Προβλήματα με την χωρητικότητα του στόλου της ενδέχεται να αντιμετωπίσει το επόμενο καλοκαίρι η Ryanair, λόγω των καθυστερήσεων στην παράδοση των αεροσκαφών 737 Max της Boeing. Οι καθυστερήσεις μάλιστα επιδεινώνονται, καθώς η αμερικανική εταιρεία ταλαιπωρείται με ζητήματα ποιοτικού ελέγχου στην προμηθεύτρια εταιρεία Spirit Aerosystems Holdings.

Αερομεταφορές: Ο βασικός προμηθευτής της Boeing αναζητά ξαφνικά νέο CEO

Ακόμα και 17 αεροσκάφη λιγότερα

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Ryanair ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι ανέμενε να παραλάβει 14 από τα 27 αεροσκάφη που έπρεπε να παραλάβει μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Όμως την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μάικλ Ο Λίρι, σημείωσε ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να μειωθεί ακόμα και στα 10 αεροσκάφη, καθώς εκτιμάται ότι η τελευταία δυσλειτουργία που προέκυψε στην προμηθεύτρια εταιρεία θα είναι δύσκολο να διορθωθεί.

«Αν μη τι άλλο [το πρόβλημα] γίνεται χειρότερο», δήλωσε ο Ο Λίρι. «Μέχρι πριν από περίπου ένα μήνα θα ήμουν αρκετά σίγουρος ότι θα παίρναμε 57 αεροσκάφη μέχρι το τέλος Ιουνίου. Τώρα δεν είμαι σίγουρος.»

Θα χαθεί ο στόχος των 200 εκατ. επιβατών;

Η τελευταία καθυστέρηση σημαίνει ότι η Ryanair μπορεί να λάβει μόλις 40 αεροσκάφη μέχρι την επόμενη θερινή περίοδο. Αυτό θα πλήξει την πτητική ικανότητα και μπορεί να σημαίνει ότι η ιρλανδική εταιρεία θα χάσει τον στόχο να μεταφέρει 200 εκατομμύρια επιβάτες το επόμενο έτος. Ο αερομεταφορέας έχει ήδη μειώσει τις εκτιμήσεις για την κίνηση του τρέχοντος έτους σε 183,5 εκατομμύρια επιβάτες από 185 εκατομμύρια προηγουμένως.

Η αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία παλεύει με πολλαπλά προβλήματα στο βασικό της αεροσκάφος στενής ατράκτου. Τόσο η Boeing όσο και η ευρωπαϊκή ανταγωνίστρια Airbus αγωνίζονται να αυξήσουν την παραγωγή τους αρκετά γρήγορα για να ανταποκριθούν στην αλματώδη ζήτηση για νέα αεροσκάφη, καθώς οι πτήσεις ανακάμπτουν μετά την πανδημία.

Ερωτηθείς αν τα ζητήματα αυτά θα έκαναν την Ryanair να έρθει σε επαφή με την Airbus, ο Ο Λίρι απάντησε ότι το σκέφτεται «σε καθημερινή βάση», αλλά ότι η Airbus δεν έχει διαθεσιμότητα για παραδόσεις ως το 2030.

Μόλις την Πέμπτη, η ανταγωνίστρια EasyJet δήλωσε ότι θα παραγγείλει 157 αεροσκάφη Airbus, με δικαίωμα προαίρεσης για άλλα 100 επιπλέον, με τις παραδόσεις να εκτείνονται μέχρι το 2034.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή