας του κόστους και των βελτιώσεων της βιωσιμότητας», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της EasyJet, Γιόχαν Λούντγκρεν, προσθέτοντας ότι υπάρχει επιλογή για άλλα 100 αεροσκάφη.

Στα προ πανδημίας επίπεδα οι παγκόσμιες αερομεταφορές τον Ιούλιο

Η παράδοση των 157 αεροσκαφών (56 A320neo και 101 A321neo) αναμένεται μεταξύ 2029 και 2034. Παράλληλα, συμφωνήθηκε «να ασκήσει δικαιώματα μετατροπής στο πλαίσιο του τρέχοντος βιβλίου παραγγελιών της για τη μετατροπή 35 παραδόσεων A320neo σε αεροσκάφη A321neo».

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς ο τομέας των αερομεταφορών βρίσκεται σε πλήρη ανάκαμψη μετά τις τεράστιες απώλειες που υπέστη κατά τη διάρκεια των αποκλεισμών από την πανδημία Covid.

Επιπρόσθετα, η EasyJet ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει τα μερίσματα των μετόχων της αφού σηματοδότησε κέρδη ρεκόρ προ φόρων στο τελευταίο τρίμηνο του οικονομικού της έτους, ήτοι τρεις μήνες έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

«Πετύχαμε ένα καλοκαίρι ρεκόρ με μεγάλη ζήτηση για τις πτήσεις της EasyJet, με τους πελάτες να μας επιλέγουν για το δίκτυο, την αξία και τις υπηρεσίες μας», δήλωσε ο αερομεταφορέας που πετάει κυρίως στην Ευρώπη.

Ο αντίκτυπος της συμφωνίας

Η συμφωνία στο σύνολό της αξίζει 19,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε τιμές καταλόγου και «θα προσφέρει χαμηλότερες καύσεις καυσίμων, εκπομπές CO2 και λειτουργικό κόστος ανά θέση», ανακοίνωσε η EasyJet.

«Χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης αυτών των αεροσκαφών, με τη λιγότερο ενεργοβόρα επιλογή της πώλησης με χρηματοδοτική μίσθωση να αποτελεί ενδεχομένως μια επιλογή», σημείωσε η Sophie Lund-Yates, επικεφαλής αναλυτής μετοχών της Hargreaves Lansdown.

Μετά τις ανακοινώσεις η τιμή της μετοχής της αεροπορικής εταιρείας υποχώρησε κατά 3,8% στις 420,30 πένες στις πρώτες συναλλαγές στο Λονδίνο.

«Η επένδυση σε μετοχές αεροπορικών εταιρειών ήταν πάντα μια πρόκληση και τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας υπογράμμισαν πώς εξωτερικοί παράγοντες μπορούν να υπονομεύσουν την πρόοδο», δήλωσε ο Richard Hunter, επικεφαλής αγορών της Interactive Investor. Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς «έχει επιβαρύνει τον κλάδο στο σύνολό του, ενώ η πυρκαγιά στο αεροδρόμιο της έδρας της στο Λούτον είναι επίσης δυνητικά επιζήμια».

Οι αεροπορικές εταιρείες φέτος έχουν επίσης αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό, ιδίως την αύξηση του κόστους για τα καύσιμα των αεροσκαφών και τους μισθούς. Αλλά για την EasyJet, «η προγραμματισμένη επιστροφή στις πληρωμές μερισμάτων και οι φιλόδοξοι νέοι στόχοι ανάπτυξης (είναι) σαφείς ενδείξεις της εμπιστοσύνης της διοίκησης στις προοπτικές», πρόσθεσε ο Hunter.

Η EasyJet ανακοινώνει σημαντική συμφωνία με την Airbus καθώς ο τομέας ανακάμπτει

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή