Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη είναι «ανακουφιστικά». Εντούτοις, οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε νέα αύξηση των επιτοκίων, όπως υποστήριξε σήμερα Πέμπτη ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου.

«Είναι ένας από τους παράγοντες που θα μπορούσε να ωθήσει τον πληθωρισμό υψηλότερα … ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος και δεν θα έχουμε επιτύχει τον στόχο μας το [2025], τότε νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα», δήλωσε ο Πιερ Βουνς στο CNBC, αναφερόμενος στο επίμονο σοκ στην τιμή του πετρελαίου. «Εάν ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος από την πρόβλεψή μας, όχι περισσότερο από οριακά, τότε νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν αυτό σηματοδοτεί μια αλλαγή στην προσέγγιση της ΕΚΤ, πολλοί αξιωματούχοι της οποίας το 2021 χαρακτήρισαν τον υψηλό πληθωρισμό προκαλούμενο από την ενεργειακή κρίση ως παροδικό, ο Βουνς απάντησε: «Νομίζω ότι απλώς η ανάγνωσή μας για τον αντίκτυπο μιας σειράς σοκ έχει αλλάξει».

Ο στασιμοπληθωρισμός

Τα τελευταία 23 χρόνια παρατήρησης και μοντελοποίησης του πληθωρισμού έχουν κάνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να πιστεύουν ότι «ο στάσιμος πληθωρισμός είχε καταστεί μόνιμος», σημείωσε ο Βουνς σε συνέντευξή του στη ετήσια συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μαρακές του Μαρόκου.

«Έτσι, ήμασταν πρόθυμοι να εξετάσουμε πολλά σοκ μόνο και μόνο επειδή δεν είχαμε δει τον πληθωρισμό πάνω από 2% για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το είδαμε αυτό τώρα. Είναι ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο καταλαβαίνουμε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι πιο επίμονος από ό,τι νομίζαμε».

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν απότομα τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας το όριο των 90 δολαρίων το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2022, πριν υποχωρήσουν ελαφρώς. Ωστόσο, το ενδεχόμενο μιας τεράστιας αστάθειας κρέμεται τώρα πάνω από την αγορά εν μέσω του καταστροφικού πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Σήμερα Πέμπτη, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι η σύγκρουση είναι «γεμάτη αβεβαιότητα» και ότι «είναι έτοιμος να δράσει αν χρειαστεί για να διασφαλίσει ότι οι αγορές παραμένουν επαρκώς εφοδιασμένες».

Αισιοδοξία

Όμως, όπως και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ΔΝΤ, ο Βουνς υποστήριξε στο CNBC ότι ο πληθωρισμός «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» και ότι αν εξελιχθεί σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, δεν θα χρειαστεί άλλη αύξηση των επιτοκίων.

Τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ ανέβασε τα επιτόκιά της σε επίπεδα ρεκόρ, όμως δήλωσε επίσης ότι «έχουν φθάσει σε επίπεδα που, αν διατηρηθούν για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα συμβάλουν σημαντικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο».

Η ΕΚΤ βλέπει τον πληθωρισμό κατά μέσο όρο στο 5,6% φέτος, στο 3,2% το επόμενο έτος και στο 2,1% «μεσοπρόθεσμα».

Χθες Τετάρτη ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο δήλωσε στο CNBC: «Αν εξαιρέσουμε τα πρόσθετα σοκ τα οποία δεν βλέπουμε να έρχονται, φυσικά, θα τελειώσουμε, αυτή είναι η ερμηνεία μου για την απόφαση του Σεπτεμβρίου».

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλζμαν, δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να κάνει μία ή δύο περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, εάν υπάρξουν «πρόσθετα σοκ» στην οικονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή